لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۵

خطرات بالقوه جنگ لفظی بر سر برنامه اتمی تهران


خطرات بالقوه جنگ لفظی بر سر برنامه اتمی تهران
خطرات بالقوه جنگ لفظی بر سر برنامه اتمی تهران

نیویورک تایمز زیر عنوان "لفاظی ها و واکنش ها در مورد ایران" می نویسد ایالات متحده آمريکا اکنون جنگ هائی را در عراق و افغانستان پشت سر می گذارد که با کشته شدن بیش از ۶۳۰۰ سرباز آمريکائی و مجروح شدن حداقل ۴۶۰۰۰ سرباز آمریکائی دیگر، و هزینه ای قریب ۳ تریلیون دلار همراه بوده است، و طبق بعضی محاسبات طولانی ترین جنگ ها در تاریخ این کشورمحسوب می شوند. هر دو جنگ بسیار بیشتر از آنچه که پیش بینی می شد طول کشیده است، و بنظر می رسد نتایج حاصل هم دلسرد کننده و نامعلوم است. در چنین شرایطی پس چرا از طبل های جنگ مجددا صداهائی جدید به گوش می رسد؟

در واقع صدای گوشخراش طبل جنگ در هفته های اخیر و پس از آن بالا گرفت که اسرائیل بر تهدید های حاکی از حمله ای احتمالی به ایران افزود، که لحن خشن سیاستمداران آمريکائی را در پی داشت، و ایران نیز اغلب با تمرد و کله شقی واکنش نشان می داد.

فعلا با اتهاماتی که اسرائیل و ایران در مورد توطئه های ترور علیه یکدیگرعنوان می کنند، کارشناسان خطرهای ناشی از اشتباه در محاسبات و سردرگمی های احتمالا منجر به وقوع جنگی را می بینند که بنظر می رسد وارد شدن آمريکا به آن نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود.

مروری بر وقایع منجر به وقوع جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ بی تردید این بحث را پیش می آورد که آیا ژورنالیست ها در انعکاس پیشروی ایران به سوی تولید بمب اتمی غلو می کنند؟ در هر حال، این بار اوضاع با یک تفاوت اساسی روبروست. بر خلافسال ۲۰۰۳، که دولت بوش عراق را تهدیدی قریب الوقوع معرفی می کرد، بنظر می رسد مقامات دولت اوباما و کارشناسان امور اطلاعاتی سعی می کنند لفاظی های تند و تیز را آرام کنند.

ژنرال مارتین ای دمپسی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمريکا روز یکشنبه در مصاحبه ای با سی ان ان گفت آمريکا در جریان عرضه نظرات مشورتی خود به اسرائیل گفته است که توسل به حمله را اقدامی منجربه بی ثباتی می بیند، و یادآور شد که بنظر می رسد ایران هنوزدر مورد ساختن بمب اتمی تصمیمی قطعی اتخاذ نکرده است.

در همین حال مقامات آمريکائی آمادگی ایران برای ازسرگیری مذاکرات اتمی را بررسی می کنند - هرچند که موج تهدید های تهران کماکان برجاست، و بازرسان بین المللی نیز شکست ماموریتشان در ایران را گزارش داده اند.

تفاوت مهم دیگر در مقایسه با بحث های پیش از جنگ سال ۲۰۰۳، نقش اسرائیل است که مجهز شدن احتمالی ایران به تسلیحات اتمی را تهدیدی علیه موجودیت خود می بیند، و در مورد انتقال قریب الوقع تاسیسات اتمی ایران به اعماق سنگرهائی زیر زمینی و دور از دسترسی بمب افکن ها هشدار داده است. این موضع اسرائیل درصحنه سیاسی در آمريکا نیز اثر گذار بوده است.

روز سه شنبه یک گروه از سناتورهای آمريکائی از هردو حزب عمده سیاسی نامه ای را خطاب به پرزیدنت اوباما منتشر کردند که می گوید مذاکرات جدید ممکن است به حرکت انحرافی خطرناکی بیانجامد که به ایران امکان می دهد برای پیشبرد برنامه تسلیحات اتمی اش از فرصت های زمانی بیشتری برخوردار شود.

در چنین شرایطی بنظر میرسد اکثریتی از آمريکائیان، به رغم جنگ های ده سال گذشته ، روحیه رزمی راه یافته به صحنه سیاسی را تائید می کنند. یک نظر سنجی این ماه موسسه معتبر پیو حاکی از آن است که ۵۸ درصد کسانی که مورد سئوال قرار گرفتند گفته اند آمريکا باید برای جلوگیری از تولید تسلیحات اتمی توسط ایران، در صورتیکه لازم باشد، به نیروی نظامی متوسل شود. فقط ۳۰ درصد پاسخشان منفی بوده است.

در این میان این تشکیلات نظامی و اطلاعاتی آمریکا هستند که سعی کرده اند بی سرو صدا لحن تند سیاستمداران را نسبت به برنامه اتمی ایران ملایم کنند.

در جریان سر وصداهائی که از طبل جنگ بلند می شود آنچه موجب نگرانی بعضی از تحلیلگران شده است خطر ناشی از وقوع یک درگیری ناخواسته در واکنش به ترورها و بمب گذاری هاست. پس از کشته شدن چند دانشمند اتمی ایران - که گفته می شود کار اسرائیلی ها بود، هفته گذشته دیپلمات های اسرائیلی در سه کشور مختلف هدف بمب گذاری هائی قرار گرفتند که گفته می شود کار ایرانی هاست.

در ماه اکتبر علیه یک آمريکائی ایرانی الاصل اتهامی عنوان شد که مقامات آمريکائی می گویند حاصل توطئه ای توسط ایران برای کشتن سفیر عربستان سعودی در در آمريکا - احتمالا از طريق بمب گذاری در یک رستوران در واشنگتن بود.

یک حمله ایران در داخل آمريکا،و احتمالا در پی حمله ای توسط اسرائیل به ایران، خواه نا خواه می تواند به خواست های حاکی از اقدامات تلافی جویانه نظامی علیه ایران منجر شود.


XS
SM
MD
LG