برگزاری چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر در این دوره نیز با حواشی مختلفی همراه بوده و کیفیت نازل آثار اکران شده، انتقادات زیادی را متوجه کمیته برگزاری، و هیأت داوران کرده است.
مجید بهشتی، کارگردان و تهیهکننده پیشین صدا و سیمای جمهوری اسلامی که در حال حاضر در لندن زندگی میکند، یکی از هنرمندانی است که در حسابهای کاربری خود در شبکههای اجتماعی به شدت از داوران این دوره انتقاد کرد.
او که ساخت سریالهای محبوب تلویزیونی مانند «ریشه در خاک»، «آقای دلار»، و «باغ گیلاس» را در کارنامه حرفهای خود دارد، در گفتوگو با بهنود مکری از صدای آمریکا درباره چگونگی گزینش هیأت داوران جشنواره فیلم فجر توضیح داد.
به گفته این هنرمند، در گزینش اعضای هیأت داوران جشنواره فیلم فجر، پارامترهای خاصی مورد نظر مسئولین است که مهترین آنها اعتقاد به نظام جمهوری اسلامی است. او در ادامه میافزاید که نخستین معیاری که برای انتخاب داوران وجود دارد، اعتقاد به رهبری و سینمای دینی است، و این افراد باید خودی بودن خود را به نظام ثابت کرده باشند.
آقای بهشتی تأکید میکند که در گزینش داوران، کارشناسی این افراد در هنر و سینما کوچکترین اهمیتی ندارد و مورد توجه بخش فیلمسازی جمهوری اسلامی نیست. مجید بهشتی با اشاره به اینکه در اصل اولویت با افرادی است که ضوابط مورد نظر نظام را داشته باشند، میگوید که آنها باید در گذشته در سینما و تلویزیون جمهوری اسلامی، برادری خود را ثابت کرده باشند، و همسو با حکومت و رهبری باشند.
او در ادامه میافزاید که با بررسی داوران دورههای مختلف جشنواره مشخص میشود که آنها در زمینههای مختلف کاری خود، فعالیتهایی را در چهارچوب سیاستهای حکومت و ترویج هنر اسلامی انجام دادهاند و چهرههای تأیید شده نظام هستند. به گفته آقای بهشتی، اکثر این داوران، سابقه همکاری با سپاه، بسیج، یا نهادهای حکومتی دیگر را در کارنامه دارند و به همین دلیل از آنها برای داوری در جشنواره فیلم فجر استفاده میکنند.
مجید بهشتی با اشاره به هنرمندانی چون بهرام بیضایی و ناصر تقوایی، یادآوری میکند که در چهل دوره جشنواره فیلم فجر، مسئولین هیچ سینماگر مستقلی را برای داوری انتخاب نکردهاند. او با یادآوری اینکه اعضای هیأت داوران جشنواره فیلم فجر همواره دچار اختلاف نظر و عقیده نیز هستند، میگوید که آنها در پیروی از خط رهبری، اتفاق نظر کامل دارند.
به عقیده آقای بهشتی، در شرایطی که دولت و مجلس بصورت کامل در اختیار رهبری است، گزینش چنین هیأت داورانی برای جشنواره فیلم فجر تعجببرانگیز نیز نیست. این هنرمند ایرانی ساکن لندن در ادامه میافزاید که برخی از داوران کنونی، جبهه رفته هستند، سابقه فعالیت در سپاه و نهادهای امنیتی را دارند، و در تلویزیون سمتهای مدیریتی داشتند.
به گفته آقای بهشتی در این دوره ترکیب هیأت داوران جشنواره بسیار همگون است، و آثار این دوره نیز نشان میدهد که این افراد بر اساس سیاستهای خاصی فیلمها را انتخاب کردهاند. مجید بهشتی با اشاره به اینکه هیأت داوران، حتی خودیها را هم کنار گذاشته است، تأکید میکند که محدودیتها در حدی افزایش یافته است که هنرمندان باید «خودی خودی» باشند و در غیر اینصورت حذف میشوند.
او در ادامه میافزاید که کنارهگیری مسعود کیمیایی از جشنواره فیلم فجر را باید در همین چهارچوب بررسی کرد، و در آینده نزدیک، افراد بیشتری از این قطار سینمایی که با سرعت بیشتری به سمت هنر اسلامی در حرکت است، پیاده خواهند شد.