لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۱

مقاومت معترضان و شعار «مرگ بر دیکتاتور» در بیست‌وششمین شب اعتراضات


اعتراضات سراسری ایران
اعتراضات سراسری ایران

با وجود استقرار نیروهای انتظامی، نظامی و امنیتی، اعتراضات سراسری در بیست و ششمین شامگاه پیاپی، با شعار «مرگ بر دیکتاتور» و برافروختن آتش در خیابان‌ها همچنان ادامه دارد.

راوی یک گزارش ویدئویی که چهارشنبه شب ۲۰ مهر در تهران گرفته شده، به شهروندانی اشاره می‌کند که بدون ترس در حضور نیروهای حکومتی مسلح، به اعتراض ادامه می‌دهند.

در رشت، مرکز استان گیلان نیز اعتراضات شبانگاهی ادامه دارد. یک ویدئوی شهروندی معترضان را نشان می‌دهد که تلاش می‌کنند از بازداشت یکی از هم‌وطنان توسط نیروهای حکومتی، جلوگیری کنند و ماشین‌ها نیز با زدن بوق ممتد از اعتراضات حمایت می‌کنند.

یک گزارش ویدئویی دیگر بلوار کاشانی در غرب تهران را به تصویر کشیده که معترضان با روشن کردن آتش در وسط خیابان به اعتراض می‌پردازند.

در خیابان ستارخان نیز در تظاهراتی شبانه ده‌ها شهروند شعار «مرگ بر دیکتاتور» می‌دهند.

معترضان در محله نازی‌آباد تهران نیز با شعار «مرگ بر دیکتاتور» در خیابان مانده‌اند.

گزارش‌ها از بوکان و ایلام نیز حاکی از این است که اعتراضات با فرا رسیدن شب در جریان است.

هم‌زمان با اوج گرفتن اعتراضات سراسری ایران در بیست و ششمین روز، قطعی و اختلال اینترنت همراه و خانگی در سراسر کشور شدت گرفته است.

با این حال، گزارش‌های شهروندی در روز چهارشنبه ۲۰ مهر، حاکی از این است که دست‌کم در مناطق مختلف شهرهای تهران، رشت، مشهد، کرمان، کرج، گرگان، گوهردشت، فردیس، شیراز، شاهین‌شهر، اصفهان، ساری، و آمل، برقرار است.

علاوه بر تجمع‌ها و تظاهرات، انتشار تصاویر برخی زنان که بدون حجاب در حضور نیروهای نظامی و انتظامی در خیابان‌ها تردد می‌کنند، توجه مخاطبان در شبکه‌های اجتماعی را به خود جلب کرده است.

اعتراضات سراسری ایران، ۲۰ مهر ۱۴۰۱
اعتراضات سراسری ایران، ۲۰ مهر ۱۴۰۱

در یک ویدیو که برای صدای آمریکا فرستاده شده است، زنانی دیده می‌شوند که بدون روسری در اعتراضات حاضر شده‌اند و شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، و «ایرانی باغیرت حمایت، حمایت» می‌دهند.

در یک ویدیوی دیگر دانشجویان دانشگاه الزهرا دیده می‌شوند حکه در پاسخ به بسیجی‌ها می‌گویند: «حسین حسین شعارتون جنایت افتخارتون.»

یک گزارش ویدئویی در روز چهارشنبه، تصاویری از توزیع سپر و باتوم را در میان نیروهای لباس شخصی حکومتی برای مقابله با معترضان ثبت کرده است.

توزیع سپر و باتون بین لباس‌شخصی‌ها برای مقابله با اعتراضات ۲۰ مهر تهران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

ویدیویی از مشهد نیز در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است که در آن یک مامور لباس شخصی به زنی که از درون خودرو در حال فیلمبرداری است یورش می‌برد.

حمله مامور لباس شخصی به زنی که در مشهد از داخل ماشین فیلم می‌گرفت
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

ویدئویی دیگر نیز حضور شمار قابل توجهی از نیروهای انتظامی و سپاه پاسداران با تجهیزات سرکوب شهری را در میدان ولیعصر تهران نشان می‌دهد.

