لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۲

ایران نفتکش هندی حامل نفت عراق را توقیف کرد


بنا به گزارش خبرگزاری ها، ایران یک کشتی نفتکش هندی حامل نفت عراق در خلیج فارس را توقیف کرده است.

رئیس پالایشگاه خریدار نفت عراق و اداره کشتیرانی هند روز پنج شنبه اعلام کردند ایران به بهانه نگرانی در مورد آلودگی زیست محیطی و نشت نفت کشتی «دش شانتی» حامل ۱۴۰ هزار تن نفت خام بصره برای هند را توقیف کرده است.

روزنامه ایندیا تایمز چاپ دهلی نو نوشته است توقیف شرکت هندی از سوی مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران اقدامی است که پیامدهای بین المللی جدی به همراه خواهد داشت.

این روزنامه نوشته است «شرکت کشتیرانی هند» مالک این کشتی دولتی است و اقدام مقامات ایران تعجب دولتمردان دهلی نو را برانگیخته است.

بنا به گزارش های خبری، کشتی هندی در آب های بین المللی خلیج فارس و پیش از ورود به آب های ایران توقیف شده است. این کشتی چهارشنبه شب با اسکورت نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وارد بندرعباس شد.

عراق در ماه ژوئن بزرگترین تامین کننده نفت خام برای هند بود. صادرات نفت خام ایران به هند به دلیل تحریم های اقتصادی کشورهای غربی به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

مقامات شرکت نفت و پتروشیمی هند به رویترز گفته است «این کشتی حامل نفت خام عراق برای ما بود ... مقامات ایران برای آزمایش احتمال آلودگی این کشتی را روز سه شنبه توقیف کرد».

رئیس اداره کل کشتیرانی نیز ضمن تایید این خبر گفته است هنوز از زمان تصمیم ایران برای اجازه ادامه مسیر این کشتی اطلاعی در دست نیست.

رئیس اداره کل کشتیرانی هند گفته است گارد ساحلی ایران به ظن نشت نفت و برای بازرسی کشتی را متوقف کردند اما چیزی پیدا نکردند. او گفته است مقامات ایران خواسته اند تا کشتی به بندرعباس منتقل شود تا بار دیگر مورد بازرسی قرار گیرد.

دو منبع مطلع در شرکت کشتیرانی هند به رویترز گفته اند وضعیت کشتی احتمالاً تا روز جمعه مشخص خواهد شد. یک منبع تاکید کرده است این کشتی هنوز در خلیج فارس است و ما فقط زمانی که به فجیره برسد از جزئیات سانحه مطلع خواهیم شد.

مایکل هرد، رئیس اداره دعوی «خدمات مدیریت بیمه استیمشیپ» در لندن که این کشتی هندی را بیمه کرده، به رویترز گفته است «به طور قطع ما را در جریان مسائل می گذارند. ما در شرایطی نیستیم که بیشتر اظهار نظر کنیم. امیدواریم که مسئله روشن شود».

مقامات تهران ادعا کرده اند این کشتی آب های ایران را آلوده می کرده و خطرات زیست محیطی داشته است، اما منابع هندی این دلیل را منطقی بی اساس خوانده اند.

روزنامه ایندیا تایمز گزارش داده است در حالی که مقامات دهلی نو هنوز در حال گردآوری اطلاعات بیشتر در مورد این سانحه هستند اما توقیف این کشتی «دولت هند را متحیر کرده است».

این روزنامه نوشته است «برای هند دور از ذهن است که تصور کند ایران به دلیل افزایش وارد نفت هند از عراق دست به چنین اقدامی بزند و ناخشنودی خود را به این شیوه نشان دهد. این امر نه تنها برای مناسبات ایران و هند پیامدهایی به همراه دارد، بلکه در سطح بین المللی نیز انعکاس منفی خواهد داشت و پرسش هایی را در مورد نیات تهران در منطقه خلیج فارس و اعمال نفوذ این کشور در منطقه مطرح می کند».

یک منبع مطلع نیز گفته است اداره کل کشتیرانی هند آماده است تا در صورت وجود مشکلاتی برای کشتی اصلی، یک نفتکش دیگر را برای انتقال محموله نفتی به منطقه اعزام کند.

هند، سومین اقتصاد بزرگ آسیا است و هشتاد درصد از مصرف نفت خام این کشور به واردات متکی است و بیش از شصت درصد از منابع نفت خام از کشورهای منطقه خلیج فارس به این کشور وارد می شود.

ایران و عراق برای دستیابی به بیشترین سهم صادرات نفت خام در رقابتی فشرده قرار دارند. اقتصاد نفتی ایران به دلیل تحریم های اقتصادی کشورهای اروپایی و ایالات متحده خسارت های سنگینی را متحمل شده است.

هند، چین، ژاپن و کره جنوبی از جمله مشتری های اصلی نفت خام ایران بوده است هم اکنون واردات خود را به تا حد زیادی کاهش داده اند.

واردات نفت ایران به هند در ماه ژوئن ۱۴۰ هزار و ۸۰۰ بشکه در روز بود.

دو شرکت بزرگ نفتی هند در ماه آوریل خرید نفت ایران را به دلیل چالش های پیش رو برای بیمه نفتکش ها و پالایشگاه ها متوقف کردند.
XS
SM
MD
LG