دانشمندانی از چند کشور خاور میانه، از جمله اسرائیل و ایران، در یک پروژه علمی ۱۰۰ میلیون دلاری وارد همکاری با یکدیگر شدند.
به گزارش وبسایت "تایمز" اسرائیل، دانشمندانی از کشورهایی چون اسرائیل، ایران، پاکستان و اردن، برای توسعه یک شتابدهنده ذرات جدید در خاور میانه وارد همکاری در پروژه ای ۱۰۰ میلیون دلاری به نام "سزامی" شدند.
روزنامه گاردین نیز در همین زمینه نوشت، این تأسیسات در حال ساخت قرار است به صورت رسمی در بهار سال آینده در شهر بلقاء در شمال غربی امان افتتاح شود. انتظار می رود که اولین تست های این شتابدهنده در پاییز سال جاری صورت گیرند.
اعضای پروژه "سزامی" شامل ایران، پاکستان، اسرائیل، ترکیه، قبرس، مصر، اردن، بحرین، و دانشمندان فلسطینی است.
به نوشته گاردین، همکاری ایران در این پروژه حتی پس از ترور دو دانشمند آن کشور، مسعود علی محمدی و مجید شهریاری، ادامه یافت. ایران اسرائیل را مسؤول این ترورها می داند.
جورجیو پائولوچی، مدیر علمی پروژه "سزامی" در مصاحبه با گاردین گفت: "ما خیلی خوب با یکدیگر همکاری می کنیم. این رویایی است."
شتابدهنده پروژه "سزامی" یک شتابدهنده سنکروترون است به شکل یک حلقه دایره ای که در آن با استفاده از میدان های الکتریکی و مغناطیسی الکترون ها تا نزدیک سرعت نور شتاب داده می شوند. در نتیجه این شتاب، الکترون ها از خود امواج الکترومغناطیس تولید می کنند که می توان از آنها برای آزمایش های بیشتر استفاده کرد.