لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۵

ایران طی ۱۶۴ سال آینده تبدیل به «بیابانی کامل» می‌شود


خشکسالی در ایران. (آرشیو)
خشکسالی در ایران. (آرشیو)

خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی، ایرنا، روز یکشنبه هشدار داد در صورت ادامه بیابان‌زایی با سرعت کنونی، ایران طی ۱۶۴ سال آینده به بیابانی کامل تبدیل می‌شود.

در ابتدای این گزارش به نقل از رئیس‌ سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری آمده است که سالانه یک میلیون هکتار بیابان در ایران ایجاد می‌شود و این در شرایطی است که منابع محدود در ایران، کفاف مدیریت تنها ۳۰۰ هزار هکتار را می‌دهد.

ایرنا نوشت با توجه به مساحت یک میلیون و ۶۴۸ هزار و ۱۹۶ کیلومتر مربعی ایران، ایجاد یک میلیون هکتار بیابان در سال بدین معنی است که کشور طی ۱۶۴ سال آینده به «بیابانی کامل» تبدیل می‌شود.

موقعیت جغرافیایی ایران و پیامدهای «تفکر سازه‌ای»

ایران بر روی یکی از دو کمربند اصلی بیابانی جهان و در حاد فاصل میان مدار راس‌السرطان و ٣٧ درجه شمالی قرار گرفته است و به نوشته ایرنا، رشته‌کوه‌ زاگرس به عنوان «یک شانس منحصر به فرد» برای ایران در مقایسه با کشورهای همسایه است.

به گزارش این خبرگزاری، اما، «تفکر سازه‌ای» و محدودکردن توسعه بر اساس شاخص رشد صنایع بزرگ و افزایش محصولات کشاورزی موجب مشکلاتی همچون افزایش آلایندگی و نیز شتاب‌گرفتن بیابان زایی شده است.

ایرنا با اشاره به تخریب ٧ میلیون هکتار از جنگل‌های بلوط در ۷۰ سال گذشته ، به نقل از یک فعال محیط زیستی هشدار داد چنانچه روند تخریب جنگل‌های بلوط با سرعت کنونی پیش برود، ۵ میلیون هکتار جنگل بلوط باقیمانده طی ۵۰ سال آینده از میان خواهد رفت.

در پایان این گزارش، با اشاره به رابطه دوسویه ایرانیان با طبیعت طی قرن‌های گذشته نوشته شده است که باید «تفکر سازه‌ای» را کنار گذاشت و بر اساس «روش های مختلف علمی و بومی، اقلیم طبیعی کشور را حفظ کرد و توسعه داد.»

در سال گذشته، طرحی به نام پویش کاشت یک میلیارد اصله درخت در ایران طی ۴ سال از سوی مقام های جمهوری اسلامی اعلام شد.

در این ارتباط، وزیر سابق جهاد کشاورزی روز ۱۵ اسفند سال گذشته، روز نمادین درختکاری، درباره این طرح گفته بود که قرار است سالانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال کاشته شود.

اما کارشناسان از همان زمان با اشاره به واقعیت‌های سرزمینی و منابع آبی و مالی ایران، این طرح را هم غیرواقعی و ناشدنی می‌دانند.

روزبه اسکندری،‌ کارشناس منابع آب، در این باره با اشاره به محدودیت آبی و خاکی ایران به صدای آمریکا گفت: «میزان مصرف آب در بخش های خانگی، صنعتی و کشاورزی ایران سالانه حدود ۱۰۰ میلیارد متر مکعب است و آبخوان‌های ایران نیز حدود ۱۳۶ میلیارد مترمکعب کسری دارند که این نشان‌دهنده ورشکستگی آبی کشور است.»

او با اشاره به مدیریت غیر یکپارچه محیط زیستی ایران و دور بودن آن از مباحث توسعه پایدار افزود: «برای کاشت یک میلیارد اصله درخت حدود ۴ میلیون هکتار زمین و بیش از ۱۲ درصد از آب مصرفی سالیانه کشور مورد نیاز است که جمهوری اسلامی نمی‌تواند چنین امکاناتی را فراهم کند.»​

XS
SM
MD
LG