حضور پرتعداد نیروهای انتظامی و سپاه با تجهیزات در میدان ولیعصر تهران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

یک ویدئوی ارسال شده به صدای آمریکا از گوهردشت در استان البرز، نشان می‌دهد معترضان در وسط خیابان آتش روشن کرده‌اند.

ویدئویی دیگر، موتورسواران حکومتی را که برای سرکوب اعتراضات به خدمت گرفته شده‌اند نشان می‌دهد که در یکی از خیابان‌های پایتخت، سردرگم در جهت‌های مختلف حرکت می‌کنند و یکی از آنها به جدول خیابان برخورد می‌کند و نقش بر زمین می‌شود.

روایت یک شهروند از موتورسواران ناشی که برای سرکوب به خدمت گرفته‌اند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

در خیابان ولیعصر تهران، یک ویدئو که گفته می‌شود به اعتراضات روز بیستم مهر مربوط است، تیراندازی نیروهای حکومتی به سوی معترضان را نشان می‌دهد.

شماری از شهروندان معترض در ساری، مرکز استان مازندران با راهپیمایی در خیابان شعار «آزادی آزادی آزادی» می‌دهند.

یک مرد جوان با حمایت از آنها به ناظران ایستاده در محل، می‌گوید: «این‌ها دارند داد می‌زنند برای حق شما، شما آن گوشه ایستاده‌اید؟»

یک پسر معترض در ساری: این زنها برای حق شما داد می‌زنن؛ چرا وایستادید؟
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

در یک تجمع مسالمت‌آمیز در تهران لباس شخصی‌های حکومتی به معترضانی که شعار «آخوند باید گم بشه» می‌دادند، حمله و تیراندازی کردند و شهروندان معترض نیز در مقابل شعار «بی‌شرف، بی‌شرف» دادند.

حمله لباس شخصی‌ها با تیراندازی و خشونت به تجمعی در تهران – ۲۰ مهر
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

در گوهردشت، استان البرز، معترضان شعار می‌دهند: «جمهوری اسلامی، نمی‌خوایم نمی‌خوایم»

در برخی شهرها از جمله سنندج، سقز، کرمانشاه، سرپل ذهاب، بوکان، و دهگلان، اعتصاب جریان دارد.

گزارش رسیده به بخش فارسی صدای آمریکا، از شدت اعتراضات مردمی در مناطق جنوبی تهران حکایت دارد. همچنین گزارش‌ها از تجریش، خیابان شریعتی، آریاشهر (صادقیه)، بلوار فردوس و ولیعصر حاکی از برقراری اعتراضات مردمی است که با بوق زدن ماشین‌ها همراهی می‌شود.

تجمعی نیز در مقابل کانون وکلا در تهران با شعار شعار «زن زندگی آزادی» برگزار شد.

اما نیروهای حکومتی به این تجمع مسالمت‌آمیز با شلیک گاز اشک‌آور حمله کردند.

در رشت نیز معترضان شعار می‌دهند: «از کردستان تا گیلان، جانم فدای ایران»

از سویی دیگر فرشته تابانیان، وکیل دادگستری، روز سه‌شنبه در چند توییت نوشت، مردی که پسرش را در اعتراضات اخیر بازداشت کرده و برای آزادی‌اش وثیقه ۷۰۰ میلیون تومانی خواسته‌اند، به دلیل ناتوانی در تامین وثیقه تلاش کرد خود را در کنار دادگاه انقلاب اهواز «دار بزند.» اما با کمک چند تن از حاضران از مرگ نجات یافت.

نت‌بلاکز، نهاد غیردولتی ناظر جهانی اینترنت، روز چهارشنبه ۲۰ مهر تأیید کرد که اختلال گسترده‌ای در اینترنت ایران وجود دارد و این اتفاق احتمالا جریان آزاد اطلاعات را در بحبوحه اعتراضات به کشته شدن مهسا امینی، محدودتر خواهد کرد.

