آمارهای گمرک ایران نشان میدهد که در ۵ ماهه نخست سال ۱۴۰۲، ایران ۳۶۱ میلیون دلار کالا به روسیه صادر کرده که نشان دهنده سهم کمتر از نیم درصدی ایران از واردات روسیه است.
«نود اقتصادی» نوشت که سهم کمتر از نیم درصدی ایران از بازار روسیه در شرایطی است که طی دو سال اخیر، صادرات چین به روسیه از ۴۰.۸ میلیارد دلار در ۸ ماهه ۲۰۲۱ میلادی به حدود ۷۲ میلیارد دلار در ۸ ماهه ۲۰۲۳ رسیده است. همچنین صادرات ترکیه به روسیه از ۳ میلیارد دلار در ۷ماهه نخست ۲۰۲۱ به ۶.۶ میلیارد دلار در ۷ماهه نخست ۲۰۲۳ رسیده است.
سهم ناچیز ایران از بازار روسیه نشان دهنده این موضوع است که روسها علاقه چندانی به کالای ایرانی ندارند و در تجارت خارجی خود، ترکیه را به ایران ترجیح میدهند.
این آمار در شرایطی منتشر شده است که دولت ابراهیم رئیسی تاکید بسیاری بر توسعه روابط تجاری با روسیه دارد. برای مثال، پایگاه اطلاع رسانی دولت روز نهم آذر سال ۱۴۰۱ نوشت که «شورای تجاری ایران و روسیه امروز آغاز به کار میکند.»
پیش از آن هم رورزنامه دولتی ایران روز ۳۱ فروردین ۱۴۰۱ نوشته بود که مذاکرات طرفهای ایرانی و روسی به زودی منجر به عقد قرارداد میشود و میتوان در راستای آن صادرات هدفمند و برنامهریزی شده به روسیه داشت.
به پیش بینی روزنامه ایران، قرار بود پس از خروج شرکتها از روسیه و نیازی که این کشور به واردات دارد، تجار ایرانی در افزایش سهم ایران از بازار روسیه بسیار نقشآفرین باشند.
خبرگزاری ایسنا نیز درگزارشی از روند تجارت ایران و روسیه در روز هفتم خرداد امسال نوشت که بر اساس آمارهای رسمی، صادرات ایران به روسیه در سال گذشته، حدود ۳۰ درصد رشد را نسبت به سال ۱۴۰۰ تجربه کرد و در این میان، محصولات کشاورزی حضور پر رنگی در فهرست خرید روسها از ایران قرار دارد.
سفیر جمهوری اسلامی در فدراسیون روسیه نیز در ۳۱ مرداد امسال، با تایید آمار منتشر شده ایسنا گفت که «صادرات ایران به روسیه در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، حدود ۳۰ درصد افزایش داشت و در چهار ماهه اول سال جاری نیز این نرخ رشد حفظ شده است.»
هادی تیزهوش تابان، رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه، نیز روز سیام اردیبهشت امسال در گفتگو با روزنامه ایران، از «هدف گذاری ۴۰ میلیارد دلاری در صادرات به روسیه» خبر داده بود.