وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد دو شهروند فرانسوی که در روزهای گذشته در ایران بازداشت شدهاند، «توریست نبودند»، بلکه «به دنبال ایجاد ارتباط تشکیلاتی» با کانونها و تشکیلاتی بودند که او آنها را «غیرقانونی و آشوبگر» توصیف کرد.
به گزارش خبرگزاریها در ایران در روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت، اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، همچنین افزود: «ما از قبل به اطلاعاتی پیرامون آنها دست یافته بودیم و از لحظه ورود به کشور آنها دقیقا تحت نظر بودند.»
خطیب بر اساس آن چه آنها را «مستندات موجود» خواند، مدعی شد: «این دو فرانسوی به دنبال ایجاد ارتباط تشکیلاتی بین کانونهای غیرقانونی و آشوبگر بودند که با اتخاذ پوششهای صنفی، اهداف گروهکها و سرویسهای جاسوسی را دنبال میکردند.»
او همچنین عنوان کرد: «برخی از عناصر کانونهای غیرقانونی مورد نظر با گروهکهای تروریستی شناختهشده و برخی جواسیس شناساییشده خارجنشین متصل بودند.»
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی چهارشنبه هفته گذشته هم زمان با سفر انریکه مورا به ایران اعلام کرد دو اروپایی را به دلیل تلاش برای «بیثبات کردن» کشور دستگیر کرده است.
یک روز پس از آن وزارت خارجه فرانسه «آزادی فوری» دو شهروند فرانسوی بازداشت شده در ایران را خواستار شد و اعلام کرد: «دولت فرانسه این دستگیری بیاساس را محکوم میکند.»
دولت فرانسه همچنین گفت که سفیر آن کشور در تهران برای دسترسی کنسولی به مقامات ایران مراجعه کرده و وزارت خارجه فرانسه نیز «نماینده ایران در پاریس» را نیز احضار کرده است.
تلویزیون جمهوری اسلامی ایران ۲۶ اردیبهشت در گزارشی سه دقیقهای منسوب به وزارت اطلاعات، دو شهروند فرانسوی بازداشتشده در ایران با تکرار اتهامات «ارتباطگیری» با فعالان صنفی و تلاش برای ایجاد «آشوب» و «بیثباتسازی جامعه»، عکسها و ویدیوهایی منتشر کرد که ظاهرا ملاقات این دو فرانسوی را با برخی از فعالان حقوق معلمان و کارگران نشان میداد.
فعالان صنفی که در این تصاویر منتسب به دیدار با سسیل کوهلر و همسر او ژاک پاری، دو تبعه فرانسه دیده میشوند از جمله رضا شهابی، رسول بداقی، اسکندر لطفی، و مسعود نیکخواه هستند که طی روزهای گذشته بازداشت شدهاند.
پس از انتشار آن، کانون صنفی معلمان ایران ۲۸ اردیبهشت در بیانیهای گزارش صدا و سیمای جمهوری اسلامی درباره بازداشت دو فرانسوی به اتهام برقراری ارتباط با فعالان صنفی را «سناریویی نخنما» با هدف «فریب افکار عمومی» و سرکوب جنبش دادخواهی معلمان توصیف کرد.
کانون صنفی معلمان ایران میگوید که جمهوری اسلامی قصد دارد اعتراضات معلمان را «دسیسه سرویسهای جاسوسی غربی» بخواند و با تمسک به آن صدای دادخواهی معلمان را خاموش کند.