لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۴۱

دامنه فساد خانواده ریخته‌گران از پتروشیمی اصفهان تا بانک سرمایه؛ نزدیکان بیت رهبری


دو برادر ریخته‌ گران
دو برادر ریخته‌ گران

نام دیگری از کلاف سردرگم فساد اقتصادی در ایران بیرون آمده است. نام «بهروز ریخته‌گران» که ماه‌هاست نُقل جلسات پرونده بانک سرمایه است، پیشتر در پرونده معروف به «براداران ریخته‌گران» شنیده شده بود. او این بار به اتهام اخلال در نظام اقتصادی بازداشت شده است.

خبر بازداشت این سرمایه گذار کلان اقتصادی در ایران روز سه شنبه ۱۱ تیرماه از سوی رسانه‌های داخل ایران منتشر شد. پیشتر نماینده دادستان در چهاردهمین جلسه دادگاه پرونده بانک سرمایه از منقضی شدن مدت احضار «بهروز ریخته‌گران» به دادگاه خبر داده و گفته بود که «حکم جلب» او صادر خواهد شد.

برادران ریخته گران چه کسانی هستند؟

برادران ریخته‌گران از سرمایه‌گذاران اقتصادی در ایران هستند که گفته می شود به مقامات حکومتی نیز نزدیک بوده و سابقه حضور در فوتبال ایران را هم داشته‌اند.

در برنامه صفحه آخر صدای امریکا که در آذر ۹۷منتشرشده، جزئیاتی از واگذاری ۴۰ درصد از سهام بانک سرمایه از سوی شهرداری تهران در زمان مدیریتی محمدباقر قالیباف به بهروز ریخته‌گران تشریح شده است. واگذاری که در نهایت به اختلاف بین بانک سرمایه و شهرداری انجامید و با تشکیل کمیته داوری عزت الله ضرغامی رئیس سابق صداوسیما و از نزدیکان بیت رهبری به عنوان نماینده ریخته گران معرفی شد.

خبرگزاری فارس هم درباره تصاحب کردن ۴۰ درصد از بانک سرمایه توسط بهروز ریخته گران نوشت این فرد «بدون پرداخت حتی یک ریال از جیب خود و با استفاده از ضمانت نامه‌های صوری یک بانک دولتی، ۴۰ درصد سهام یک بانک خصوصی را خریداری و پس از تصاحب غیرقانونی سهام و کرسی مدیریتی، از همین بانک وام گرفته و ضمانت نامه‌های بانک دولتی را تسویه کرده است.»

اما ماجرای بهروز ریختگران و خانواده اش به پیش از بانک سرمایه باز می گردد. شهرت این خانواده مربوط به سرمایه گذاری متعدد برادران ریخته گران در شرکت های متعدد از جمله شرکت پتروشیمی اصفهان باز می گردد.

برادران ریختگران به نام‌های فیروز، بهروز و شهروز و امیرحسین در حوزه های مختلف اقتصادی همچون، کاغذ، خودرو، فوتبال، ساخت و ساز و صنعت پتروشیمی فعالیت دارند.

نفوذ برادران ریخته گران در ایران تا به حدی است که نه تنها با وجود محکومیت گروه ریخته‌گران، آن‌ها در زندان نبوده‌اند بلکه رسول قهرمانی در جلسه چهاردهم دادگاه بانک سرمایه گفته است که بهروز ریخته گران «کاملا غیر منطقی و خلاف قانون، در جلسات هیات مدیره بانک سرمایه حضور داشته است و با وجود اینکه هیچ سمتی در بانک سرمایه نداشته، حق نظر دهی داشته و با مدیران بانک سرمایه، به تندی و گاهی با دعوا برخورد می‌کرده است.»

فساد خانواده ریخته گران از پتروشیمی تا بانک سرمایه

پرونده برداران ریخته گران مربوط به سال ۹۲ است زمانی که رسانه‌ها از «بازداشت عناصر یک شبکه فساد اقتصادی به‌ اتهام اخلال در نظام اقتصادی» خبر دادند. براساس گزارش تسنیم این افراد «با روش‌های متقلبانه و با تشکیل شرکت‌های مختلف در خارج از کشور محصولات این دو شرکت پتروشیمی را به شرکت‌های خود فروخته و منابع حاصل از آن را در یکی از کشور‌های حوزه خلیج فارس و همچنین یک کشور اروپایی به نام خود و بستگان‌شان سرمایه‌گذاری کردند.»

وقتی شرکت پتروشیمی اصفهان با بیش از یک‌هزار میلیارد تومان بدهی در خرداد ٩٢ به تعطیلی کشیده شد و گروه ریخته‌گران ۴۰۰ میلیارد تومان نیز به پتروشیمی بیستون بدهکار شد، در نهایت سال ۹۵ بود که پرونده این گروه با ۱۰ عنوان اتهامی برای ۴۵ متهم، تشکیل شد.

خبرگزاری فارس آن زمان گزارش داد که «یکی از دو برادر ریخته گران که در آستانه فرار از کشور بازداشت شد، بخشی از طلا و جواهرات خود را در حجم حدود ۱۰ چمدان بزرگ مسافرتی که قیمت محتویات آن ده‌ها میلیارد تومان تخمین زده می‌شد، به گاو صندوقی در یک مکان از پیش خریداری شده منتقل کرده بود که این اموال ضبط و به بانک مرکزی تحویل داده شد.»

دستگاه قضایی در نهایت تیر ۹۷ اعلام کرد که دو متهم اصلی این پرونده به پانزده سال حبس و رد مال به میزان ۳۵۹ میلیارد تومان و ۲۶ میلیون یورو محکوم شده‌اند.

اما علی‌رغم این محکومیت، بهروز ریخته‌گران در زندان نبوده است. موضوعی که باعث شده تا بار دیگر نقش مقامات حکومتی در قدرت و نفوذ خانواده ریخته‌‌گران توجه رسانه‌ها و افکار عمومی را به خود جلب کند.

ایران در یک سال اخیر با پرونده های جنجال‌برانگیز فساد اقتصادی روبرو بوده است از اختلاس بزرگ در پرونده پتروشیمی تا پرونده بانک سرمایه با بیش از ۷۰ متهم. جلسات دادگاه بانک سرمایه در حالی برگزار می شود که متهمان مجبورند برای وارد شدن به جلسه دادرسی «صف» ببندند.

به نظر می رسد کلاف فساد اقتصادی در ایران به این سادگی ها بازشدنی نیست چون تاروپودش به مقامات حکومتی باز می گردد. فسادی که پیشتر ایالات متحده آمریکا به آن اشاره کرده و در توئیت‌هایی درباره ثروت حاکمان ایران و فساد دستگاه حکومتی جمهوری اسلامی نوشته بود که «حکومت ایران مملو از ریاکاران فاسد است.»

چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در چند توئیت درباره مقام‌های جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شده اند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG