لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۷

زنگ خطر زیست‌محیطی دیگری برای ایران به صدا درآمده است؛ بحران فرونشست زمین در جنوب اصفهان و کاشان


در روزهای گذشته انتشار تصاویری از فرونشست زمین در جنوب اصفهان و کاشان، زنگ خطر دیگری را به صدا در آورد و نشان داد که وضعیت از آن چه که گمان می‌رفت بحرانی‌تر است.

سال‌ها است کنشگران مدنی و زیست محیطی، چه در داخل و چه در خارج از ایران، نسبت به برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی و فرونشست زمین هشدار می‌دهند، اما به نظر می‌رسد در این سال‌ها هیچگونه اقدام جدی در این رابطه صورت نگرفته است.

به تازگی محمد درویش، کنشگر محیط زیست و کویرشناس، چند ویدئو را از فرونشست زمین در دشت مهیار در جنوب اصفهان توئیت کرده و نوشته که فرونشست زمین به مرحله‌ای «رعب‌آور» رسیده است.

در این ویدئوها نشان داده می‌شود که چگونه این پدیده منجر به غیر قابل سکونت شدن منطقه‌ای در جنوب اصفهان شده و شش هزار ساکن آن منطقه ناگزیر از ترک خانه و زندگی خود شده‌اند.

در ویدئوی دیگری که در تاریخ ۱۰ مهرماه از منطقه طاهر آباد کاشان منتشر شده فروچاله‌ای نشان داده می‌شود که ۱۲ متر عمق دارد و طول شکاف آن ۷۲ کیلومتر است. این فعال محیط زیست می‌گوید با وجود سرعت زیاد فرونشت زمین، «صنایع آب‌بر» همچنان به کار خود ادامه می‌دهند.

در بخشی دیگر رضا اسلامی، مدیر زمین شناسی و اکتشافات معدنی اصفهان، توضیح می‌دهد که چرا و چگونه شهرک نیروی هوایی در سال ۹۷ به دلیل فرونشست زمین تخلیه شد.

در تصاویر منتشر شده دیده می‌شود که فروچاله و شکاف‌هایی از مسیر خط راه آهن اصفهان شیراز می‌گذرد و به گفته آقای درویش خطر لغزش خط راه آهن بسیار جدی است.

این اولین باری نیست که درباره این پدیده و گسترش آن در ایران هشدار داده می‌شود. تیرماه سال گذشته نیز مسعود شفیعی، رئیس سازمان نقشه ‌برداری ایران، به ایسنا گفته بود بررسی اندازه‌‌گیری‌ها و داده‌‌های ۱۵ سال اخیر نشان می‌دهد که ۴۴ محدوده پرخطر به لحاظ میزان فرونشست زمین در ایران شناسایی شده است.

تهران هم از این بلا در امان نیست و به گزارش خبرگزاری ایلنا هر روز یک میلی‌متر و سالانه ۳۶ سانتی‌متر زمین تهران نشست می‌کند.

به گفته سازمان زمین‌شناسی، فرونشست زمین به بیخ گوش تهران رسیده است. فرونشست زمین به بمب ساعتی بی‌صدا تشبیه شده که علاوه بر ایجاد گودال‌های بزرگ، می‌تواند موجب تخریب سازه‌ها شود و مقاومت آنها را در برابر زلزله کاهش دهد.

XS
SM
MD
LG