سازمان عفو بین الملل در گزارش سالانه خود درباره وضعیت حقوق بشر گفت که مقامات جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۹ «حق آزادی بیان، تشکل و تجمع» مردم ایران را «به شدت » سرکوب کردند.
براساس این گزارش، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، از قوه قهریه مرگبار برای سرکوب اعتراضات استفاده کرده، صدها نفر را کشته و هزاران معترض را به شکل خودسرانه و بدون رعایت موازین قانونی بازداشت کردند.
در این گزارش آمده است که بیش از ۲۰۰ مدافع حقوق بشر در ایران به شکل خودسرانه در بازداشت نگه داشته شدهاند و در بسیاری موارد این افراد به تحمل حبس و شلاق محکوم شدهاند.
سازمان عفو بین الملل در گزارش خود به حق دادن تابعیت به فرزندان زنان ایرانی نیز اشاره و تاکید شده است که در این مدت «زنان همچنان با تبعیض گسترده مواجه بودند. »
سرکوب مدافعان حقوق زنانی که علیه قوانین حجاب اجباری مبارزه و کارزار میکنند نیز از جمله موضوعاتی است که عنوان شده در این سال مسئولان و مقامات آن را تشدید کردند.
در این گزارش همچنین به «اقلیتهای اتنیکی و مذهبی با تبعیض نهادینه مواجه بودند. اقلیتهای اتنیکی، از جمله عربهای اهوازی، ترکهای آذربایجانی، بلوچها، کردها و ترکمنها» اشاره شده و آمده است که این اقلیتها با تبعیضهای نهادینهای مواجه بودند که برخورداری آنان از تحصیلات، مشاغل و مسکن مناسب را محدود میکند.
در سال گذشته میلادی با حکم مقامات جمهوری اسلامی تعداد زیادی اعدام شدند که عفو بین الملل می گوید «در میان آنها کسانی بودند که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال سن داشتند. احکام اعدام بعضاً در ملأ عام اجرا شد.»
همچنین مقامات و مسئولان ایران با پنهانکاری در مورد سرنوشت و محل دفن چندین هزار مخالف و دگراندیش سیاسی که که به طور مخفیانه در دههی ۱۳۶۰ اعدام شدند، به ارتکاب جرم «ناپدیدسازی قهری» در ابعاد گسترده و سازمانیافته ادامه دادند که مصداق جنایت علیه بشریت است.
سازمان عفو بین الملل پیشتر نیز در گزارشی سال ۲۰۱۸ میلادی ، وضعیت حقوق بشر در ایران را «سال شرم» خوانده و گفته بود مسئولان ایرانی در سال ۲۰۱۸ کارزاری شرم آور را در سرکوب معترضان و بازداشت گسترده منتقدان اتخاذ کردند.
ایران در ماه های گذشته با اعتراضات گسترده ای روبرو بوده است. از جمله اعتراضات آبان ماه در ایران که ابتدا از گرانی بنزین آغاز شد از همان روزهای اول مردم معترض در شهرهای مختلف ضمن بستن جادهها و خیابانها علیه حکومت جمهوری اسلامی شعار دادند.
سازمان عفو بین الملل در رابطه با اعتراضات آبان ماه در ایران بین روزهای ۲۵ تا ۲۸ آبان ماه را ۳۰۴ نفر اعلام کرد و گزارش داده بود در بین کشته شدگان ۱۲ کودک نیز وجود دارد.
در این بین دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هم چند بار به موضوع معترضان ایران و حمایت آمریکا از مردم ایران اشاره کرده و گفته بود که «معترضان در ایران به دنبال آزادی هستند و ما به طور کامل از آنها حمایت میکنیم.»
ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.