نشریه آمریکایی والاستریتژورنال میگوید که ایران نزدیک به دودهه به گزارشهای محرمانه آژانس اتمی سازمان ملل متحد دسترسی داشته و توانسته با این اطلاعات روند تحقیقات را گمراه کند.
والاستریتژورنال روز چهارشنبه در گزارشی به نقل از «مقامات اطلاعاتی خاورمیانه» و اسنادی که این روزنامه بررسی کرده است، گزارش داد که ایران حدود دو دهه به گزارشهای محرمانه آژانس اتمی سازمان ملل متحد دسترسی داشته و با در اختیار قرار دادن مفاد آن گزارشها به مقامات ارشد جمهوری اسلامی این امکان را برای آنها فراهم آورده تا بتوانند روند تحقیقات را تحتتاثیر قرار داده، سناریو سازی کنند و دیگران را درباره آن فعالیتها گمراه کنند.
به گفته مقامات، اسناد محرمانه آژانس بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ در میان مقامات ارشد نظامی، دولتی و مسئولان برنامه هستهای ایران دست به دست شدهاست.
وال استریت ژورنال مینویسد دستیابی ایران به اسناد حساس آژانس، یک نقض شدید امنیت داخلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شمار میرود و برای تهران در طول مدت تحقیقات و مذاکرات در خصوص برنامه مشکوک هستهای جمهوری اسلامی، امتیاز بسیار بالایی بود.
وال استریت ژورنال میگوید مقامات ایرانی و آژانس بین المللی انرژی اتمی به درخواستها برای اظهار نظر در این باره پاسخ ندادند.
بر اساس این گزارش، اسناد آژانس بینالمللی انرژی اتمی به همراه اسنادی که به زبان فارسی است، نشان میدهد که ایران در مواجهه با آژانس چه تاکتیکهایی را به کار برده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی، بازوی هستهای سازمان ملل متحد، وظیفه نظارت بر پایبندی به معاهدات منع گسترش تسلیحات اتمی و توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) را برعهده دارد.
ایالات متحده و آژانس سالها گفتهاند که ایران مثل یک بازی «موش و گربه» که تا به امروز نیز ادامه دارد از پاسخ به سؤالات مربوط به فعالیتهای هستهای گذشته خود طفره رفته است و این موضوع احیای توافق هستهای را که اکثر تحریمهای بینالمللی را در ازای محدود شدن فعالیتهای هستهای لغو کرد، پیچیدهتر میکند.
طبق گزارش وال استریت ژورنال آژانس در حال بررسی اطلاعاتی بود که نشان می داد ایران روی سلاح ای هستهای کار کرده است و ایران از اسنادی که از آژانس بدست آورد برای گمراه کردن دیگران در این زمینه استفاده کرده است.
دیوید آلبرایت، رئیس مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی، و بازرس سابق تسلیحات سازمان ملل متحد میگوید دستیابی ایران به اسناد حساس آژانس «نقض جدی امنیت داخلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی» است.
به گفته او، آن اسناد به ایران امکان داد که پاسخهایی را طراحی کند تا به آنچه آژانس از پیش میداند اعتراف کند و اطلاعاتی را که احتمالاً آژانس خود به خود کشف خواهد کرد نیز ارائه دهد، و در عین حال، آنچه را که آژانس هنوز نمیداند را به صورت بهتری پنهان کند.
این درحالی است که نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل نیز به انتشار این گزارش واکنش نشان داد. او گفت که راهبرد سیتماتیک مبتنی بر پنهانکاری، سرقت و جعل شواهد و مدارک از سوی ایران واقعیتی عیان است که باید مدنظر جامعه جهانی قرار گیرد.
دفتر نخستوزیری اسرائیل با انتشار بیانیهای برملا شدن این اقدام تهران را زنگ بیدارباشی برای جهان خواند و گفت که این سند دیگری است که نشان میدهد ایران در جهت دستیابی به سلاح اتمی گام بر میدارد.
بنت با اشاره به این اتفاق آن را به مثابه پایان زمان مماشات آژانس بینالمللی انرژی اتمی با جمهوری اسلامی تفسیر کرده است و خطاب به این آژانس توصیه کرده است که پیامی واضح به تهران بدهند که «دیگر بس است!»
روز سهشنبه رویترز به نقل از رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، رافائل گروسی، نوشت که مذاکرات با ایران با هدف پایان دادن به یک بنبست طولانی درباره توضیح منشأ ذرات اورانیوم یافت شده در سایتهای ظاهرا قدیمی اما اعلامنشده از سوی ایران، در «مرحله بسیار دشواری» است.
گروسی قرار است چگونگی پیشرفت مذاکرات درباره موضوعات باقیمانده با ایران را در تاریخ ۶ ژوئن، به شورای حکام ۳۵ عضوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش دهد.