لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۱

وزیر صنایع: در پرونده کرسنت ۱۸ میلیارد دلار جریمه شدیم


محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم
محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم

وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران روز دوشنبه از محکوم شدن ایران در دادگاه لاهه به پرداخت ۱۸ میلیارد جریمه به امارات متحده عربی در پی شکایت آن کشور از ایران بخاطر لغو قرارداد گازی کرسنت خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا نعمت زاده این مطلب را در مراسم معارفه یکی از معاونان خود و به صورت داوطلبانه مطرح کرد و گفت «علیرغم این که بارها از طریق برخی کانال‌ها برگزاری دادگاه کرسنت، که به ضرر ایران تمام می شد، را عقب انداختم، اما بالاخره دادگاه، ایران را به پرداخت ۱۸ میلیارد دلار جریمه محکوم کرد.»

این در حالی است که پیش از این، مسعود میرکاظمی رئیس کمیسیون انرژی مجلس و وزیر پیشین نفت ایران در دولت محمود احمدی نژاد ابراز امیدواری کرده بود که گزارش ارسالی ایران به دادگاه لاهه برخلاف منافع نظام نباشد و رئیس کمیته پیگیری قراردادهای نفتی مجلس نیز نسبت به از دست دادن فرصت هشدار داده بود.

قرار داد کرسنت در سال ۱۳۸۱ بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت اماراتی کرسنت پترولیوم به امضا رسید و بر اساس آن قرار بود ایران به مدت ۲۵ سال گاز فرآوری‌ نشده میدان سلمان را به امارات متحده عربی صادر کند، اما با مخالفت‌هایی در ایران روبرو شد که درنهایت به لغو آن منجر شد.

نمایندگان اصولگرای مجلس هفتم در آخرین سال دولت محمد خاتمی در مخالفت با این قرارداد سه ایراد اصلی را مطرح کردند، به این ترتیب که، فروش گاز فراوری نشده را خلاف منافع ملی ایران می دانستند، میگفتند چنین قراردادی باید بین دو کشور باشد، در حالی که در این قرارداد شرکتی واسطه وجود داشت و نیز شایعات جدی درباره پرداخت رشوه برای امضای آن وجود داشت.

با این که دولت محمود احمدی نژاد در ابتدای فعالیت خود مانند دیگر اصولگرایان، که آن قرارداد را «ننگین» می خواندند، مخالف قرارداد کرسنت بود، اما بعدأ درصدد احیای آن برآمد که در نهایت موفق نشد و درنتیجه از آن زمان تا اواسط سال ۸۹ – که دولت اقدام به جمع آوری گاز میدان سلمان کرد – روزانه ۱۲۰میلیون فوت مکعب گاز آن میدان، در مشعل‌ها سوزانده می شد و هدر می رفت.

محمود زیرکچیان‌زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، در مرداد ۱۳۹۲ اعلام کرده بود از ۸ سال گذشته تا آن زمان، درحالی که امارات روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از میدان مشترک سلمان برداشت کرده بود، ایران حدود ۲۹۰ میلیارد فوت مکعب گاز آن میدان را سوزانده بود.

۷۰ درصد میدان مشترک سلمان در آب‌های تحت مالکیت ایران و ۳۰ درصد آن در آب‌های امارات است.
XS
SM
MD
LG