لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۶

گروسی: نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران مانند «پرواز میان ابرهای متراکم» است؛ این وضعیت نمی‌تواند ادامه پیدا کند


رافائل گروسی - آرشیو
رافائل گروسی - آرشیو

رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، زیر مجموعه سازمان ملل متحد، تلاش‌های آژانس برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران را با «پرواز میان ابرهای متراکم» مقایسه کرد و هشدار داده است که این وضعیت نمی‌تواند برای مدت طولانی‌تری ادامه یابد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ماه فوریه تاکنون قادر به دسترسی به فیلم‌های نظارتی سایت‌های هسته‌ای ایران، یا مونیتورهای آنلاین غنی‌سازی و مهرهای دیجیتال برای جلوگیری از دستکاری اطلاعات، نبوده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز سه شنبه، در حالی که تهران به ساخت سانتریفیوژهای جدید، و غنی‌سازی اورانیوم تا خلوص نزدیک‌تر به سطح مورد نیاز برای تولید یک سلاح اتمی ادامه داده است، بازرسی‌های فیزیکی از تأسیسات هسته‌ای ایران نیز مشکل‌ساز بوده است. کشورهای غربی می ترسند ایران در حال گسترش مهارت‌ها و دانش لازم برای ساخت بمب اتمی باشد، هرچند تهران داشتن چنین جاه‌طلبی‌هایی را رد می کند.

رافائل ماریانو گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، درباره توانایی آژانس برای انجام وظیفه نظارتی خود در ایران گفت: «من می‌توانم بگویم ما در آسمانی به شدت ابری پرواز می‌کنیم.» او گفت: «بنابراین ما در حال پرواز هستیم و می‌توانیم به این راه ادامه دهیم، اما نه برای مدت طولانی.»

گروسی به آسوشیتدپرس گفت که امیدوار است به زودی به ایران بازگردد و «مذاکرات مناسب در سطح بالا» و رو در رو با مقامات ایران داشته باشد که منجر به بازگشت توانایی آژانس در نظارت لحظه به لحظه بر فعالیت‌های ایران شود تا این سازمان بداند که ایران مشغول انجام چه کارهایی است.

گروسی گفت: «این به همان اندازه که به نفع جامعه بین المللی است به نفع آنها (ایرانی‌ها) نیز است، زیرا اگر آنها درباره نیت‌های خود برای ادامه برنامه هسته‌ای با اهداف غیرنظامی جدی هستند، باید درباره آن چه آنجا می‌گذرد تضمین دهند.»

آقای گروسی این سخنان را در حاشیه اجلاس آب و هوای سازمان ملل در گلاسکو به آسوشیتدپرس اعلام کرد.

وی گفت اگر مسائل حل نشود در وضعیت «بسیار نامشخصی خواهیم بود و امیدوارم اینطور نشود.»

گروسی درباره روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در ایران گفت: «همراه با تغییر دولت، ما شاهد افزایش سطوح امنیتی شدید در اطراف تاسیسات آنها بودیم و این باعث شده است که برخی اوقات لحظات سختی را با بازرسان ما ایجاد کنیم.»

او گفت ما در حال بررسی دقیق آن شرایط هستیم و «من هرگز بازرسان خود را در معرض خطر قرار نمی‌دهم.» آقای گروسی در این باره توضیحی نداد.

ایران و آمریکا تا پیش از توقف مذاکرات در خرداد ماه، شش دور مذاکره غیرمستقیم با هماهنگی اتحادیه اروپا و حضور دیگر اعضای برجام برای بازگشت دو طرف به پیروی کامل از این توافق داشته‌اند، اما تاریخ دور هفتم مشخص نیست.

ایالات متحده بارها برای ازسرگیری مذاکرات احیای برجام اعلام آمادگی کرده و از ایران خواسته است پیش از آن که خیلی دیر شود، به این مذاکرات بازگردد.

دولت ابراهیم رئیسی گفته است در حال بررسی مذاکرات دولت قبل است و پس از پایان بررسی‌ها به وین باز‌می‌گردد.

آمریکا در مقابل می‌گوید هر چه زمان بیشتری سپری شود، بازگشت متقابل به پیروی از برجام شاید دیگر آن منافع مدنظر را به همراه نداشته باشد.

XS
SM
MD
LG