آزمون تایید صلاحیت علمی داوطلبان نامزدی انتخابات مجلس خبرگان با حضور ۴۰۰ نفر از متقاضیان روز سه شنبه ۱۵ دی در قم برگزار شد.
این در حالیست که بر اساس اعلام شورای نگهبان قرار بود ۵۳۷ نفر در این آزمون شرکت کنند. به گفته نجات الله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان، بجز کسانی که شرایط آنها احراز شده است و مشمول آزمون نبودهاند٬ بقیه داوطلبان باید آزمون میدادند٬ بر این اساس صلاحیت کسانی که در آزمون شرکت نکردهاند، تایید نخواهد شد.
حسن خمینی، نوه آیت الله خمینی و چهره نزدیک به اصلاح طلبان، یکی از شاخص ترین غایبان آزمون علمی داوطلبان نامزدی در انتخابات مجلس خبرگان بود.
نزدیکان آقای خمینی گفتهاند که از او برای شرکت در آزمون علمی خبرگان دعوت نشده بود. برخی از سایتهای ایرانی نیز عکسی را از نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی منتشر کرده اند که او را در زمان برگزاری آزمون علمی خبرگان، در حال تدریس درس (خارج از اصول) در قم نشان میدهد.
سخنگوی شورای نگهبان به خبرگزاری ایرنا گفته است که اطلاع رسانی درباره زمان و تاریخ برگزاری امتحان اجتهاد فقهی داوطلبان مجلس خبرگان رهبری از طریق اطلاعیه رسمی در سایتها و روزنامه صورت گرفته بود. به گفته او برای اطمینان به شماره تلفنهایی که در پرونده داوطلبان بوده پیامک زده اند.
در همین رابطه یک منبع نزدیک به حسن خمینی نیز در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا، شایعات مبنی بر انصراف او از نامزدی انتخابات خبرگان را تکذیب کرد و گفت که حسن خمینی پیامکی برای شرکت در آزمون دریافت نکرده است.
پیشتر اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، از حسن خمینی با عنوان علامه یاد کرده بود. این موضوع انتقاد برخی از مقامات از جمله رئیس قوه قضائیه را در پی داشت.
به جز حسن خمینی، مرتضی آقاتهرانی و رسول منتجبنیا نیز در میان غایبان آزمون علمی خبرگان بودند.
بر اساس اعلام شورای نگهبان، اعضای فعلی مجلس خبرگان، کسانی که در گذشته در آزمون اجتهاد شورای نگهبان قبول شدهاند و کسانی که در آزمون شهریورماه شرکت کرده بودند، نیاز به شرکت در آزمون جدید نداشتهاند.
قانون انتخابات مجلس خبرگان نیز میگوید کسانی که رهبر جمهوری اسلامی صراحتا یا ضمنا اجتهاد آنان را تائید کرده است، نیازی به تشخیص علمی از سوی فقهای شورای نگهبان ندارند.