لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۷

آمارهای دروغین و تورم ۲۰۴ درصدی


نرخ تورم حدود ۴۵ درصد اعلام شده اما یک اقتصاددان آمریکایی آن را ۸۲ درصد میداند. نرخ ۷ میلیونی اشتغال نیز نادرست وحدود نیم میلیون برآورد شده است

بانک مرکزی در گزارشی شاخص تورم یا شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در شهرهای ایران را در ۷۶ سال گذشته اعلام کرد. بنابر این گزارش بالاترین نرخ تورم از سال ۱۳۱۵ تا ۱۳۹۱، متعلق به سال ۱۳۷۴ و با نرخ ۴۹.۴ درصد و کم ترین میزان آن در سال های ۱۳۲۴، ۱۳۲۵ و ۱۳۲۶ بوده است. بنابه گزارش بانک مرکزی نرخ تورم در این سه سال منفی و به ترتیب برابر با منهای ۱۴و۴ درصد، منهای ۱۱و ۵ درصد و منهای ۱۷ و ۲ درصد بوده است.
بانک مرکزی همچنین نرخ تورم در خرداد ماه ۱۳۹۲ را ۴۵و ۱درصد اعلام کرده است. براساس این آمارها نرخ تورم نقطه به نقطه از خرداد ۱۳۹۱ تا خرداد ۱۳۹۲ ، ۶۱ درصد بوده است.

این در حالی ست که در فروردین ماه امسال، استیو هنکه، استاد اقتصاد در دانشگاه جانز هاپکینز و پژوهشگر ارشد در موسسه اقتصادی کیتو در آمریکا در نامه ای به سردبیر روزنامه فایننشال تایمز نرخ واقعی تورم در ایران را دست کم دوبرابر آمارهای رسمی دانسته است. او در این یادداشت نوشته است: «در شماره ۳ آوریل روزنامه شما در گزارشی به قلم نجمه بزرگمهر، که عنوان آن «هشدار ایران در مورد امنیت غذایی» است، نرخ تورم در ایران ۲۸ و ۷ درصد ذکر شده است. این در حالی ست که بنا به آخرین آمار رسمی این کشور، نرخ تورم ۳۱ و ۵ درصد اعلام شده است. با این همه همین رقم نیز بسیار کمتر از نرخ واقعی تورم در ایران است. و این نشان دهنده پدیده ای ست که من آن را «آمارهای دروغین» می نامم.

استیو هنکه در این یادداشت می نویسد تحقیقات او که بر پایه روش علمی مورد قبول بین المللی انجام گرفته، از نرخ تورم در ایران تصویری بکلی متفاوت نشان داده است. او نرخ تورم را در۱۷ اکتبر ۲۰۱۲ (مهرماه ۱۳۹۱)، ۲۰۴ و ۷ درصد برآورد کرده است. همچنین نرخ واقعی فعلی تورم را نیز در فروردین ماه ۱۳۹۲ برابر با ۸۲ و نیم درصد ذکر کرده که به نوشته او «بیش از دوبرابر نرخ رسمی تورم در ایران است».

بنابر یادداشت استیو هنکه بالاترین نرخ تورم در ۷۶ سال گذشته به سال ۱۳۹۱ تعلق می گیرد که به نوشته او عددی سه رقمی بوده است.

اشتغال: از هفت میلیون دولتی ها تا نیم میلیون مرکز آمار؟
آمارهای نادرست یا «دروغین» دولت، در زمینه اشتغال نیز صدای انتقاد و اعتراض را بلند کرده است. دولت ادعا کرده است که در هشت سال گذشته هفت میلیون فرصت کاری ایجاد کرده است اما این ادعا با انتقادها و اعتراض های گسترده کارشناسان و تحلیل گران روبرو شده است. حسن روحانی نیز در مجلس شورای اسلامی میزان اشتغال زایی در دولت احمدی نژاد را سالانه ۱۴ هزار نفر اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مقام های دولتی در واکنش به این سخنان در نظر دارند از طریق «وزارت تعاون، کار و رفاه» واقعیت ها و مستندهای آمار هفت میلیونی خود را ارائه دهند. با این حال مرکز آمار ایران در گزارشی که پیشاپیش گزارش دولت منتشر کرد، وضعیت اشتغال در سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۱ را دارای رشد منفی نشان داده است. مرکز آمار ایران می گوید وضعیت اشتغال در ۱۳ استان در هشت سال گذشته بدتر شده ونر خ بیکاری در ۲۴ استان در پایان سال ۱۳۹۱ دو رقمی بوده است.

به گزارش مرکز آمار از آغاز دولت نهم تا پایان سال ۱۳۹۱ در مجموع ۵۴۲ هزار و ۷۶۹ نفر به شاغلان کشور افزوده شده است. یعنی جمعیت شاغلان از ده سال به بالا از ۲۰ میلیون و ۶۱۸ هزار نفر در سال ۱۳۸۴ به ۲۱ میلیون و ۱۶۱ هزار نفر در پایان سال ۱۳۹۱ رسیده است. که این خود رشد منفی اشتغال را نشان میدهد.
مقام های دولتی می گویند این ارقام را نمی توان دقیق دانست زیرا برپایه آمارهای بیمه های شغلی تهیه شده اند در حالی که بخش عمده ای از شاغلان از پوشش بیمه استفاده نکرده اند.
XS
SM
MD
LG