دو سازمان بینالمللی مدافع حقوق بشر با انتشار بیانیههایی نسبت به مرگ بازداشتشدگان اعتراضهای اخیر در زندان ابراز نگرانی کردند.
سازمان «دیدهبان حقوق بشر» روز سهشنبه ۱۹ دی با انتشار بیانیهای ضمن اشاره به مرگ دست کم دو تن از بازداشت شدگان اعتراضهای اخیر نسبت به خطری که جان هزاران بازداشتی را تهدید میکند، هشدار داد.
در این بیانیه آمده است: «گزارشها از مرگ بازداشت شدگان، نگرانیها نسبت به جان هزاران بازداشت شده اخیر را بالا میبرد. مقامات ایران باید اطمینان حاصل کنند که درباره مرگ بازداشت شدگان تحقیق مستقل انجام شده و مسئولان آن به دست قانون سپرده شوند.»
بیانیه به مرگ سینا قنبری، جوان ۲۳ ساله که در تهران بازداشت شد و در بازداشتگاه زندان اوین جان باخت، و مرگ وحید حیدری در بازداشتگاه کلانتری در اراک اشاره کرده و به نقل از سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه دیدهبان حقوق بشر آورده است: «اخبار مربوط به جانباختگان اهمیت این موضوع را نشان می دهد که افراد مسئول نسبت به آن باید فورا به دست قانون سپرده شوند.»
همزمان، سازمان «عفو بین الملل» نیز نسبت به اخبار مرگ بازداشت شدگان واکنش نشان داد.
در بیانیه این سازمان آمده است که مقامهای جمهوری اسلامی باید فورا تحقیق درباره مرگ دستکم پنج نفر معترضان اخیر در بازداشتگاههای ایران را آغاز کرده و گامهای ضروری برای حفظ سلامت بازداشت شدگان بردارند.
طی روزهای اخیر، در پی تایید مرگ سینا قنبری در تهران، گزارش شده که نسرین ستوده، وکیل دادگستری اعلام کرده است براساس شنیدههای او سه نفر در بازداشتگاه زندان اوین جان باختهاند.
مرگ بازداشتشدگان در زندانهای ایران موجب افزایش نگرانیها شده است
سازمان عفو بینالملل همچنین محسن عادلی را یکی از بازداشت شدگان جان باخته عنوان کرده است. کمیته پیگیری بازداشتهای دی ماه ۹۶ به تازگی اعلام کرده است که او احتمالا بر اثر شلیک مستقیم در جریان اعتراضهای اخیر کشته شده و اصلا به بازداشتگاه نرفته است.
پیشتر «کمپین حقوق بشر در ایران» اعلام کرده بود که بجز سینا قنبری که مرگ او رسما در بازداشتگاه قرنطینه اوین تایید شد، وحید حیدری در اراک و محسن عادلی در دزفول، دو تن از معترضان اخیر، در بازداشتگاه جان باختهاند.
درباره وحید حیدری هم گفته شده که خودکشی کرده است اما خانواده او این موضوع را رد کردند.
روز شمار اعتراضهای گسترده در ایران
بیش از یک هفته اعتراض گسترده در ایران با خشونت نیروهای پلیس روبرو شد و بیش از ۲۰ کشته و حدود ۱۷۰۰ بازداشتی برجای گذاشت. حکومت ایران با سرکوب معترضان، سعی دارد مانع حضور آنها در خیابان شود.
از روز پنجشنبه ۷ دیماه، اعتراض های در شهرهای ایران آغاز شد. ابتدا این اعتراض ها شعارهای اقتصادی داشت اما به تدریج از مشهد، به کرمانشاه و سایر شهرهای ایران کشیده شد. در اعتراض های گسترده در شهرهای بزرگ و کوچک ایران، مردم معترض شعارهایی علیه نظام و رهبر جمهوری اسلامی سر دادند.
بیشتر بخوانید: گزارش لحظه به لحظه اعتراضهای گسترده در ایران را در این صفحه ویژه بخوانید
مقام های ایران اختلاف در اینترنت و شبکه های اجتماعی ایجاد کرده اند، موضوعی که با انتقاد شدید دولت آمریکا روبرو شده است.
تجمع روز پنجشنبه ۷ دی ۱۳۹۶ در مشهد
دولت آمریکا از روز دوم این اعتراض ها بیانیه هایی در حمایت از مردم ایران و مطالبات شان صادر کرد. چهره های سرشناس کنگره آمریکا هم اعلام کردند که ایالات متحده باید در کنار مردم ایران بایستد.
بیشتر بخوانید:
- دولت ترامپ از معترضان در ایران حمایت کرد
- گفتگوی اختصاصی صدای آمریکا با مایک پنس: میخواهیم شاهد دستیابی ایرانیان به آزادی و دموکراسی باشیم
- اعضای ارشد کنگره آمریکا خواستار حمایت از مردم ایران شدند
همچنین رهبران دیگر کشورهای جهان، به اعتراض گسترده در ایران واکنش نشان دادند.
بیشتر بخوانید:
مخالفان جمهوری اسلامی از اعتراض گسترده مردم ایران استقبال کرده اند. شهبانو فرح پهلوی ابراز امیدواری کرده مردم ایران در اعتراضات خود پیروز شوند. شاهزاده رضا پهلوی و مریم رجوی از چهره های سرشناس مخالف جمهوری اسلامی در خارج از ایران نیز از این اعتراض ها حمایت کرده اند.
یکی از فیلم های تجمع روز دوم | ۸ دی
یکی از فیلم های تجمع روز سوم| ۹ دی
یکی از فیلم های تجمع روز چهارم | ۱۰ دی
یکی از فیلم های تجمع روز پنجم| ۱۱ دی
یکی از فیلم های تجمع روز ششم| ۱۲ دی
یکی از فیلم های تجمع روز هفتم| ۱۳دی