در حالیکه آمار بالای اعدام در ایران انتقاد نهادهای بین المللی و مدافع حقوق بشر را در سالهای اخیر به دنبال داشته، سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس اعلام کرد که ۵ هزار و ۳۰۰ نفر در ارتباط با جرایم مواد مخدر در انتظار اعدام هستند.
به نوشته خبرگزاری ایلنا، حسن نوروزی روز سهشنبه ۱۷ مرداد در جریان رسیدگی به جزئیات طرح یک فوریتی الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر با انتقاد از اینکه تا کنون قاچاقچیان بینالمللی در میان اعدام شدگان نبوده اند گفت: «افراد زیادی که جزو محکومین مواد مخدر بودهاند اعدام شدهاند و ۵ هزار و ۳۰۰ نفر در انتظار اعدام هستند.»
حضور هزاران محکوم به اعدام در زندانهای ایران در رابطه با جرایم مواد مخدر در حالیست که مجلس شورای اسلامی در اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و تغییر شرایط اعدام مجرمان در این قانون به دشواری برخورده است.
بر اساس قانون فعلی ایران، تولید یا قاچاق بیش از ۵ کیلوگرم بنگ، گراس یا تریاک، و بیش از۳۰ گرم هروئین، مرفین، کوکائین، و مشتقات آنها مجازات اعدام دارد.
دردسر مجلس برای حذف اعدام مواد مخدر
زمستان گذشته کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با تصویب طرح الحاق يک ماده به قانون مبارزه با موادمخدر مجازات اعدام برای جرایم حمل و فروش مواد مخدر را که صورت باندی و مسلحانه نباشد و متهم سابقه بیش از ۱۵ سال زندان نداشته باشد، حذف کرد.
این تغییر اما با مخالفتهایی در شورای نگهبان، ستاد مبارزه با مواد مخدر و قوه قضائیه مواجه شد.
کمیسیون قضایی سپس در اصلاح طرح الحاق يک ماده به قانون مبارزه با موادمخدر روز یکشنبه ۱۸ تیر تصویب کرد که تولید، واردات، توزیع و فروش مواد مخدر و روانگردان مانند تریاک، شیره، سوخته و... در صورتی که بیش از یکصد کیلوگرم باشد مجازات اعدام دارد.
همچنین برای تولید، توزیع، واردات و فروش مواد مخدر نظیر هروئین، کوکائین، مرفین و مشتقات شیمیایی، در صورتی که بیش از دو کیلوگرم باشد مجازات اعدام در نظرگرفته میشود.
این تغییر نیز ستاد مبارزه با مواد مخدر را راضی نکرده است. علی مویدی، قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر روز سه شنبه در مجلس گفت که این ستاد با کلیات طرح مجلس موافق است اما با جزئیات آن مخالف است چرا که به گفته او در روند مبارزه با مواد مخدر مشکل ایجاد میکند.
سازمان عفو بین الملل هفتم مرداد امسال در بیانیه مشترکی با بنیاد برومند، ضمن اشاره به طرح جدید مجلس شورای جمهوری اسلامی برای اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر از نمایندگان مجلس خواست تا این فرصت تاریخی را برای نجات هزاران نفر در سراسر کشور از دست ندهند.
مگدالنا مغرابی معاون خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین الملل گفت: «به جای لغو مجازات اعدام برای جرایم مربوط به مواد مخدر، مسوولان ایران دارند خودشان را برای اتخاذ یک قانون بسیار ناامید کننده آماده می کنند که به ریختن بنزین در ماشین اعدام ها ادامه خواهد داد و جایگاه ایران در جهان را به عنوان یکی از کشورهای صاحب بالاترین میزان اعدام همچنان ثابت نگه خواهد داشت.»
به گفته او، اگر اصلاحات جدید در قانون مبارزه با مواد مخدر درست اجرا شود ممکن است موجب کاهش اعدام ها شود اما همچنان تعداد زیادی را سالانه به سکوهای اعدام می برد.
حال به نظر می رسد که همین تغییرات در قانون نیز با مخالفت ستاد مبارزه با مواد مخدر مواجه شده است.