  • ادامه بازداشت‌ها

حسین صادقی، پدر آرش صادقی، در توییتی تأیید کرد که این مدافع حقوق بشر بازداشت شده است.

آرش صادقی از عصر دوشنبه ناپدید شده بود و از آن زمان موبایل او در دسترس نبود.

همچنین مصطفی نیلی، وکیل دادگستری، در توییتی اعلام کرد که مجید دری، فعال مدنی، شامگاه سه‌شنبه در تهران بازداشت شده است.

بر اساس گزارش‌های شهروندی در شبکه‌های اجتماعی، زینب موسوی، کمدین، روز چهارشنبه در شهر قم بازداشت شده است. شخصیت طنز «امپراطور کوزکو» که زن سالمند حامی جمهوری اسلامی است، باعث شهرت خانم موسوی شده است.

  • اعتراضات دانش‌آموزی

در تهران، روز چهارشنبه دختران و پسران دانش‌آموز در یک تظاهرات خیابانی مشترک شعار دادند: «مرگ بر دیکتاتور»

  • اعتراضات دانشجویی

بنا بر گزارش‌های شهروندی، هم‌زمان با برقراری تظاهرات خیابانی، اعتراضات دانشجویی نیز در چند شهر جریان دارد.

دانشجویان معترض با تحصن در محوطه دانشگاه آزاد تهران واحد مرکز، شعار دادند: «ما تماشاگر نمی‌خواهیم به ما ملحق شوید.»

در رشت، مسئولان دانشگاه امروز به دانشجویان دختر و پسر اجازه ندادند در یک سلف کنار هم غذا بخورند، آنها نیز تصمیم گرفتند غذایشان را به محوطه باز ببرند تا کنار هم باشند، اما مقامات دانشگاه از دادن ناهار به دانشجویان خودداری کردند.

دانشجویان نیز با تجمع در حیاط دانشگاه با کنایه به جمله «به شما ناهار دادند؟» ابراهیم رئیسی که پیش از این سوژه طنز در شبکه‌های اجتماعی شده بود، شعار دادند: «رئیسی کجایی به ما ناهار ندادند.» پس از آن بود که مسئولان دانشگاه تصمیم‌شان را عوض کردند و به دانشجویان غذا دادند. دانشجویان نیز در حالی که ظرف‌های غذایشان را در دست داشتند، شعار دادند: «رئیسی کجایی، به زور ناهار گرفتیم.»

  • واکنش‌های داخلی

شماری از سینماگران در حمایت از اعتراضات سراسری ایران و همراهی با خانواده‌های جان‌باختگان اعتراضات، از جشنواره فیلم کوتاه تهران کناره‌گیری کردند. تاکنون، حسن حسینی، فردین خلعتبری، حمید نجفی‌راد، و پویان صدقی اعلام کرده‌اند که از این جشنواره انصراف می‌دهند.

اما در چهارمین هفته از ناآرامی‌ها در ایران، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در دیدار با اعضای جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعتراضات سراسری را «اغتشاش‌های پراکنده» با «طراحی انفعالی و ناشیانه دشمن» نامید و از مسئولان خواست مراقب باشند که «این مسائل» حواسشان را «پرت نکند و از کارهای اصلی» باز نمانند.

رهبر جمهوری اسلامی «تشخیص مصلحت» را مسئولیتی مهم دانست که «غفلت از آن گاهی موجب شکست اسلام می‌شود.»

  • واکنش‌های جهانی

سناتور جیمز ریش، عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا، روز چهارشنبه در توییتی نوشت: «نیلوفر حامدی موضوع قتل مهسا امینی را فاش کرد و اکنون [حکومت] ایران او را بی هیچ اتهامی زندانی کرده است. آزادی مطبوعات بخشی حیاتی از جامعه است. او باید بی‌درنگ آزاد شود.»

مایک والتز، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، نیز با اشاره به قطع دسترسی مردم ایران به اینترنت توسط حکومت جمهوری اسلامی، در توییتی نوشت: «مردم ایران به دسترسی نامحدود اینترنتی به جهان آزاد نیاز دارند.»

