رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه اول آذر، گفت که ممانعت جمهوری اسلامی از حضور برخی از باتجربهترین و متخصصترین بازرسان این نهاد سازمان ملل متحد به کار آژانس در ایران «ضربه بسیار جدی» میزند.
به گزارش رویترز، جمهوری اسلامی در شهریور امسال به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بازوی نظارت هستهای سازمان ملل، گفت که در حال حذف اسامی برخی از بازرسانی است که اجازه بازرسی در ایران را دارند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آن زمان گفت، با آن که ایران مجاز به انجام این کار است، روش انجام شده بیسابقه بود و به فعالیت این نهاد ضربه زد.
آقای گروسی از جمهوری اسلامی خواست که در تصمیم خود تجدید نظر کند.
غنیسازی اورانیوم قلب برنامه هستهای جمهوری اسلامی است که اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد، غنیسازی میکند؛ میزانی که نزدیک به حدود ۹۰ درصد خلوص مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای است.
به نوشته رویترز، جمهوری اسلامی تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای را انکار میکند، اما هیچ کشور دیگری که به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست، اورانیوم را تا این حد غنیسازی نکرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نگفت که مقامات ایران چه تعداد بازرس از بیش از ۱۰۰ بازرس تعیین شده برای ایران را حذف کردهاند.
برخی دیپلماتها میگویند تعداد بازرسان حذف شده کمتر از ۱۰ تن است اما آنها از کارشناسان ارشد آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه غنی سازی اورانیوم هستند.
یک دیپلمات نیز تعداد بازرسان ممنوع شده در موج اخیر را هشت تن اعلام کرد که همگی فرانسوی و آلمانی بودند. او گفت که تنها یک کارشناس غنیسازی در تیم تعیین شده در خصوص ایران باقی مانده است.
یکی دیگر از دیپلماتها، تعداد دیگر کارشناسان حذف شده با دانش لازم در زمینه غنیسازی را کمتر از پنج تن اعلام کرد.
او گفت: کارشناسان حذف شده از سوی تهران، «بازرسانی بودند که با امکانات ایران آشنایی داشتند، سالها آنجا بودند و تاسیسات هستهای را بازرسی میکردند.»
اهمیت حضور بازرسان با تجربه در ماه ژانویه سال جاری میلادی، هنگامی که یک بازرس متوجه تغییری کوچک اما اساسی در یک آبشار سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم شد، برجسته شد.
جمهوری اسلامی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از این تغییر مطلع نکرده بود که به نوبه خود، باعث افزایش سطح غنیسازی اورانیوم به ۸۳.۷ درصد شد که یک رکورد در خصوص فعالیت هستهای ایران محسوب میشود.
رویترز به نقل از شماری از دیپلماتها نوشت، بازرسی که این تغییر را شناسایی کرد یک کارشناس غنیسازی روسیه بود که چندی پیش نامش از سوی ایران حذف شد.