فروش و تحویل هواپیماهای مسافربری بوئینگ آمریکا به ایران در واکنش به گزارشهای حاکی از سو استفاده جمهوری اسلامی ایران از چنین هواپیماهایی در امور نظامی و گسترش نفوذ در منطقه به یک موضوع بحث انگیز در محافل سیاسی واشنگتن بدل شده است.
همزمان قانونگذاران آمریکا در تمهیدی برای ممانعت از فروش این هواپیماها به ایران، طرحهایی را برای بررسی و تصویب به کنگره پیشنهاد کرده اند.
نشریه های هیل و واشنگتن تایمز آمریکا در مقالاتی از «کلیف می» رییس بنیاد دفاع از دمکراسی و «پیتر کهنلو» علیه فروش هواپیماهای مسافربری شرکت بوئینگ به ایران هشدار داده اند.
«کلیف می» نوشت نشریه هفتگی دفاعی جینز گزارش داده ایران از سال ۲۰۰۵ به بشار اسد برای راه اندازی یک برنامه جنگ شیمیایی نوآورانه کمک کرده است.
او سپس می افزاید وقتی پای جمهوری اسلامی ایران در میان باشد پرزیدنت ترامپ و مشاوران او دچار هیچگونه ابهامی نیستند.
«کلیف می» به بازنگری سیاست دولت پرزیدنت ترامپ در قبال ایران در گفته های اخیر رکس تیلرسون وزیرخارجه ایران اشاره می کند که، «ایران پیشتاز شماره یک حمایت از تروریسم جهان است و مسول تشدید درگیریهای متعدد و تضعیف منافع آمریکا در کشورهایی مانند سوریه، عراق، یمن و لبنان است و به حمایت از حملات علیه اسراییل ادامه می دهد.»
کلیف می به تحقیقات همکارش امانوئل اتولنگی، کارشناس مبارزه با تروریسم در مورد مدارک حدود ۸۰۰ پرواز ایران ایر از تهران به سوریه از ژانویه ۲۰۱۶ اشاره کرده است.
«پیتر کهنلو» در مقاله خود تحت عنوان «بویئنگ باید معامله با ایران را متوقف کند» می گوید، رژیم ایران ممکن است بزودی در ارتباط با معامله نزدیک به ۱۷ میلیارد دلاری هواپیماهای بوئینگ به تهران، به یک نیروی لابی گری در واشنگتن و در کنگره آمریکا بدل شود.
او همچنین به طرح اخیر موسوم به «قانون آسمان عاری از ترور» توسط دو قانونگذار جمهوریخواه: سناتور مارکو روبیو و پیتر راسکم علیه فعالیتهای غیرقانونی ایران خارج از توافق هسته ای که در کنگره مطرح شده، اشاره دارد.
مارکو روبیو در مورد این طرح که در صورت تصویب از فروش هواپپماهای بوئینگ به تهران ممانعت می کند، اخیرا در گفتگو با تلویزیون ای بی سی ودر ارتباط با سوریه گفت، «کارهای بسیاری است که ما باید انجام دهیم. تحریمها علیه ایران و روسیه باید بطور عمده افزایش یابند که بطور اخص به رژیم اسد کمک می کنند، بویژه توافق فروش بوئینگ باید لغو شود.»
مارک دوبوویتز مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی می گوید کنگره اخیرا طرحهای سوریه و کره شمالی را در دست بررسی دارد و پس آن به طرحهای ایران و حزب الله که همگی جمهوری اسلامی ایران را نیز شامل می شوند، رسیدگی می کند.