شهبانو فرح پهلوی در گفتوگوی آنلاین با مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه هاروارد گفت: وقتی فکر میکنم ما که بودیم، کجا بودیم و اکنون چه شدیم، خیلی ناراحتکننده است؛ باور نکردنی است ایران که سازنده تمدن برای تمام جهان بود، چطور از کوروش بزرگ به خمینی رسید؛ اما امیدم را از دست نمیدهم، نور بر تاریکی پیروز خواهد شد و ایران روزی از خاکستر خود برخواهد خاست.
وبینار دانشگاه هاروارد روز پنجشنبه ۲۹ مهر برای گفتوگو با شهبانو فرح پهلوی درباره انتشار نسخه جدید کتاب خاطرات او با عنوان «۱۰۰۱ روز» برگزار شد.
ملکه پیشین ایران در این نشست مجازی گفت: من با هموطنانم در ارتباطم و میدانم چه احساسی دارند. بسیاری از جوانان کشور میدانند که ایران چه بود و چه میماند، اگر که این اتفاق (انقلاب ۵۷) نمیافتاد.
او در این جلسه با اشاره به علاقه فرزندش، علیرضا پهلوی، به فرهنگ و تاریخ ایران، از این که بخشی از درآمد فروش این کتاب به بنیادی که او به یاد پسرش علیرضا در دانشگاه هاروارد تأسیس کرده تعلق میگیرد ابراز خرسندی کرد و گفت: من عاشق کشورم هستم و هر کاری از دستم بر آمده با پشتیبانی همسر فقیدم انجام دادم.
شهبانو فرح پهلوی با نقل جزئیات بیشتری از خاطراتش که در کتاب «۱۰۰۱ روز» آمده، از اشتیاق ناشر برای انتشار داستان زندگی او سخن گفت و اضافه کرد که زندگی سخت و در عین حال زیبایی داشته و توانسته تجربههایی ارزنده کسب کند.
او گفت به نسخه جدید کتاب خاطرات خود هیچ یادداشتی نیافزوده، چرا که تأکید داشته است همه جزئیات چنان که بوده، نقل شود.
شهبانو فرح پهلوی درباره تأثیر کودکیاش بر خدمات فرهنگی او برای ایران، با یادآوری ذوق نقاشی پدربزرگ و پدرش، از مادرش برای این که اجازه داد او در سن کم برای تحصیل در رشته معماری به پاریس برود قدردانی کرد.
ملکه پیشین ایران، درباره مراسم تاجگذاری خود، گفت: وقتی پادشاه تاج را بر سر من نهاد، با گرفتن عنوان (نایبالسلطنه) احساس تغییری در شخصیت شخص خودم نداشتم. من ۲۰ سال پیش از آن با شاه ازدواج کرده بودم و در بهترین روزهای تاریخ ایران با او زندگی کردم. اما وقتی شاه با تأیید دولت و مجلس تاج را بر سر من گذاشت، احساس کردم این تاج بر سر تمامی زنان ایران نهاده شده است.
شهبانو فرح پهلوی درباره جشنهای ۲۵۰۰ ساله تاریخ شاهنشاهی ایران در تخت جمشید با اشاره به پروپاگاندای منفی رسانههای غربی علیه آن، گفت ما یک کشور با فرهنگ و تاریخ تمدن بزرگ بودیم و آن جشن نکات مثبت فراوانی داشت.
او تأسیس کمیتههای گوناگون در خارج از ایران که فرهنگ، هنر و تمدن این کشور را به جهان معرفی کردند، از آثار مثبت برگزاری آن جشنها دانست.
ملکه پیشین ایران در پاسخ به پرسشی درباره خدمات فرهنگی، اجتماعی و هنری خود به ایران به تاسیس و راهاندازی موزه هایی مانند آبگینه، موزه رضا عباسی، موزه فرش، موزه هنرهای معاصر، تئاتر شهر، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، جشنواره فیلم کودکان، جشنواره تئاتر و حضور بزرگان جهان در آن، پارک فرح که نام آن بعد از انقلاب به لاله تغییر یافت، موزه صنایع دستی شیراز، فستیوال اصفهان و فستیوال توس اشاره کرد.
شهبانو فرح پهلوی همچنین از باقی ماندن کلکسیون نقاشیاش در ایران و دسترسی مردم به ویژه نسل جوان به آن ابراز خوشحالی کرد.