مجلس شورای اسلامی ایران روز سهشنبه ۲۷ مهر ماه طرح تحقیق و تفحص از پیگیری پروندههای حقوقی بین ایران و ایالات متحده را تصویب کرد.
نمایندگان مجلس به این طرح، که قرار است تناسب پروندههای حقوقی میان ایران و آمریکا را بررسی، و داده ها و ستاندههای آنها را مقایسه کند، رای مثبت دادند.
حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و از امضا کنندگان این طرح، گفت که این طرح در پی پاسخ دادن به این سوالات است: «دفتر حقوقی ریاست جمهوری چه کارهای انجام داده است؟ چه احکامی با چه ارقامی صادر شده؟ برای مقابله حقوقی چه اقداماتی صورت گرفته؟ به طور مشخص دولت در برابر مصوبات مجلس چه کرده است؟ و به طور موردی دولت درباره پرونده ایرباس چه کرده است؟»
حشمت الله فلاحت پیشه، یکی دیگر از امضاکنندگان طرح نیز گفت که یک زن آمریکایی که همسرش در لبنان اسیر بود و بعد به کشورش برگشت، به دلیل عوارض این اسارت تقاضای غرامت از ایران کرد و توانست یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار حکم بگیرد. این در حالیست که در پرونده ایرباس ایران، که هدف موشک آمریکایی قرار گرفت و ۲۹۰ نفر کشته شدند، کل مبلغ مصالحه ۶۰ میلیون دلار بود.
به گفته او، آمریکاییها در پروندههای مورد اختلاف ۶۰ میلیارد دلار حکم قطعی و ۴۰ میلیارد دلار حکم بدوی علیه ایران گرفتهاند، اما ایرانیها در این زمینه کم کاری میکنند.
این نماینده مجلس گفت: «ما با آمریکاییها توافق کرده بودیم که اموال منقول را تسویه کنیم، اما اموال غیرمنقول به صورت دعاوی مراعا بماند؛ اما آمریکاییها برای اموال غیرمنقول پرونده تشکیل دادهاند. برخی از آنها را به رومانی و امثالهم کرایه داده اند. یک ساختمان را هم کوبیده و پارکینگ ساختهاند.»
آقای فلاحت پیشه اضافه کرد: «در برابر کسانی که برای دفاع از ما رفتهاند برخی حتی دیپلم ندارند، برخی دیگر اصلا زبان خارجی بلد نیستند، اینها چگونه می خواهند از حقوق ایران دفاع کنند؟»
با این توضیحات، اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی به طرح تحقیق و تفحص رای مثبت دادند.
جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا طی دهههای گذشته پروندههای حقوقی بسیاری علیه یکدیگر طرح کردهاند. بسیاری از پروندههایی که علیه ایران طرح شده است، به خسارت ها و غرامتهای مربوط به عملیات تروریستی علیه شهروندان آمریکایی در کشورهایی نظیر لبنان و عربستان بوده است.
در آخرین دعاوی تایید شده علیه ایران، دیوان عالی فدرال آمریکا، اول اردیبهشت ماه امسال، حکم پیشین دادگاههای کشور مبنی بر پرداخت حدود دو میلیارد دلار غرامت از محل داراییهای توقیف شده ایران در ایالات متحده به خانوادههای قربانیان حملات تروریستی که ایران در آنها مسئول شناخته شده است، را تایید کرد.
این شکایتها علاوه بر بمبگذاری پایگاه تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت در سال ۱۹۸۳ که به کشته شدن ۲۴۱ آمریکایی منجر شد، شامل بمبگذاری برجهای خبر در عربستان در سال ۱۹۹۶، حملات تروریستی یازدهم سپتامبر و دیگر حملات تروریستی است که ایران در آنها به تامین منابع مالی، تسهیل انجام آن حملات یا هر دو متهم شده است.
آمریکا، ستیزه جویان اسلامی مورد حمایت ایران، نظیر حزب الله لبنان را مسئول حملات تروریستی علیه شهروندان خود می داند و بدین ترتیب ایران را مسئول این خسارت ها معرفی می کند. ایران این اتهامات را رد کرده است.