به دنبال یورش حامیان مقتدی صدر به ساختمانهای دولتی عراق، ارتش از ساعت ۷بعدازظهر به وقت محلی در سراسر کشور منع رفت و آمد اعلام کرد. اما حامیان صدر با نادیده گرفتن این فرمان، خیابانها را ترک نکردند و درگیریهای خیابانی میان نیروهای امنیتی وحامیان صدر باعث شد که بنا به گزارشهای رسمی دستکم یک نفر کشته و دستکم ۱۲ نفر مجروح شوند.
به گزارش خبرنگار صدای آمریکا از عراق، مقامات بهداشت بغداد تاکنون کشته شدن دو معترض و زخمی شدن ۱۹ تن دیگر را تایید کردهاند.
مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق، جلسهای اضطراری را با مقامات نظامی و امنیتی برگزار کرد. مصطفی کاظمی بار دیگر از معترضان خواست که از منطقه سبز خارج شوند.
برهم صالح، رئیس جمهوری عراق، اخلال در نهادهای دولتی را «خطرناک» خواند و از معترضان خواست از سازمانهای دولتی خارج شوند.
همچنین دفتر سازمان ملل متحد در عراق با انتشار بیانیهای خواستار خروج معترضان از منطقه سبز و نهادهای دولتی شد. این بیانیه تحولات سهشنبه را «افزایش خطرناک خشونتها» دانسته است.
نیروهای ضد تروریسم عراق همچنین از ورود گروهی از شبه نظامیان وابسته به حکومت ایران به منطقه سبز بغداد جلوگیری کردند.
در همین حال خبرگزاریهای ایران از لغو برخی پروازهای شرکتهای هواپیمایی مختلف، از جمله آتا و ماهان، به مقصد بغداد خبر دادهاند.
سفارت ایران در بغداد نیز با اشاره به اعلام دولت عراق مبنی بر «وضع مقررات منع رفت و آمد» از ایرانیان حاضر در آن کشور خواست «تا اطلاع ثانوی از هر گونه سفر و تردد به شهرهای بغداد، کاظمین و سامراء خودداری» کنند. همچنین مجید میراحمدی، معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور، از مردم خواست «موقتا و تا اطلاع ثانوی از سفر به عراق خودداری کنند.»
هواداران مقتدی الصدر، روحانی شیعه عراقی، روز دوشنبه پس از آن که او با صدور بیانیهای گفت که در واکنش به بنبست سیاسی حل نشده عراق، سیاست را ترک میکند و دفترهای حزب خود را میبندد، به کاخ ریاستجمهوری عراق یورش بردند.
صدها تن از طرفداران جریان صدر، یا «صدریها»، موانع سیمانی منتهی به کاخ دولتی عراق را پایین کشیدند و با عبور از دروازههای کاخ وارد آن شدند.
به گزارش آسوشیتدپرس به دنبال این ناآرامیها کلیه جلسات هیئت دولت عراق به حالت تعلیق درآمد و خبرنگار این موسسه خبری از شلیک به سوی معترضان خبرداده و خود شاهد بوده است که مجروحانی در حال خونریزی منتقل شدهاند.
گزارشها همچنین از وقوع درگیری در بصره حکایت دارند. صدها معترض در این منطقه که خاستگاه صدر است ساختمان فرمانداری در میسان را به محاصره خود درآوردهاند.
حامیان این روحانی شیعه طی چند هفته گذشته پیش پارلمان را اشغال کردند و در مقابل ساختمانهای دولتی تظاهرات و تحصن بر پا کردند. این روند عملا باعث بنبست سیاسی در عراق شد و در روند انتخاب رئیس جمهوری و نخست وزیر جدید اخلال ایجاد کرد. اگرچه پیشتر نیز طرفداران صدر به پارلمان عراق هجوم برده بودند تا از تشکیل دولت توسط رقبایش جلوگیری کنند، اما این نخستین باری بود که طرفداران این روحانی شیعه تلاش کردند تا وارد کاخ دولت شوند.
معترضان از طناب برای پایین کشیدن موانع سیمانی منتهی به دروازه های کاخ استفاده کردند.
ارتش عراق از معترضان خواست به سرعت از «منطقه سبز» بغداد عقب نشینی کنند و «برای جلوگیری از درگیری یا ریختن خون عراقی ها» خویشتنداری کنند.
این نخستینباری نیست که صدر میگوید از سیاست کنار میرود.
به گزارش آسوشیتدپرس، به نظر میرسد بیانیه روز دوشنبه صدر واکنشی به اعلام کنارهگیری آیت الله کاظم حائری، از مراجع تقلید شیعه در عراق، و درخواست او از مقلدانش برای پیروی از علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، به عنوان مرجع تقلید باشد. بسیاری از حامیان صدر که از مقلدان آیت الله کاظم حائری هستند، به این اقدام واکنش نشان دادند.
مراجع تقلید عراق مقلدان خود را عمدتا به حوزه علمیه نجف ارجاع میدهند، در حالی که اقدام آیتالله حائری احاله مقلدان به پیروی از رهبر جمهوری اسلامی از سوی یک مرجع تقلید در عراق، کمسابقه است. این بیانیه ضربهای به مقتدی صدر به شمار میرود. صدر در واکنش به این بیانیه گفت که کناره گیری حائری «به خواست خودش نبودهاست.»
در بیانیه آیتالله حائری آمده است که او به علت کهولت سن و بیماری، از عهده وظائف مرجعیت برنمیآید.
بیانیه روز دوشنبه این نگرانی را ایجاد کرده است که حامیان آقای صدر ممکن است اعتراضات خود را تشدید کنند و به مرحله جدیدی از بیثباتی در عراق دامن بزنند.