مدافعان حقوق بشر از قطع انگشتان دست یک فرد متهم به سرقت در ایران خبر دادهاند.
شبکه حقوق بشر کردستان این فرد را مرتضی جلیلی ۲۸ ساله و اهل اسلامشهر معرفی کرده است که از هفت سال پیش در زندان تهران بزرگ به سر میبرد.
بر اساس این گزارش، حکم قطع انگشتان او دوشنبه ۱۴ شهریورماه در زندان اوین به اجرا درآمد، اما خبر آن در روز جمعه (چهار روز بعد) رسانهای شد.
شبکه حقوق بشر کردستان و بنیاد عبدالرحمان برومند خردادماه امسال با انتشار گزارشی از خطر اجرای حکم قطع عضو هشت متهم در زندان تهران بزرگ خبر دادند.
این دو نهاد مدافع حقوق بشر هویت هفت تن از این زندانیان را هادی رستمی، مهدی شاهیوند، مهدی شرفیان، امیر شیرمرد، مرتضی جلیلی، یعقوب فاضل کوشکی، ابراهیم رفیعی اعلام کرده بودند.
سازمان ملل متحد و نهادهای مدافع حقوق بشر مجازاتهایی مثل قطع انگشتان دست و شلاق را «وحشیانه»، «قرون وسطایی» و مصداق «شکنجه» توصیف میکنند و بارها از مقامهای ایران خواستار لغو این مجازاتهای بدنی شدهاند.
اعدام پنج شهروند بلوچ زندان زاهدان در یک روز
همزمان با انتشار خبر قطع انگشتان دست یک متهم به سرقت، حکم اعدام پنج زندانی در زندان مرکزی زاهدان به اجرا درآمد.
سازمان حقوق بشر هویت چهار تن از اعدامشدگان را خالد رئیسی، امرالله بسیج، عبدالنصیر شهبخش و هوشنگ کرد اعلام کرده است و میگوید نفر پنجم یک زن بوده که هویت او احراز نشده است.
این پنج نفر به اتهام قتل عمد و تحت عنوان «قصاص» به طناب دار آویخته شدند.
بر اساس قانون مجازات اسلامی «قصاص» حق اولیای دم شناخته میشود، در حالی که حقوقدانان و مدافعان حقوق بشر میگویند بنا بر قوانین بینالمللی تصمیمگیری درباره مجازات فرد مجرم باید بر عهده قاضی باشد نه بر عهده خانواده مقتول.
سازمان حقوق بشر ایران روز شنبه ۱۹ شهریور با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری میلادی دستکم ۴۰۴ نفر در ایران اعدام شدهاند، خبر داد که برای اولین بار پس از پنج سال، شمار اعدامها از مرز ۴۰۰ نفر گذشت.
همزمان بر اساس ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، شماری از اعضای خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام روز شنبه ۱۹ شهریور برای چهارمین روز متوالی مقابل ساختمان قوه قضائیه تجمع اعتراضی برگزار کردند.
بر اساس جدیدترین گزارش جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، طی شش ماه نخست سال جاری میلادی دستکم ۲۵۱ نفر در ایران اعدام شدند که این تعداد دو برابر آمار مدت مشابه در سال گذشته است.
سازمان حقوق بشر ایران میگوید ۶۷ نفر از این افراد شهروندان بلوچ بودند.
بر اساس آمارهای جهانی، ایران دومین کشور دنیا از نظر شمار بالای اعدام است.