واکنشهای داخلی و جهانی به مرگ مهسا امینی و انتقادها نسبت به جمهوری اسلامی ادامه دارد و خواست جامعه بینالمللی پیگرد مسببان و اجرای عدالت است.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، ضمن ابراز تاسف نسبت به مرگ مهسا امینی، این حادثه را نشانهای از «نقض گسترده حقوق بشر» در ایران دانست.
این گزارشگر ویژه از شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستار صدور قطعنامهای در محکومیت قانون حجاب اجباری در ایران شد.
سازمان عفو بینالملل نیز خواستار انجام تحقیقات کیفری درباره مرگ مهسا امینی شد و نوشت «پلیس امنیت اخلاقی» که مجری قوانین «تحقیرآمیز» و «تبعیضآمیز» حجاب اجباری در ایران است، مهسا امینی را به طور «خودسرانه» بازداشت کرده بود.
سازمان حقوق بشر ایران نیز مقامهای جمهوری اسلامی را به «تلاش برای سرپوشگذاشتن بر روی این جنایت» متهم کرد و خواستار تشکیل یک کمیته حقیقتیاب بینالمللی شد.
این نهاد نوشت که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران و نهادهای تحت فرمان آنها مسئول مرگ مهسا امینی هستند.
کانون نویسندگان ایران نیز دیگر نهادی بود که به این رخداد واکنش نشان داد. این نهاد با صدور بیانیهای «سرکوب نظاممند» و «قتل» مهسا امینی را محکوم کرد و در بیانیهای نوشت «چرخه سرکوب زنان در ۴۴ سال گذشته هر بار به شکلی به گردش درآمده و جان و زندگی و سرنوشت زنان را در چرخدندههای خود خرد کرده است.»
کانون صنفی معلمان ایران نیز در بیانیهای به موارد متعدد خشونت و تبعیض علیه زنان از جمله اسیدپاشی، قتلهای موسوم به «ناموسی»، کودکهمسری و بازماندن از تحصیل اشاره کرده و خواستار برخوردی قاطع با عاملان و آمران اینگونه حوادث شده است.
کمپین حقوق بشر در ایران این حادثه را محکوم کرد و نوشت «دستگاه جنایت جمهوری اسلامی به جای تهدید و ارعاب میگوید توجيه، به جای شکنجه میگوید آموزش و به جای قتل میگوید مرگ در اثر عارضه قلبی.»
احزاب اصلاحطلب «ندای ایرانیان» و «اتحاد ملت ایران» نیز مرگ مهسا امینی را محکوم کردند و خواستار محاکمه عاملان حادثه و برچیدن گشت ارشاد شدند.
مرگ مهسا امینی واکنش شماری از سیاستمداران، وکلا، ورزشکاران، هنرمندان، نویسندگان و فعالان مدنی را نیز در پی داشت.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در توییتر نوشت: «مرگ مهسا امینی قابل گذشت نیست. ما مقامهای ایران را مسئول موارد نقض حقوق بشر میدانیم.»
رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، در توییتی با نوشتن اسم مهسا امینی به فارسی، این واقعه را «هولناک» توصیف کرد و نوشت «مقامهای ایران باید به خشونت علیه زنان پایان دهند.»
شاهزاده رضا پهلوی در توییتی نوشت «مهسا امینی قربانی رژیم زنستیز جمهوری اسلامی شده است».
علی دایی، از چهرههای سرشناس فوتبال ایران، در صفحه اینستاگرام خود نوشت «چه به روزگار این سرزمین آوردید، دخترم میپرسد چه اتفاقی افتاده، چه پاسخی دارم، به کدامین گناه؟»
علی کریمی، فوتبالیست مشهور، نیز با انتشار عکسی از محل دفن مهسا امینی، در توییت جدیدی نوشت «ننگ این دوره با آب زمزم و کوثر نیز شسته نمیشود.»
تعداد زیادی از هنرمندان و چهرههای سینمایی در داخل و خارج از ایران نیز این واقعه را به شدت محکوم کردند که از جمله میتوان به واکنش اصغر فرهادی، گلشیفته فراهانی، ترانه علیدوستی، سحر دولتشاهی، امیرمهدی ژوله، بهرام رادان، امیر جدیدی، نازنین بنیادی و ابی اشاره کرد.
شماری از حقوقدانان و وکلای دادگستری نیز خواستار پیگرد قضایی عاملان این حادثه شدند و برخی از آنان علی خامنهای را به عنوان «فرمانده کل قوا» مسئول مرگ مهسا امینی دانستند.
در همین حال حسن خمینی، نوه روحالله خمینی، در اینستاگرام خود با اشاره به اینکه این حادثه احساسات جامعه را جریحهدار کرده است، خواستار پاسخگویی مسئولان نیروی انتظامی و برخورد قاطع با مقصران حادثه شد.
انتشار این خبر طی روزهای گذشته واکنشهای گستردهای را در شبکههای اجتماعی نیز به دنبال داشت و کاربران با خشم و اندوه به قانون حجاب اجباری، وجود گشتهای ارشاد و عملکرد حکومت ایران اعتراض کردند.
مهسا امینی که همراه با خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، روز سهشنبه ۲۲ شهریور توسط ماموران نیروی انتظامی واحد موسوم به «پلیس اخلاقی» بازداشت و به پایگاه پلیس در خیابان وزرا منتقل شد.
وی ساعاتی بعد در حالت کما به بیمارستان کسری منتقل و در بخش مراقبتهای ویژه این بستری شد و پزشکان اعلام کردند که او دچار مرگ مغزی شده است.
گزارشها حاکی است که او در زمان بازداشت توسط ماموران مورد ضرب و جرح قرار گرفته و مرگ مغزی او به دلیل ضرباتی بوده که به او وارد شده است.
نیروی انتظامی توضیح دقیقی درباره جزئیات این ماجرا نداد، اما در اطلاعیهای کوتاه اعلام کرد که مهسا امینی برای توجیه و آموزش به پایگاه پلیس منتقل شده بود و به طور ناگهانی دچار عارضه قلبی شد.
تلویزیون حکومتی ایران نیز تصاویری تقطیعشده و غیرشفاف از دوربینهای مداربسته در پایگاه نیروی انتظامی منتشر کرد که ادعای نیروی انتظامی را ثابت کند، اما خانواده مهسا امینی اعلام کردند که فرزندشان در سلامت کامل بوده است.
طی روزهای گذشته تعدادی از پزشکان نیز در شبکههای اجتماعی یا در مصاحبه با رسانههای فارسیزبان خارج از ایران توضیح دادند که احتمال عارضه قلبی ناگهانی برای دختر جوان ۲۲ سالهای که سالم بوده، منتفی است.