در حالی که کشورهای غربی میگویند برجام ممکن است «طی چند هفته» فرو بپاشد، مقامات جمهوری اسلامی ایران اظهارات متفاوتی در خصوص مذاکرات هستهای با قدرتهای جهانی بیان میکنند.
وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه ۲۴ آذر گفت «دیشب» با آژانس بینالمللی انرژی اتمی «به توافق خوبی دست یافتیم»، ولی نماینده دائم ایران در سازمان ملل تأکید میکند مذاکرات وین با «تهدید» و «ضربالاجل» به نتیجه نخواهد رسید.
به گزارش خبرگزاری فارس، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در جریان آخرین روز از گردهمایی سفرا و روسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه،گفت که طرفهای مقابل در مذاکرات وین قبول کردهاند متنهای پیشنهادی جدید ایران نیز روی میز باشد.
همچنین به گزارش خبرگزاری تسنیم، امیرعبداللهیان متون پیشنهاد شده از سوی تیم مذاکرهکننده ایران را «کاملا مبتنی بر برجام» خواند و گفت «هیچ چیز فرابرجامی در آنها نیست.»
این اظهارات وزیر خارجه ایران در حالی است که روز سهشنبه، لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، گفت که «نمیتوانیم بگذاریم ایران در مذاکرات وقت تلف کند و همزمان برنامه هستهای خود را گسترش بدهد» و «متاسفم بگویم» این دقیقا کاری است که ایران انجام میدهد.
او گفت ایران در مذاکرات اخیر که در دولت ابراهیم رئیسی و پس از حدود پنج ماه وقفه از سر گرفته شد، خواستههای مبهم و غیرواقعی و حداکثری دارد و گسترش برنامه هستهای ایران با هدف بیان شده علنی آن برای بازگشت به برجام تضاد دارد.
نماینده آمریکا افزود که اقدامات ایران هیچ اهرمی را برای این مذاکرات در اختیار آن کشور قرار نمیدهد.
در رویدادی دیگر، مجید تختروانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت که مذاکرات وین فقط با «اراده سیاسی واقعی» و «مذاکرات مبتنی بر حسننیت» موفق خواهد شد.
خبرگزاری تسنیم متن سخنرانی سهشنبه شب تختروانچی را منتشر کرد که پس از پایان نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی دوازدهمین گزارش آنتونیو گوترش، دبیر کل این سازمان درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ درباره برجام ایراد کرد.
او گفت: «مذاکرات کنونی وین با تعیین ضربالاجلهای ساختگی و تهدید و ارعاب و طرح اتهامات بیاساس یا انتشار اطلاعات نادرست ...به نتیجه نخواهد رسید.»
رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز سهشنبه هشدار داد محدودیتهایی که بازرسان این آژانس در ایران با آن مواجه هستند، سبب میشود جهان از برنامه هستهای ایران تنها «تصویری بسیار مبهم» داشته باشد.
به گزارش آسوشیتدپرس، این هشدار در شرایطی است که ایران اورانیوم را بیش از هر زمان دیگری در سطح نزدیک به درجه تسلیحاتی، غنیسازی میکند.
در پی خروج آمریکا از برجام و واکنش ایران به بازگشت تحریمهای آمریکا، تهران غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد را آغاز کرد. این یک گام فنی و فاصلهای کوتاه تا رسیدن به غنا در سطح درجه تسلیحاتی ۹۰ درصدی است. برجام غنیسازی در ایران را به ۳.۶۷ درصد محدود کرده است و این سطح از غنیسازی برای استفاده در یک نیروگاه هستهای کافی است.
ایران همچنین سانتریفیوژهای پیشرفتهتری را میچرخاند که بر اساس این قرارداد استفاده از آنها ممنوع است.
دور هفتم مذاکرات وین برای احیای برجام که از ٨ آذر آغاز شده بود، پس از وقفهای چندروزه از پنجشنبه ١٨ آذر از سرگرفته شد. روز جمعه رویترز به نقل از یک منبع اروپایی خبر داد ایران پذیرفته دور جدید بر اساس متون مورد توافق در شش دور قبلی مذاکرات ادامه یابد.
مقامات دولت بایدن بارها اعلام کردهاند «دیپلماسی» بهترین گزینه برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران است اما هشدار دادهاند تهران باید با حسن نیت و جدیت به مذاکرات بازگردد در غیر این صورت به «سایر گزینهها» متوسل خواهند شد.