واکنشها به توافق هستهای در ایران، اندکی پس از سخنرانی عید فطر رهبر جمهوری اسلامی درباره این، افزایش یافته است.
در حالیکه قرار است گروه مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هستهای، این هفته در مجلس شورای اسلامی درباره نتایج مذاکرات ایران و کشورهای پنج بعلاوه یک به نمایندگان توضیح دهند، برخی مقام ها نگرانی هایی از توافق صورت گرفته ابراز کردند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز سهشنبه برای ارایه گزارشی از نتایج مذاکرات هستهای بین ایران و جامعه جهانی، به مجلس شورای اسلامی میروند. این اولین نشست آنها با قانونگذاران ایرانی بعد از توافق هستهای خواهد بود.
اوایل تیرماه امسال، نمایندگان تصویب کردند که توافق هستهای ایران و کشورهای پنج بعلاوه یک، باید پس از به نتیجه رسیدن، به مجلس ارائه شود، اما بر اساس آن مصوبه، نیازی به تصویب این توافقنامه از سوی مجلس نیست؛ نمایندگان به جای آن، شورای عالی امنیت ملی را مرجع تصمیمگیری را درباره توافق هستهای معرفی کردند؛ نهادی عالیتر، که مشاوران و منصوبان آیت الله علی خامنهای در آن عضو هستند.
ریاست شورای عالی امنیت ملی، حسن روحانی است. دولت حسن روحانی در دو سال اخیر تلاش کرده که چهره جدیدی از سیاست خارجی ایران را نمایش بگذارد. حسن روحانی روز، یکشنبه ۲۸ تیر، در گفت و گوی تلفنی با امیر قطر، تاکید کرده است که توافق هستهای منجر به روابط نزدیک تر ایران با همسایگان میشود.
با اینحال، حرف آخر در سیاست خارجی ایران را آیت الله علی خامنهای میزند. مشابه آنچه روز شنبه ۲۷ تیر در سخنرانی نماز عید فطر اعلام کرد: «سیاست ایران در مقابل آمریکا هیچ تغییر نخواهد کرد، ما درباره مسائل دو جانبه، منطقهای و جهانی هیچ مذاکرهای با آمریکا نخواهیم داشت مگر در موارد استثنا همچونهستهای که قبل از این هم سابقه داشته است.»
او در بخش دیگری از سخنرانی خود گفت که ایران در هر حال از حمایت ملتهای فلسطین، یمن، بحرین و ملت و دولت های سوریه و عراق و لبنان دست بر نمیدارد.
رهبر جمهوری اسلامی ایران، در حالی سیاست خارجی نظام را تشریح میکند که حتی مقامهای نظامی و امنیتی ایران هم خود را با رهبر هماهنگ میکنند. مثلامحمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بعد از این سخنان آیت الله خامنهای، در اولين واکنش خود به توافق هستهای گفت: «يک نگرانیهايی وجود دارد که بجاست.»
او این بار ترجیح داد بعد از سخنان رهبر موضع گیری کند.
سه ماه پیش که بیانیه لوزان توسط ایران و کشورهای پنج بعلاوه یک امضا شد، آقای جعفری و چند مقام دیگر، آن را به رهبر تبریک گفتند اما سه روز بعد رهبر از این تبریکها انتقاد کرد.
هرچند رهبر ایران میگوید قرار نیست با توافق اتفاق خاصی بیافتد اما به نظر میرسد، درهای ایران به روی مهمان های جدیدی گشوده میشود.