لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۴

افزایش ظرفیت اتمی و تثبیت ذخایر اورانیوم ایران


خبرگزاری رویترز از دیپلمات های غربی نقل کرده است انتظار می رود «آژانس بین المللی انرژی اتمی» سازمان ملل متحد در گزارش آتی خود از پیشبرد برنامه اتمی تهران و افزایش ظرفیت ایران برای غنی سازی اورانیوم خبر بدهد.

بنا به گفته دیپلمات ها، آژانس سازمان ملل متحد در گزارشی که انتظار می رود طی هفته جاری منتشر شود، اطلاعاتی مبنی بر محدود کردن میزان افزایش ذخایر اتمی حساس ایران نیز موجود باشد. رویترز این اقدام را تاکتیک تهران با هدف زمان خریدن برای مذاکره با قدرت های جهانی خوانده است.

در برهه ای که جهان در انتظار قدم بعدی حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید ایران در ارتباط با برنامه اتمی این کشور و تنش زدایی با جامعه بین الملل است، در صورت تایید این خبر در گزارش «آژانس بین المللی انرژی اتمی»، تصویری متفاوت از فعالیت های اتمی جمهوری اسلامی ارائه می شود.

فرستادگان ویژه مورد تایید «آژانس بین المللی انرژی اتمی» نسبت به بررسی موشکافانه و تعابیر مختلف در مورد گزارش آژانس احتیاط به خرج می دهند. انتظار می رود گزارش جدید آژانس در مورد فعالیت های اتمی ایران که بیشتر به روند این برنامه از زمان آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی تاکنون خواهد پرداخت، روز چهارشنبه منتشر شود.

بنا به گفته دیپلمات های غربی، انتظار می رود که در گزارش آژانس به ادامه نصب سانتریفوژهای نسل اول « IR-1» و دستگاه های پیشرفته « IR-2m» توسط ایران اشاره شود.

فریدون عباسی دوانی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران طی ماه جاری گفت ایران هم اکنون بیش از يک هزار سانتریفوژ « IR-2m» دارد.

«موسسه علوم و امنیت بین المللی» ایالات متحده ماه گذشته اعلام کرد ایران تا اواسط سال ۲۰۱۴ با استفاده از ذخایر اورانیوم غنی نشده موجود کشور از توانایی و ظرفیت تولید اورانیوم در سطوح لازم برای ساخت سلاح (اتمی) برخوردار خواهد شد.

بنا به اعلام این سازمان، «ایران با نصب هزاران سانتریفوژ IR-1 و شاید چند هزار سانتریفوژ IR-2m می تواند تا از ظرفیت کنونی برای تولید اورانیوم استفاده کند».

دیپلمات های غربی براین باورند که ایران به تبدیل گاز اورانیوم تصفیه شده به سطوح ۲۰ درصدی ادامه داده است تا سوخت مورد نیاز تحقیق پزشکی راکتور تهران را فراهم کند. در نتیجه اقدام ایران برای ثابت نگهداشتن میزان گاز اورانیوم ۲۰ درصدی (کمتر از ۲۴۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم مورد نیاز برای ساخت بمب) مورد نیاز خود سعی می کند نشان دهد از زمان انتشار گزارش پیشین آژانس در ماه مه تاکنون، سطوح اورانیوم غنی شده خود را افزایش نداده است.

دیپلمات ها همچنین به رویترز گفته اند که ایران تولید سوخت برای رآکتور تحقیقاتی اراک را آغاز کرده است. کارشناسان معتقدند ایران می تواند به هنگام بهره برداری از رآکتور اراک با استفاده از پلوتونیوم، بمب اتمی بسازد.

ایران همواره ادعا کرده است که برنامه اتمی این کشور برای مصارف پزشکی و تولید برق است و ایزوتوپ هایی که در تاسیسات اراک تولید می شوند برای مصارف کشاورزی و پزشکی هستند. تهران قصد دارد تا رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک را در چهار ماهه اول سال آینده تکمیل کند. تهران اتهامات کشورهای غربی در مورد تلاش برای دستیابی به بمب اتمی را رد می کند.
XS
SM
MD
LG