در آستانه دومین سالگرد کشته شدن نیکا شاکرمی، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی راههای منتهی به مزار او را مسدود کردند.
نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام، بسته شدن راههای منتهی به مزار دختر خود را تأیید کرد.
او با اشاره به دومین سالگرد «ملکوتی شدن نیکا»، نوشت که «هیچ فراخوانی ندادم، چون نمیخواستم مثل پارسال بگیروببند و مزاحمتی ایجاد شود.»
نسرین شاکرمی افزود: «اما با این حال از صبح زود ماموران حکومتی و به تعداد زیاد، جاده ویسیان و قبرستان حیات الغیب را از هر طرف بستهاند و اجازه عبور و مرور به کسی نمیدهند.»
آتش شاکرمی، خاله نیکا، نیز در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت که راههای منتهی به گورستان «حیات الغیب» توسط نیروهای «سرکوبگر» بسته شده است و تا روز شنبه ۳۱ شهریور بسته خواهد ماند.
او در ادامه با اشاره به اینکه تردد مردم منطقه با مشکل مواجه شده است، افزود که مراسمهای تدفین در کل منطقه توسط نیروهای حکومتی لغو، و زندگی مردم مختل شده است.
به گفته آتش شاکرمی، خانواده آنها «حق ورود به منطقه و رفتن بر سر مزار نیکا» را ندارند.
شیرین عبادی، رییس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، در واکنش به مسدود کردن مسیرهای منتهی به گورستان حیات الغیب، که مزار نیکا شاکرمی در آن قرار دارد، در اینستاگرام نوشت: «حکومت به خوبی فهمیده است که مزار جان باختگان، دیگر نه مکانی برای سوگواری، بلکه جایی برای دادخواهی است» و اضافه کرد: «دستگاه امنیتی به شیوه های مختلف سعی می کند خانواده های دادخواه را از مسیرشان در دادخواهی منحرف کند، بر طبل سوگواری بکوبد و دادخواهی را بی معنی جلوه دهد اما این تلاش به نتیجه نخواهد رسید.»
او افزود: «ما فراموش نکرده ایم که درهای گورستان خاوران نیز سال هاست به روی خانواده های دادخواه ایشان بسته است و از یاد نمی بریم که چه بسیار جان های عزیزی که خانواده های شان هنوز اطلاعی از محل دفن ایشان ندارند.»
نیکا شاکرمی متولد دهم مهر ۱۳۸۴ در روز ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ بعد از شرکت در اعتراضات به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، به دست چند مأمور حکومتی جمهوری اسلامی ربوده شد، مورد آزار جنسی و شکنجه قرار گرفت و کشته شد.
بیبیسی جهانی در اردیبهشت ۱۴۰۳، اعلام کرد به شواهدی دست یافته است که نشان میدهد نیکا در یک کامیون یخچالدار و بهدست سه تن از نیروهای سپاه پاسداران پس از تعرّض جنسی و ضربوشتم، با باتوم کشته شده است.
آیدا شاکرمی، خواهر نیکا شاکرمی که مدتی است از ایران خارج شده، در یک رشته توئیت نوشت: «ابعاد جنایات جمهوری اسلامی در اعتراضات ۱۴۰۱، بسیار گستردهتر از آن چیزی است که تاکنون فاش شده است.»
خواهر نیکا شاکرمی در آستانه ۲۵ شهریور، سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و آغاز اعتراضات گسترده مردم ایران فاش کرد که در زمان شناسایی پیکر نیکا در پزشکی قانونی، شاهد پروندههای بسیاری از دختران نوجوان و جوانی بود که کشته شده بودند.
او با اشاره به «تعداد زیاد کشتهشدهها» همزمان با قتل نیکا، پرونده خواهرش را تنها یکی از «حداقل صد پرونده مشابه در آن محدوده از تهران» دانست و تأکید کرد که «بسیاری از این قربانیان هرگز شناسایی نشدند و خانوادههای شان از سرنوشت آنها بیخبر ماندهاند.»
آیدا شاکرمی همچنین جمهوری اسلامی را به نابود کردن زندگی خانوادههای بیشمار و وادار کردن آنها به سکوت متهم و خاطرنشان کرد: «مقامات جمهوری اسلامی، علیه بازماندگانی که به دنبال دادخواهی بودهاند پروندهسازی کردهاند.»
او تاکید کرد که خونهای ریخته شده و زندگیهای نابود شده توسط جمهوری اسلامی، روزی این رژیم را غرق خواهد کرد.
بازتاب دومین سالگرد کشته شدن نیکا شاکرمی در شبکههای اجتماعی
دومین سالگرد کشته شدن نیکا شاکرمی بازتاب زیادی در فضای مجازی داشت و با واکنش بسیاری از کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی همراه شد.
حسین رونقی، فعال سیاسی و زندانی سیاسی پیشین، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «سالروز کشته شدن دختر دلیر و آگاه ایران، نیکا شاکرمی، یادآور یکی از بزرگترین جنایتهای حکومتی در تاریخ ماست.»
او افزود: «آنچه از او باقی مانده، زن، زندگی، آزادی، و شجاعت و مقاومت است؛ در مقابل، آنچه از شما جنایتپبشگان بهجا خواهد ماند، مرگ و حقارت است.»
سولماز کاویانی نیز در ایکس نوشت: «هرگز نمیشود نام تو را از تاریخ این مملکت زدود دخترم.»
حساب کاربری با عنوان «آدورنو» هم با نقل قول از شاهرخ مسکوب، پژوهشگر، شاهنامهپژوه، مترجم و نویسنده ایرانی، نوشت که «زندگی دست به دست میشود و انسان هرگز به تمام نمیمیرد. شخص او میرود و جوهر زندگی او در پیکری و جامهای دیگر حلول میکند.»
در ادامه با اشاره به نیما شاکرمی، افزوده میشود که «روز جاودان شدن تو، روز شجاعت و امید در تقویم فرهنگ ماست!»
همچنین یاسمن خداجو، زندانی سیاسی پیشین و کنشگر پادشاهیخواه، نوشت: «امروز سالگرد قتل حکومتی دختر شجاع ایران، جاویدنام نیکا شاکرمی است.»
او اضافه کرد: «جاویدنام نیکا شاکرمی که برای نابودی حکومت کودککش در تهران به خیابان رفته بود، توسط تروریستهای جمهوری اسلامی ربوده شد و به قتل رسید.
سمیرا راهی، روزنامهنگار و فمینیست، نیز نوشت: «امروز روز توئه نیکا. تو که مثل یک سروبلند ایستادی، تو که نماد ظلم رو به آتش کشیدی، تو که جلوتر از همه ایستادی و فریاد مرگ بر دیکتاتور سرداری و بعدش هرگز به خونه برنگشتی.»
او افزود: «دو سال از نبودند گذشت و تا ابد داغ تو تازه است بر دل ما...»
شیما بابایی هم با انتشار ویدئویی از آوازخوانی نیکا شاکرمی نوشت: «این شور زندگی را ببینید. نیما شاکرمی است که بیرحمانه کشته شد.»
همچنین لیلا راوند با اشاره به این که ۲۹ شهریور سالروز قتل حکومتی نیکا شاکرمی است، دختری که با سنکم نماد مقاومت و مبارزه شد نوشت: «رولهی نازار، رویاهات تا ابد با ما خواهد ماند و یادت همواره ماندگار خواهد ماند.