دور جدید مذاکرات احیای برجام که از روز پنجشنبه ۱۳ مردادماه در وین آغاز شده است همچنان ادامه دارد و برخی از خبرها حاکی است که اختلافات میان ایران و آمریکا هنوز حل نشده است.
خبرگزاریهای ایران روز یکشبنه ۱۶ مردادماه از دیدار علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد ایران، با انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین خبر دادند.
همزمان انریکه مورا در دیداری دیگر در وین با نماینده روسیه در مذاکرات نیز گفتوگو کرد. میخائیل اولیانوف با انتشار عکسی از این دیدار، در توییتی نوشت: «به نظر میرسد که در حال پیشرفت هستیم.»
پیشتر خبری منتشر شده بود مبنی بر اینکه روسیه و چین با پیشنویس اتحادیه اروپا مخالفت کردهاند اما میخائیل اولیانوف، نماینده مسکو در مذاکرات احیای برجام، این موضوع را رد کرد و در توییتی نوشت: «اتحادیه اروپا چند اصلاحیه مفید ارائه کرده است که ما به طور کامل از آنها حمایت میکنیم.»
این دور از مذاکرات بر پیشنویس تفاهم جدیدی تمرکز دارد که ماه گذشته میلادی توسط جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پیشنهاد شد. از جزئیات این پیشنویس اطلاعات دقیقی در دست نیست اما خبرگزاریهای بینالمللی گزارش دادهاند که این پیشنویس جدید با هدف برونرفت از بنبست در مذاکرات احیای برجام تهیه شده است.
در تحولی دیگر، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز یکشنبه ۱۶ مرداد با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، تلفنی گفتوگو کرد. محور اصلی این گفتوگو مذاکرات احیای برجام در وین گزارش شده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسین امیرعبداللهیان با بیان اینکه ایران به دنبال ساخت سلاح اتمی نیست، بار دیگر بر لزوم رفع همه تحریمها تاکید کرده است.
وزیر خارجه ایران روز شنبه ۱۵ مرداد نیز گفته بود که «برای دستیابی به توافق لازم است که آمریکا به پیشنهادات ایران پاسخ دهد.»
در همین حال محمد مرندی که رسانههای ایران او را مشاور هیئت مذاکرهکننده ایران معرفی میکنند، شانس دستیابی به توافق را ۵۰ درصد ارزیابی کرده و گفته است که «آنچه باقی مانده اختلافهای میان ایران و آمریکا بر سر برخی مسائل است که نیاز به حلوفصل دارد.»
ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی٬ نیز روز یکشنبه ۱۶ مرداد در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا تاکید کرد که «ایران برای رفع تحریمها در این مذاکرات حضور دارد.»
وی از فعالیتهای اخیر هستهای ایران از جمله تزریق گاز به سانتریفیوژهای پیشرفته نیز دفاع کرد و گفت که این اقدام میتواند «روند دستیابی به اورانیوم غنیشده در ایران را تسریع کند.»
خبرگزاریهای بینالمللی میگویند فعالیتهای «مشکوک» هستهای ایران و درخواستهای تهران از واشینگتن نیز از مسائل مطرح در این مذاکرات است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، «مختومهشدن» پرونده اختلافات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی یکی از خواستههای تهران در مذاکرات وین است.
در این دور از مذاکرات بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز برای جلسات کارشناسی حضور دارد.
ایران از اردیبهشت سال ۱۳۹۹ اقداماتی را در راستای نقض یا کاهش تعهدات برجامی خود انجام داده است که از جمله میتوان به افزایش سقف غنیسازی اورانیوم و راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته اشاره کرد.
علاوه بر این موارد، تهران طی ماههای اخیر به پرسشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد آثار اورانیوم کشفشده در برخی سایتهای اعلامنشدهاش پاسخ نداده و دسترسی این نهاد نظارتی بینالمللی به اطلاعات دوربینهایش در ایران را نیز قطع کرده است.
این اقدامات ایران به شدت مورد انتقاد کشورهای غربی قرار گرفته و مذاکرات احیای برجام را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
بریتانیا، آلمان و فرانسه روز جمعه ۱۴ مرداد تاکید کردند که ایران برای رسیدن به توافق باید «خواستههای فرابرجامی» خود را کنار بگذارد.
دور جدید مذاکرات احیای برجام در حالی از چهار روز پیش در وین در جریان است که طی هفتههای گذشته چند مقام جمهوری اسلامی گفتهاند که «ایران توانایی ساخت بمب اتمی را دارد.»
با این حال آمریکا بارها اعلام کرده است که اجازه نخواهد داد جمهوری اسلامی ایران به سلاح اتمی دست یابد.