لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۴

اعتراض عراقچی به انتشار سخنانی که در «جلسه خصوصی با مدیران صدا و سیما» گفته بود


عضو ارشد مذاکره کننده هسته‌ای ایران از انتشار سخنانی که در «یک جلسه خصوصی و کاری» با مدیران صدا و سیما مطرح کرده بود، به شدت انتقاد کرد.

به گزارش ایسنا، عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه ایران، روز یکشنبه ۱۱ مرداد، انتشار محتوای یک جلسه خصوصی و کاری با شورای خبر صدا و سیما را یک «خلاف بیّن اداری» و «مغایر با منافع و امنیت ملی» دانست.

او از اینکه محتوای یک جلسه خصوصی و کاری با شورای خبر صدا و سیما به صورت ناقص، مخدوش و با اغلاط فراوان محتوایی و نگارشی، در سایت خبری صدا و سیما منتشر شد اظهار شگفتی کرد و خواستار پیگیری آن از سوی مقامات عالی سازمان صدا و سیما شد.

سایت خبری صدا و سیما ساعاتی پس از انتشار سخنان عباس عراقچی، آن را از روی سایت حذف کرد و توضیح داد که مطالب نقل شده ناشی از خطای برداشت بوده و قابل استناد نیست اما با این حال، مطلب یاد شده بلافاصله در سایت‌های مختلف بازنشر شد.

گفته می‌شود که عباس عراقچی در آن سخنان، برنامه هسته‌ای ایران و به ویژه غنی سازی گسترده اورانیوم را از نظر اقتصادی زیان‌آور دانسته بود.

او همچنین از نگرانی جدی مقامات ایران از حمله آمریکا به ایران در اواسط دهه ۸۰ خورشیدی سخن گفته بود.

به نوشته روزنامه اعتماد، آقای عراقچی در این سخنان که به نظر می‌رسد برای تشریح مزایای توافق هسته‌ای و روند مذاکرات بیان شده، درباره توافق گفته بود: «اگر سراغ بمب بخواهيم برويم، برجام(برنامه جامع اقدام مشترک) شکستی کامل است اما اگر در پی غنی‌سازی مشروع بين‌المللی و برنامه هسته‌ای کاملا صلح‌آميز و مشروع هستیم اين توافق، پيروزی بزرگی است.»

او در بخش دیگری از سخنانش در مورد نقش حسین فریدون، برادر رئیس جمهوری ایران نیز گفته بود: «حسين فريدون رابط ما با رئيس جمهوری بود و ما برادر رئيس جمهوری را به عنوان عضو تيم مذاكره كننده وارد جلسات می‌كرديم اما او دخالتی در مذاکرات نداشت. او در تماس‌هایش می‌توانست درباره مسائل فوری به زبان سمنانی وسرخه‌ای سوال کند و اينها هم می‌توانست کمک کننده باشد، همچنان که در جبهه چيزی کم می‌آوردند سمنانی‌ها پشت بی‌سيم می‌رفتند.»

بخش دیگری از سخنان عراقچی به زیان‌های اقتصادی برنامه ‌هسته‌ای ایران اختصاص داشت. او تاکید کرده بود: «اگر برنامه هسته‌ای کشورمان را بخواهيم صرفا با معيارهای اقتصادی بسنجيم خسرانی بزرگ است، يعنی اگر هزينه مواد توليدی را بخواهيم محاسبه کنيم اصلا تصورش را نمی‌توانيم کنيم اما ما اين هزينه‌ها را برای عزت، استقلال و پيشرفت‌مان داده‌ايم برای اينکه زير بار زورگويی ديگران نرويم.»

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران در این سخنان به نقش آیت الله خامنه‌ای در مذاکرات اشاره کرد و گفت که او در جریان جزئیات مذاکرات بود و هر وقت لازم بود دخالت می‌کرد. او اضافه کرده بود: «رهبر معظم انقلاب اسلامی در جريان کليات قضيه و خطوط قرمز بودند و به موقع هم با هر يک از اعضای تيم مذاکره کننده که مدنظرشان بود تشکيل جلسه دادند و به ما هم ابلاغ می‌شد. در طول مذاکرات اخير هم دو بار پيک هايی آمد و برای ما پيغام‌هايی آورد.» او برای نمونه، از دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر لزوم ماندن هزار سانتریفیوژ در فردو خبر داده بود و این که تیم هسته‌ای برای رسیدن به این هدف تلاش کرد.

عراقچی در بخش دیگری از سخنان خود به نگرانی جدی مقامات ایران از حمله آمریکا در سالهای گذشته اشاره کرده بود: «دوستان سپاهی و نظامی ما می‌دانند شب‌هايی بود حدود سال‌های مثلا ۸۵ -۸۶، كه ما هر شب با اين نگرانی [روبرو بودیم] که فردا صبح ممکن است تمام امکانات لازم برای حمله به ايران را دورتادور ايران چيده باشند. در جلساتی دوستان نظامی روی نقشه پايگاه‌هايی که وجود دارد توضيح می‌دادند چه هواپيماهايی را در چه پايگاه‌هايی مستقر کردند و حمله به ايران فقط به اراده سياسی آقای اوباما مانده بود كه تصميم بگيرند و بزنند.»

معاون وزارت امور خارجه ایران تصویب توافق هسته‌ای یا همان متن برجام را در مجلس شورای اسلامی به صلاح ندانسته و تنها خواستار تایید آن از سوی مجلس شده بود و گفته بود که مجموعه‌ای اقدامات داوطلبانه در برجام هست که اگر مجلس آن را تصويب کند تبديل به اقدامات اجباری می‌شود.

انتشار این سخنان عباس عراقچی ، به نوشته ایسنا روز یکشنبه ۱۱ مرداد اعتراض او را در پی داشت چرا که گفت «به طور مخدوش و با غلط‌های فراوان» منتشر شده و اصولا انتشار آن بر خلاف اصول اداری و منافع ملی بوده است.

ایسنا در خبر خود آورد که عراقچی نقش حسین فریدون را هماهنگی تمامی دستگاه‌ها، ارائه مشورت، انتقال مطالب و تقویت انسجام و همبستگی تیم مذاکره کننده عنوان کرد.

XS
SM
MD
LG