یک هیئت پنج نفره آژانس بین المللی انرژی اتمی به منظور گفتگو با مقامهای ایرانی درباره جزئیات تفاهمهای صورت گرفته در جریان سفر اخیر مدیرکل آن نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد به ایران، روز دوشنبه وارد تهران شد.
این در حالی است که گفتگوهای فشرده و حساس نمایندگان ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ در کمتر از دو روز باقی مانده مانده به پایان مهلت تمدید شده شانزدهم تیر ماه برای رسیدن به توافق جامع هستهای، همچنان در وین ادامه دارد.
به گزارش رسانههای ایران به نقل از سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، قرار است این هیئت پنج نفره با مسئولان سازمان انرژی اتمی، نماینده دائمی ایران در آژانس و همچنین مسئولان شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار و گفتگو کنند.
بهروز کمالوندی به خبرگزاری صدا و سیما گفت مذاکرات این هیئت - که در آن دو تن از دستیاران ویژه آقای آمانو به نام های «ترو واریانتا» و «کلنل تروتا» حضور دارند - از ساعت ۱۰ صبح آغاز شده و پیش بینی می شود تا ساعت ۱۰ شب ادامه یابد.
این سفر چند روز پس از گفتگوهای آمانو با رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران صورت میگیرد؛ گفتگوهایی که هدف آن سرعت بخشیدن به مذاکرات جاری و رفع همه پرسشهای آژانس در مورد فعالیتهای گذشته اتمی ایران عنوان شد.
از جمله پرسشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آن بخش از فعالیتهای هستهای ایران است که ادعا میشود احتمالا جنبههای نظامی داشته است. ایران میگوید برنامه هستهای آن کشور صلحآمیز بوده و اهداف نظامی ندارد.
مدیرکل آژانس در بیانیهای که روز جمعه و پس از گفتگو با مقامات ارشد ایران منتشر کرد، گفت دو طرف در مورد برخی راههای پیش رو به «درک بهتری» رسیدهاند، هرچند به گفته او «لازم است کارهای بیشتری انجام شود.»
به گفته آقای آمانو، دو طرف همچنین درباره مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ درباره برنامه جامع مشترک اقدام (توافق جامع)، نظارت آژانس و راستیآزمایی اقدامات مرتبط به فعالیت هستهای تحت چنین توافقی، گفتگو کردند.
پیش از او، رضا نجفی نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز گفتگوهای مدیر کل آژانس با مقامات ارشد ایرانی در تهران را «مفید و سازنده» خواند و گفت دو طرف به «تفاهم کلی» رسیدند.
گزارشهای ادعایی مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه اتمی ایران، که تا پیش از این یکی از گرههای عمده مذاکرات بود، ظاهراً با توافق دو طرف از دستور کار مذاکرات سیاسی جاری بین ایران و گروه ۱+۵ خارج شده و قرار است در سطح فنی به آنها پرداخته شود.
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده اواخر خرداد ماه گفت آمریکا و شرکایش در مذاکرات جاری، بر روی موضوع ابعاد احتمالی نظامی برنامه اتمی ایران تمرکز نمیکنند و بیشتر نگران آن هستند که ایران چه کاری ممکن است در آینده انجام دهد.
در صورت به موفقیت رسیدن مذاکرات ایران و ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، و حصول یک توافق جامع و نهایی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی مسئولیت راستیآزمایی تعهدات ایران در توافق احتمالی را بر عهده خواهد داشت.