پس از خاکسپاری جواد روحی، از بازداشتشدگان اعتراضات سال گذشته، در روستای کلیکان از توابع آمل، با حضور ماموران حکومتی، برادرش از مراسم سوگواری چهار روزهای برای او خبر داد.
صادق روحی این موضوع را در صفحه اینستاگرامش اعلام کرده است.
بنا بر گزارش برخی فعالان مدنی، پیکر جواد روحی «پس از اخذ تعهد» به خانوادهاش تحویل داده شد.
آتنا دائمی، فعال مدنی، این خبر را در صفحه اکس (توئیتر سابق) منتشر کرده است.
جواد روحی پس از بازداشت، به سه بار اعدام محکوم شد اما در نهایت، این رای در دیوان عالی کشور نقض شد.
محسن برهانی، حقوقدان منتقد حکومت، با انتشار تصویری از شرایط عفو حکومتی برای تبرئه معترضان در بهمن سال گذشته تاکید کرد که جواد روحی باید آزاد میشد.
علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری، هم مسئولیت جان زندانیان را بر عهده قوه قضائیه دانسته و خواستار پاسخگویی مقامات درباره «ابهامات» جانباختن جواد روحی در زندان نوشهر شده است.
خبر جانباختن جواد روحی در روز پنجشنبه نهم شهریور، با انتقادهای گسترده نهادهای حقوق بشری و کنشگران مدنی و سیاسی مواجه شده است.
ارگانها و خبرگزاریهای حکومتی در توضیح دلایل جانباختن جواد روحی، ادعاهای متفاوتی از جمله «سابقه تشنج» و «اعتیاد» را مطرح کردهاند.
این در شرایطی است که سازمانهای مدافع حقوق بشر با اشاره به سابقه جمهوری اسلامی درباره شکنجه و بدرفتاری با زندانیان، مرگ جواد روحی را «مشکوک» خوانده و خواستار تحقیقات بینالمللی در این باره شدهاند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر و عفو بینالملل در بیانیههای جداگانهای بر انجام «تحقیق و تفحص» درباره مرگ این معترض تاکید کردهاند.
فعالان حقوق بشری، جانباختن زندانیان در جمهوری اسلامی را از جمله ناشی از شکنجه، عدم رسیدگی درمانی و بیتوجهی مسئولان زندان میدانند.
پیشتر عفو بینالملل در گزارشی در سال ۱۴۰۱، از مرگ دستکم ۹۶ زندانی در دهه ۹۰ شمسی در ایران خبر داده و «ممانعت از اعزام یا تاخیر در انتقال اورژانسی زندانیان به بیمارستان» را از دلایل اصلی جانباختن آنها ذکر کرده بود.
در این ارتباط، میتوان به زندانیان سیاسی مانند بکتاش آبتین، شاعر، فیلمساز و دبیر کانون نویسندگان ایران؛ شاهرخ زمانی، فعال کارگری؛ بهنام محجوبی، از دراویش گنابادی زندانی؛ ستار بهشتی، کارگر و وبلاگنویس؛ و شاهین ناصری، زندانی شاهد شکنجه نوید افکاری؛ اشاره کرد.
به گزارش کمپین حقوق بشر ایران، دستکم بیست زندانی سیاسی نیز در دهه هشتاد خورشیدی در زندانهای جمهوری اسلامی جان باختهاند.
اسامی برخی از این جانباختگان، زهرا کاظمی، اکبر محمدی، زهرا بنی یعقوب، امیر جوادیفر، محسن روحالامینی، محمد کامرانی، هدی صابر، امیدرضا میرصیافی و رامین آقازاده قهرمانی است.
در دهه شصت خورشیدی هم شمار بسیار زیادی از زندانیان سیاسی بر اثر شکنجه جان خود را از دست دادند؛ از جمله رضا شلتوکی، تقی کیمنش و رحمان هاتفی، کمال ابراهیمی، نازلی ابراهیمی، محمد ابزاری، محمد آتشجامه، وحید اخلاقی، توفیق ادیب و پروانه ارجمندی .
در این حال، وبسایت رکنا از اقدامات پزشکی قانونی برای کالبدشکافی و آزمایشهای سمشناسی برای تشخیص علت جانباختن جواد روحی، معترض زندانی، خبر داد اما به زمان اعلام نتیجه کالبدشکافی اشاره نکرد.