او ادامه داد: «به همین دلیل است که من و ماریا الویرا سالازار از دولت بایدن می‌خواهیم به ماموریت ایلان ماسک برای ایجاد پایانه‌های استارلینک اسپیس اکس برای مردم ایران بپیوندد. ما باید در مبارزه مردم ایران برای آزادی به آنها کمک کنیم.»

اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در توییتی با بیان این که «زنان شجاع ایرانی خواستار آزادی و برابری هستند»، گفت که این همان «ارزش‌هایی است که اروپا به آن اعتقاد دارد و باید از آن سخن بگوید.»

او با تأکید بر این که «خشونت باید متوقف شود» و «زنان باید بتوانند انتخاب کنند»، افزود: «این خشونت تکان‌دهنده نمی‌تواند بی‌پاسخ بماند. زمان آن فرا رسیده است که مسئولان این سرکوب را تحریم کنیم.»

جولیا سالمی، مجری تلویزیون و اینفلوئنسر ایرانی ایتالیایی، با بیان این که عشق ایران را مادرش فریبا که پس از انقلاب ۵۷ مجبور شد ایران را ترک کند، به او آموخته، گفت که زنان ایتالیایی همه چیز را فهمیده‌اند و برخی با بریدن موهایشان و فرستادن آن به سفارت جمهوری اسلامی از زنان ایران حمایت کردند.

او در پیامی به زنان ایران با تکرار شعار «زن زندگی آزادی»، گفت من شما را در آغوش می‌گیرم و از شما خواهش می‌کنم متوقف نشوید و سکوت نکنید.

الناز نوروزی، بازیگر ایرانی‌الاصل فعال در نتفلیکس، نیز در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی و حمایت از زنان ایرانی با اجرای پرفورمنسی، ابتدا حجاب از سر برداشت و سپس لباس‌های خود به جز لباس زیر را درآورد و برهنه شد.

از سویی دیگر سی تن از چهره‌های ورزشی ادوار تیم ملی و تیم‌های باشگاهی ایران در بیانیه‌ای مشترک با برخی چهره‌های دانشگاهی ورزش کشور، تأکید کردند: «امروز که خیزش سراسری جوانان ایران‌زمین بر علیه رژیم دیکتاتوری اسلامی و ضد بشری مورد تأیید و حمایت جامعه جهانی قرار گرفته است، فصل تازه‌ای بر تاریخ مبارزات ملت ایران به منظور استیفای حقوق و کرامت انسانی رقم خورده است.»

در این بیانیه که نسخه‌ای از آن روز چهارشنبه به صدای آمریکا ارسال شده، با تأکید بر شعار «زن زندگی آزادی»، ضمن «هم‌دردی با خانواده‌های جان‌باختگان و حمایت از اعتراضات بحق ملت ایران»، سرکوب معترضان از سوی حکومت «ددمنشانه» توصیف شده و محکوم شده است.

این چهره‌های ورزشی و دانشگاهی ایرانی با تأکید بر این که «پا به پای ملت» ایران «تا محو کامل» جمهوری اسلامی «همراه و همصدا» خواهند بود، افزوده شده است که جمهوری اسلامی «اعتراضات مسالمت‌آمیز دختران، پسران، دانش‌آموزان و دانشجویان را به شیوه‌های غیرانسانی سرکوب و صدها تن از آنان را به قتل رسانده است.»

امضای فوتبالیست‌های پیش‌کسوتی مانند محمود ابراهیم‌زاده، ناصر وثوق، ناصر مسلمی، پرویز قلیچ‌خانی، و همچنین امید نمازی مربی تیم ملی ایران در جام جهانی برزیل به چشم می‌خورد.

دور جدید اعتراضات سراسری ایران از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد»، «توپ تانک مسلسل دیگر اثر ندارد، به مادرم بگویید دیگر دختر ندارد»، «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه»، و «کردستان، زاهدان، خونین تمام ایران» سر داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG