وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران از شکست مذاکرات برای اعزام متقاضیان حج ایران به عربستان خبر داد. علی جنتی می گوید "به رغم تلاش مقام های ایران"، کارشکنی عربستان موجب شده تا این شرایط برای ایرانیان فراهم نشود.
آقای جنتی که روز پنجشنبه با عبدالکریم موسوی اردبیلی، از مراجع تقلید شیعیان در قم دیدار می کرد، گفت ایران از چند ماه پیش تلاش کرد تا مشکلات پیش روی از سرگیری حج را حل کند اما به گفته او، عربستان برای هیات ایرانی برای مذاکرات "یک تا دو ماه" برای صدور ویزا معطل کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران از آنچه رفتار بد مسئولان عربستانی نامیده، با هیات ایرانی خبر داد و گفت "بالاخره افرادی چون رئیس سازمان حج و زیارت با مشکلات زیادی ویزا گرفتند و به عربستان رفتند که با بیاعتنایی، تهدید و انگشت نگاری مواجه شدند و با وجود پاسپورت سیاسی وسایل آنها را تفتیش کردند."
از زمان حادثه در منا در مراسم حج سال گذشته، روابط ایران و عربستان به تیرگی گرائید و حمله برخی نیروهای مورد حمایت بسیج به سفارت و کنسولگری عربستان در شهرهای تهران و مشهد روابط این دو کشور را به پائین ترین سطح رسانده است.
دوم مهرماه سال ۹۴، در مراسم رمی جمرات، در شهر مکه ازدحام جمعیت حجاج به مرگ بیش از دو هزار نفر منجر شد که از بین آنها، ۴۶۴ نفر ایرانی بودند.
اظهارنظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران در حالی است که مقام های عربستان در اوج اختلاف با ایران گفته بودند محدودیتی برای پذیرش حجاج ایرانی ندارند.
در مقابل روز پنجشنبه علی جنتی گفته پاسخ مقام های عربستان به هیات مذاکره کننده ایرانی، "سرد و نامناسب" بوده است.
وی گفت:"بالاخره افرادی چون رئیس سازمان حج و زیارت با مشکلات زیادی ویزا گرفتند و به عربستان رفتند که با بیاعتنایی، تهدید و انگشتنگاری مواجه شدند و با وجود پاسپورت سیاسی وسایل آنها را تفتیش کردند."
سازمان حج و زیارت ایران، زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد و متولی امور زائران ایرانی حج است.
کشور ثالث
مقام های عربستان سعودی هنوز واکنشی به اظهارات مقام های تهران نشان نداده اند. پیشتر عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی به ایران هشدار داده بود و گفت که تهران نباید از حادثه رخ داده در حج بهره برداری سیاسی کند.
وزیر خارجه سعودی گفته بود بهتر است ایرانی ها تا زمانی که افرادی در حال انجام مهمترین مراسم دینی شان، یعنی انجام مناسک حج هستند، از این حادثه بهره برداری سیاسی نکنند.
به نظر می رسد یکی از خواسته های طرف عربستان سعودی، عدم برگزاری مراسم هایی چون "برائت از مشرکین" است که توسط دفتر آیت الله خامنه ای در مراسم حج برگزار می شود.
از سوی دیگر، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران می گوید مقام های عربستان سعودی وعده ای برای صدور ویزا نداده اند.
او گفت: "در مورد ویزا نیز هیچ قولی ندادند و معتقدند که حاجیان ما باید به کشور ثالثی بروند و ویزا بگیرند."
ایران مخالف اعزام حجاج به کشور ثالث برای اخذ ویزای عربستان است.
مراسم حج تمتع امسال از ۱۳ شهریور برگزار می شود.
براساس تعالیم اسلامی حج تمتع، حج واجب است و به عنوان یکی از فروع دین اسلام به حساب می آید. مسلمانانی که شرایط آن را داشته باشند، از اول ماه ذی الحجه به مسجد الحرام مکه در عربستان می روند.