صندوق بین المللی پول با انتشار گزارشی ضمن چشمگیر دانستن رشد ۶.۶ دهم درصدی اقتصاد ایران نسبت به ابهام در آینده سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال هشدار داد.
در گزارش جدید صندوق بینالمللی پول که روز سهشنبه دهم اسفند منتشر شده، نرخ رشد اقتصادی برای پنج سال آینده ۴.۲ درصد پیش بینی شده اما همزمان برای نرخ بیکاری نیز عددی در حدود ۱۲.۲ درصد در نظر گرفته شده است.
گزارش صندوق بین المللی پول ضمن تایید کاهش نرخ تورم در ایران و تک رقمی شدن آن، حاکی از آن است که ایران در یکی دو سال آینده به دلیل افزایش نقدینگی شاهد کاهش ارزش پول ملی باشد اما نرخ تورم باز هم به محدوده تک رقمی باز میگردد. این در حالیست که بنابر این گزارش نرخ تورم در سال ۹۲ حدود ۴۵ درصد بود.
این گزارش با همچنین نسبت به باقی ماندن ریسک سرمایه گذاری و مشکلات برقراری ارتباطات مالی بانکهای داخلی با خارج اشاره کرده است و به دولت ایران پیشنهاد کرده که تکلیف مسائلی نظیر مطالبات عقب افتاده سنگین که بانکهای ایران با آن درگیر هستند را مشخص کند.
بر اساس این گزارش، ایران توانسته است با کمک افزایش تولید نفت، تولید ناخالص داخلی خود را ۷.۴ درصد رشد دهد اما رشد بخش های غیرنفتی به طور متوسط کمتر از یک درصد بوده است. صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که رشد تولید ناخالص داخلی ایران در محدوده ۴.۵ درصد به ثبات برسد.
صندوق بین المللی پول نبود تمایل بانکهای خارجی برای ارتباط با شبکه مالی در ایران و مشکلات بانکهای داخلی به دلیل پرداختهای وام های بی حساب و کتاب طی سالهای گذشته را از مشکلات اقتصاد ایران برشمرده و از دولت ایران خواسته است که به طور جدی اصلاح سیستم بانکی خود بپردازد.
دولت حسن روحانی همزمان با پیشرفت در مذاکرات هستهای تلاشهایی را برای بهبود وضعیت اقتصادی و سامان بخشیدن به وضعیت آشفته تورم و رکود پرداخت اما با وجود دستیابی به توافق هستهای و رفع بیشتر تحریمها، موفق به خروج از زیر سایه رکود اقتصادی نشد.
در گزارش همچنین آمده تجدید تنش با ایالات متحده ممکن است بهعدم سرمایه گذاری و تجارت با ایران بیانجامد و بهبود وضع اقتصادی این کشور را کوتاه کند.
بسیاری از بخشهای اقتصادی فعال به کمک رشد تولید و صادرات نفت فعالیت خود را از سر گرفتند اما کاهش ناگهانی قیمت نفت و باقی ماندن در محدوده ۵۰ دلار در هر بشکه، در کنار باقی ماندن رکود در بخشهای بزرگی چون مسکن موجب شد تا ایجاد اشتغال و خروج از رکود، کندتر از حد باشد.