مدیرعامل شرکت روساتم، میگوید جمهوری اسلامی قصد دارد همکاریهای خود با این شرکت را در زمینه ساخت نیروگاههای هستهای کوچک و بزرگ توسعه دهد.
الکسی لیخاچف، پس از سفر مسعود پزشکیان به مسکو و امضای «معاهده جامع راهبردی» میان ایران و روسیه گفت: «امروز متحدان ایرانی ما خواستار توسعه همکاریها در زمینه نیروگاههای اتمی کوچک و همچنین ایجاد سایت جدیدی برای نیروگاههای بزرگ هستهای شدند.»
او با بیان اینکه «مذاکرات برای ساخت یک نیروگاه بزرگ جدید در ایران به زودی آغاز میشود» افزود: «همکاری در زمینه نیروگاههای هستهای کوچک نیازمند تنظیم توافقنامههایی در سطح دولتها است و در خصوص طرح سایت جدید برای نیروگاههای بزرگ، علاوه بر نیروگاه بوشهر، مذاکرات جدی و گستردهای مورد نیاز است که به زودی آغاز خواهد شد.»
مدیرعامل روساتم همچنین مدعی شد که واحد نخست نیروگاه بوشهر تاکنون بیش از ۷۰ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده و این عملکرد مورد تایید طرف ایرانی قرار گرفته است.
وی تاکید کرد که با وجود تحریمها و فشارهای بینالمللی، ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر همچنان ادامه دارد.
ادعای تولید بیش از ۷۰ میلیارد کیلووات ساعت برق در واحد نخست نیروگاه بوشهر در حالی از سوی شرکت روساتم مطرح میشود که کارشناسان میگویند بخش عمدهای از سرمایههای کشور به بهانه «تولید برق» و «تکمیل نیروگاه بوشهر» در راه توسعه برنامههای اتمی نظامی جمهوری اسلامی صرف شده و هیچ بازدهی مناسبی برای تامین برق مورد نیاز کشور نداشته است.
عطا حسینیان خبرنگار حوزه انرژی ۲۳ تیرماه ۱۴۰۳ به صدای آمریکا گفت: «نیروگاه اتمی بوشهر که میلیاردها دلار پول صرف ساخت آن شده و کشور را با معضلات تحریمی زیادی روبرو کرده است تنها ظرفیت تولید هزار مگاوات برق را داراست در حالی که میزان متوسط مصرف برق کشور حدود ۷۰ هزار مگاوات است.»
او افزود: «نیروگاه اتمی بوشهر که تکمیل آن بیش از دو دهه طول کشید تنها یک درصد از برق کشور را تامین میکند.»
ساخت نیروگاه بوشهر در جنوب ایران در سال ۱۹۷۵ توسط یک کنسرسیوم آلمانی آغاز شد، اما در سال ۱۹۷۹ و پس از انقلاب اسلامی متوقف شد. در سال ۱۹۹۲، ایران و روسیه توافقنامهای برای ادامه ساخت این نیروگاه امضا کردند. در سپتامبر ۲۰۱۱، واحد اول نیروگاه به شبکه برق متصل و در سپتامبر ۲۰۱۳ به جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شد.
جمهوری اسلامی در نوامبر ۲۰۱۴ نیز قرارداد دیگری را برای ساخت مرحله دوم نیروگاه شامل واحدهای دوم و سوم امضا کرد که قرار است این واحدها به ترتیب در سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۷ به بهرهبرداری برسند.