لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۴

کاهش ١٥ درصدی واردات نفت خام ایران به هند


وزیر نفت هند اعلام کرده است قصد دارد واردات نفت خام ایران در طی سال مالی جاری را تا سقف ١٥ درصد کاهش دهد. او تاکید کرده است کشورش قصد دارد تا صادرات نفت ایران را در سطوح سال گذشته ثابت نگهدارد.

ویراپا مویلی، وزیر نفت هند پیش از سفر هفته گذشته مان موهان سینگ، نخست وزیر کشور به ایالات متحده اعلام کرد واردات نفت خام ایران باید در سطح ٢٦٠ هزار بشکه در روز ثابت باقی بماند تا کشور بتواند رقمی معادل ٨ و نیم میلیارد دلار بودجه ارزی صرفه جویی کند.

ویوک رائه، معاون وزیر نفت و یکی از بلندپایه ترین چهره های وزارت پتروشیمی نفت روز سه شنبه اول اکتبر گفت هدف هند این است که واردات نفت خام ایران تا مارس ٢٠١٤ را حدود ٢٢٠ هزار بشکه در روز باشد.
هنوز مشخص نیست چه عاملی موجب شد که هند موضع خود را در این مورد تغییر دهد.

هند می گوید از قوانین تحریم های ایالات متحده علیه ایران پیروی می کند اما واردات نفت خام خود از ایران و سایر کشورهای آسیایی کاهش داده است تا مشمول قانون استثناهای تحریم های ایالات متحده قرار بگیرد.

دهلی نو هم اکنون مشمول استثنای ١٨٠ روز تحریم های ایالات متحده شده است که در ماه دسامبر تمدید می شود.

آقای رائه گفته است دو شرکت «Mangalore Refinery and Petrochemicals» و «Essar Oil» تنها پالایشگاه های نفتی هند هستند که در حال حاضر از ایران نفت خام وارد می کنند و هر یک تا پایان سال مالی جاری ٨٠ هزار بشکه نفت از ایران وارد خواهند کرد.

وی خاطرنشان کرده است سه پالایشگاه دیگر «Hindustan Petroleum»، «Bharat Petroleum» و «Indian Oil Corp» نیز هر یک می توانند حدود یک میلیون تا یک و نیم میلیون تن و یا حدود ٢٠ هزار بشکه نفت در روز وارد کنند.

هند در سال مالی منتهی به مارس سال ٢٠١٣ حدود ٢٦٠ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرد، رقمی که در مقایسه با دوره مشابهش در سال گذشته ٢٩ درصد کاهش یافته است.

برپایه ارزیابی های خبرگزاری رویترز و بر اساس برنامه های پالایشگاه ها، احتمال دارد واردات نفت ایران به هند در طی سال مالی جاری به سطح ١٩٠ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کند.

معاون وزیر نفت تصریح کرده است ایران برای پذیرش همه مبالغ حاصل از فروش نفت به روپیه مردد است و احتمال دارد که دو کشور شیوه های دیگری را برای پرداخت ها بیابند.
در شرایطی که رسانه های هند از مذاکرات بین مقامات وزارت نفت دو کشور برای شیوه پرداخت ها خبر داده اند، تهران اعلام کرده است قصد ندارد بیش از ٤٥ درصد پول فروش نفت کشور به دهلی نو را به روپیه دریافت کند.
برخی از اخبار از گفتگوهای بین دولتمردان دهلی نو با دولت جدید ایران و احتمال پرداخت پول خرید نفت به روبل روسیه و یا ین ژاپن حکایت می کنند.

در شرایطی که هند تهران را متقاعد کرده بود تا صد درصد مبلغ خرید نفت ایران را به روپیه بپردازد، اما بر سر کار آمدن دولت جدید در ایران سبب شد که مقامات وزارت نفت ایران این معادله را تغییر دهند و ایران خواسته است تا پرداخت ها به جای روپیه به ارزهای دیگری همچون روبل، ین و یوآن انجام شوند.

رسانه های هند از احتمال سفر هیاتی متشکل از نمایندگان وزارت دارایی، وزارت امور خارجه، وزارت پتروشیمی و بانک مرکزی هند قریب الوقوع به تهران خبر داده اند تا برای حل و فصل این مسئله از راه گفتگو با همتاهای ایرانی خود راهکاری بیابند.

با وجود تحریم های بین المللی علیه ایران و تنش های بین تهران و جهان غرب بر سر برنامه اتمی این کشور، هند همواره مناسبات تاریخی و سنتی خود به ویژه روابط تجاری خود را تا حد امکان با ایران حفظ کرده است.
ناظران و صاحبنظران سیاست هند معتقدند دولتمردان دهلی نو از مناسبات نزدیک و روابط دوستانه بین تهران و واشنگتن استقبال خواهند کرد و راه برای همکاری های مشترک بین ایران و هند به ویژه در افغانستان و مقابله با طالبان هموارتر خواهد شد.
XS
SM
MD
LG