به گزارش آسوشیتدپرس ایران روز سهشنبه، تنها یک روز پس از آغاز مجدد مذاکرات احیای برجام در وین، «موضعی سختگیرانه» اتخاذ و اعلام کرد همه مواردی که در شش دور قبلی گفتوگوهای دیپلماتیک مورد بحث قرار گرفتهاند، قابل چانهزنی مجدد هستند.
علی باقریکنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، در گفتوگو با تلویزیون دولتی ایران گفت هر چیزی که تاکنون مورد بحث قرار گرفته است، صرفاً یک «پیشنویس» بوده و توافق نیست و قابل مذاکره است.
به گزارش آسوشیتدپرس، هنوز مشخص نیست که آیا این نشان دهنده یک تاکتیک برای آغاز مذاکرات توسط رئیس جمهوری جدید ایران است، یا نشان دهنده دردسر جدی برای کسانی است که امیدوارند توافق ۲۰۱۵ را بازگردانند؛ پیمانی که باعث شد تهران غنی سازی اورانیوم را در ازای لغو تحریم های اقتصادی به شدت محدود کند.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ این توافق را تحت کارزار «فشار حداکثری» دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت، ترک کرد.
به دنبال فروپاشی این توافق، ایران اکنون مقادیر کمی اورانیوم را با خلوص ۶۰ درصد غنیسازی میکند که فاصله آن را با غنیسازی در سطح تسلیحاتی ۹۰ درصد بسیار کم کرده است.
ایران همچنین سانتریفیوژهای پیشرفتهای را میچرخاند که طبق توافق برجام از استفاده از آنها منع شده است، و ذخایر اورانیوم آن اکنون بسیار فراتر از محدودیتهای در نظر گرفته شده در توافق است.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، گفته است که ایالات متحده مایل است دوباره وارد توافق شود. مذاکرات با مقامات آمریکایی در این دور نیز مانند دورهای قبلی به طور غیرمستقیم است و مقامات آمریکایی در اتاق مذاکراتی که ایرانیها هستند حضور ندارند.
علی باقریکنی همچنین افزود که بر این اساس، نتیجه همه مذاکراتی که در شش دور قبل انجام شد و به جمعبندی رسید قابل مذاکره است و «این را همه طرفها در جلسه [دوشنبه] هم پذیرفتند.»
او گفت که پیشنویسها قابل مذاکره هستند و بنابراین «تا زمانی که در مورد همه چیز توافق نشده باشد، هیچ توافقی وجود ندارد.»
این سخنان به طور مستقیم با اظهارات روز دوشنبه دیپلمات اتحادیه اروپا که رهبری مذاکرات را بر عهده داشت، تناقض داشت.
انریکه مورا گفته بود: «هیات ایرانی نماینده یک دولت جدید در تهران با حساسیتهای سیاسی قابل درک جدید است، اما آنها پذیرفتهاند که کار انجام شده در شش دور اول مبنای خوبی برای پیشبرد کار ما است، بنابراین بازگشت به عقب بیفایده است.»
یکی دیگر از بخشهای تلویزیون دولتی ایران، باقری را در وین نشان داد که میگفت ایران خواستار «ضمانت آمریکا برای عدم اعمال تحریمهای جدید» یا عدم اعمال مجدد تحریمهای لغو شده قبلی است.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نیز در گفت وگو با خبرگزاری دولتی ایران، این خواسته را تکرار کرد.
او گفت که مذاکرات (در وین) بر سر بازگشت آمریکا به توافق است و آمریکا باید همه تحریم ها را لغو کند و این باید در عمل و قابل راستی آزمایی باشد. او توضیح بیشتری در این باره نداد.
این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا عصر دوشنبه در واکنش به گزارشهای مربوط به افزایش سطح غنیسازی توسط جمهوری اسلامی ایران، ادامه اقدامات تحریکآمیز هستهای ایران را «غیرسازنده» خواند.
جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری روز دوشنبه خود در پاسخ به پرسشی درباره گزارشهای رسانهای در رابطه با اطلاعاتی که اسرائیل در مورد آماده شدن ایران برای غنیسازی ۹۰ درصدی اورانیوم در اختیار آمریکا قرار داده است، اقدام ایران را در «ادامه تحریکات هستهای غیرسازنده» دانست. او گفت که چنین اقداماتی «با هدف اعلام شده ایران برای بازگشت دوجانبه به تعهدات هستهای برجام در تضاد است» و این اقدامات تحریکآمیز هستهای «برای ایران در هیچ مذاکراتی اهرمی فراهم نمیکند.»
پورتر در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره همین موضوع غنیسازی در سطح ۹۰درصد را «به روشنی اقدامی تحریک آمیز» است.
ایالات متحده از زمان اشغال سفارت آمریکا در تهران در سال ۱۹۷۹ تحریم های زیادی را علیه ایران اعمال کرده است. در حالی که برخی از آن تحریمها به طور مستقیم با برنامه هستهای ایران مرتبط است، برخی دیگر ریشه در «اقدامات بیثباتکننده» ایران دارد.
ایران برنامه هستهای خود را صلح آمیز توصیف می کند. با این حال، نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده و بازرسان بینالمللی میگویند که ایران تا سال ۲۰۰۳ یک برنامه سازمانیافته تسلیحات هستهای داشت. کارشناسان منع گسترش تسلیحات هستهای بیم آن دارند که هر گونه حاشیهسازی تهران را به سمت اقدامات شدیدتر به منظور تلاش برای وادار کردن غرب به لغو تحریمها سوق دهد.
از سوی دیگر، میخائیل اولیانوف، نماینده ارشد روسیه در مذاکرات، روز سهشنبه در توییتر نوشت که از سرگیری مذاکرات «کاملا موفقیتآمیز» بوده است.
او نوشت، شرکتکنندگان تصمیم گرفتند «بدون تاخیر» روند تهیه پیش نویس را در دو کارگروه - در مورد لغو تحریمها و مسائل هسته ای- ادامه دهند.
اولیانوف گفت: «این کار بلافاصله شروع می شود.»
اسرائیل، رقیب منطقهای ایران که به نوشته آسوشیتدپرس دارای سلاح هستهای است، فشار خود را در بحبوحه مذاکرات ادامه داد. نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، در یک سخنرانی ویدئویی به کشورهایی که در وین مذاکره میکنند، هشدار داد که ایران تلاش میکند «تحریمها را در ازای ارائه تقریبا هیچ چیز پایان دهد.»
بنت در ویدئویی که بعدا در توییتر منتشر کرد، گفت: «ایران در ازای قساوتشان، مستحق هیچ پاداش، معاملههای مقرون به صرفه و لغو تحریمها نیست». او گفت: «من از متحدانمان در سراسر جهان میخواهم: تسلیم باجخواهی هستهای ایران نشوید.»