همزمان با انتشار اخبار نگرانکننده از وضعیت دریاچه ارومیه، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس روز شنبه ۳۰ دی اعلام کرد از ۱۴ تالاب موجود در این استان، دستکم ۶ تالاب از جمله پریشان و بختگان در حال حاضر بهطور کامل خشک هستند.
به گزارش رسانههای داخل ایران، عطا پورشیرزاد با بیان اینکه در شرایط موجود و با مدیریتهای فعلی نمیتوان به احیا و حیات دوباره تالابها امید داشت، افزود: «دریاچههای پریشان و کافتر که روزگاری از تالابهای آب شیرین و منشاء حیات و رونق منطقه بودند، علاوه بر خشکی با فرونشستهای بزرگ روبرو شدهاند و دریاچه مهارلو که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد آب دارد، به انواع آلودگیها مبتلا شده است.»
او در تشریح وضعیت سایر تالابهای استان فارس نیز گفت: «تالابهای کمجان و ارژن اندک نم و رطوبتی دارند و طشک و هیرم در سطوحی محدود آبگیری شدهاند و تالاب هفت برم بهطور حداقلی آبدار است.»
پورشیرزاد در ادامه با انتقاد از اقدامات وزارت نیرو در تامین نکردن حقآبه این تالابها خاطرنشان کرد: «در بالادست تالابهای طشک و بختگان و کمجان سدهای سهگانه درودزن، سیوند و ملاصدرا احداث شده است. طبق قانون وزارت نیرو باید حقآبه تالابهای یادشده را در محاسبات مربوط به منابع و مصارف و تخصیص خود لحاظ کرده و آن را به سمت تالابها رهاسازی کند، اما در عمل از این وظیفه ذاتی خود، سهوی یا عمدی، چشمپوشی کرده است.»
تالابهای استان فارس حدود ۲۰۹ هزار هکتار از مساحت این استان را دربر میگیرند. پنج تالاب از تالابهای فارس در دو عنوان در کنوانسیون رامسر ثبت شده که شامل تالابهای پریشان و ارژن در غرب استان و تالابهای طشک، بختگان و کمجان در شرق استان است.
کنوانسیون رامسر، پیمانی بینالمللی برای حفاظت از تالابها و حیوانات و گیاهان وابسته به آنها است که در سال ۱۳۴۹ در شهر رامسر به تصویب و امضای نمایندگان ۱۸ کشور رسید. در حال حاضر این پیمان ۲۴۱۲ مکان به وسعت بیش از ۲۵۴ هزار هکتار در ۱۷۱ کشور را پوشش میدهد.
این معاهده کشورهای عضو را به تعیین و حفظ تالابهای با اهمیت بینالمللی و تشویق به استفاده خردمندانه از آنها ملزم میکند.