لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۲۸

راستی‌آزمایی | ادعای وزیر خارجه روسیه: جمهوری اسلامی یک «حافظ صلح مسئول» در منطقه است


یک جنگجوی حماس - آرشیو
یک جنگجوی حماس - آرشیو

روز ۲۷ مهرماه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت که ایران سیاستی مسئولانه در خلیج‌فارس و خاورمیانه داشته و هدفش حفظ صلح و ثبات است.

او در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «در رابطه با غزه، خطر جدی تبدیل این بحران به یک درگیری منطقه‌ای وجود دارد... مقامات ایرانی موضعی مسئولانه و متعادل اتخاذ کرده و خواستار جلوگیری از گسترش درگیری در منطقه و کشورهای همسایه شده اند...»

اما تارنمای پالی‌گراف، پروژه راستی‌آزمایی صدای آمریکا، می‌گوید این ادعا نادرست است.

حمایت گسترده ایران از حماس عامل اصلی بی‌ثباتی در منطقه است.

رژیم ایران حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل را جشن گرفت؛ حمله‌ای که با واکنش اسرائیل همراه شد و سبب شد بحرانی انسانی به وجود آید که به گفته سازمان ملل می‌تواند «نتایجی فاجعه‌بار» برای منطقه داشته باشد.

برخی گزارش‌ها نشان می‌دهند که ایران در طراحی این حمله به حماس کمک کرده است ولی ایالات متحده معتقد است که هیچ مدرکی دال بر دخالت مستقیم ایران در این حمله پیدا نکرده است.

در روز ۲۱ مهر اسماعیل هنیه، از رهبران حماس، در قطر با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، دیدار کرد و بنا به گزارش رویترز «در مورد ادامه همکاری» برای دستیابی به اهداف حماس به توافق رسید. امیر عبداللهیان در این دیدار حمله به اسرائیل را «پیروزی تاریخی» خواند.

در روز ۱۶ مهر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «... حماس بدون حمایتی که سال‌ها از ایران دریافت کرده، حماس نخواهد بود. ما هنوز شواهد مستقیمی ندیده‌ایم که نشان دهد ایران پشت این حمله خاص یا درگیر آن بوده است ولی حمایت‌ آن‌ها [از حماس] در طول سال‌ها واضح است.»

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، هم گفت که جامعه اطلاعاتی آمریکا هیچ مدرکی دال بر ارتباط مستقیم حمله ۱۵ مهر با ایران ندارد.

با این حال مقامات قوای مقننه، مجریه، و نظامی ایران ۱۵ مهر، روز حمله حماس به اسرائیل را جشن گرفتند.

ناصر کنعانی، سخن‌گوی وزارت امور خارجه ایران، گفت: «این عملیات برگی جدید در عرصه مقاومت و اقدام مسلحانه علیه اشغال‌گران در سرزمین‌های اشغالی بود.»

در همان روز مجلس شورای اسلامی از عملیات «طوفان الاقصی» حمایت کرد و رحیم صفوی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، اعلام کرد: «حمایت خود را از عملیات طوفان‌الاقصی اعلام می‌کنیم و اطمینان داریم که جبهه مقاومت نیز از آن حمایت می‌کند.»

علی بهادری جهرمی، سخن‌گوی دولت ایران هم حمله حماس به اسرائیل را «پاسخ قدرتمند جوانان فلسطینی به اقدامات نظامی رژیم صهیونیستی» دانست.

در سال ۱۳۹۱ عزت الریشق، عضو دفتر سیاسی حماس، گفت که حکومت تهران حامی اصلی دولت حماس در نوار غزه است.

در اسفند ۱۳۹۲ کماندوهای اسرائیلی یک کشتی با پرچم پاناما را که حامل سلاح‌های مختلف بود در دریای سرخ رهگیری کردند. آنها اعلام کردند که این محموله برای گروه‌های تروریستی در غزه ارسال شده بود.

در خرداد ۱۳۹۳ نیز کارشناسان سازمان ملل منشأ ایرانی این محموله را تایید کردند. در همان سال محسن رضایی، از مقامات ارشد ایرانی، گفت: «سلاح‌های مقاومت فلسطین از برکات انتقال تکنولوزی از سوی ایران است.»

در سال ۱۴۰۰ روزنامه دیلی‌تلگراف گزارش داد که مقامات حماس در سفر سال ۱۳۸۵ به ایران حدود ۲۲ میلیون دلار کمک از تهران دریافت کردند و ادعا کرد که قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «توافق کرد که مبلغی حتی بیش از آن را هزینه کند.» و به نقل از نماینده حماس در لبنان نوشت: «ایران تنها کشوری است که با پول و سلاح از مقاومت حمایت می‌کند.»

در همان سال اسماعیل هنیه کمک‌های جمهوری اسلامی را «ستون» «پروژه» سازمان حماس برای مقاومت فلسطینی خواند.

هدف سازمان حماس نابودی اسرائیل و ایجاد یک حکومت اسلامی است. ایالات متحده، اسرائیل، مصر، اتحادیه اروپا، ژاپن و چندین کشور دیگر حماس را سازمانی تروریستی می‌دانند.

این مطلب با استفاده از گزارش پالی‌گراف،‌ پروژه راستی‌آزمایی صدای آمریکا، تهیه و تنظیم شده است

XS
SM
MD
LG