لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۸

تلاش دولت ایران برای تولید و واردات خودروهای برقی


سمت راست: خودروی برقی رانا - سمت چپ: خودروی برقی سابرینا
سمت راست: خودروی برقی رانا - سمت چپ: خودروی برقی سابرینا

در شرایطی که رکود بازار خودرو و بحران مالی خودروسازان ایرانی ادامه دارد، دولت حسن روحانی به دنبال تولید و واردات خودروهای غیرآلاینده است.

روز سه‌شنبه حمید چیت‌چیان وزیر نیرو از ورود "اجتناب ناپذیر" خودروهای برقی به ایران خبر داد و از صنعت برق خواست تا خود را برای ایجاد ایستگاه‌های مخصوص شارژ خودروهای الکتریکی و تأمین برق مصرفی آنها آماده کند.

تولید و استفاده از خودروهای برقی یکی از سیاست‌های کلان کشورهای پیشرفته دنیا است که با وجود سرمایه‌گذاری‌های بسیار انجام شده هنوز به مرحله فراگیری نرسیده است. در ایران هم با این که چندین بار وعده تولید و یا واردات خودروی برقی داده شده، اما خودروهای برقی در بازار ایران حضور چشمگیری ندارند.

حسن روحانی در اسفند ۱۳۹۲ و در سفر به یزد، از آمادگی دولت برای واردات خودروهای برقی با تعرفه صفر خبر داد و آن را یکی از عوامل کاهش آلودگی هوا دانست. یک سال بعد "بسته‌های حمایتی" برای تولید خودروهای برقی و هیبرید نیز در دولت به تصویب رسید و وزیر صنعت معدن و تجارت اعلام کرد که تولید باتری‎‌های برقی و هیبریدی در دستور کار قرار گرفته است.

همزمان مرکز پژوهش‌های مجلس هم اعلام کرد تولید خودروهای برقی نیازمند حمایت‌های جدی از سوی دولت است و همچنین نیازمند سیاست‌هایی مانند پرداخت یارانه به استفاده‌کنندگان از این خودروها.

تلاش دولت ایران برای تولید و واردات خودروهای برقی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

در این گزارش عنوان شده بود که افزایش مصرف برق شهری در صورت استفاده انبوه از خودروهای برقی، عمر کوتاه قطعات موتوری در مقایسه با قطعات موتوری خودروهای احتراقی موجود، مقرون به‌صرفه نبودن ایجاد ایستگاه‌های شارژ باتری، ظرفیت حمل بار و مسافر کم در مقایسه با هزینه این خودروها و مواردی از این دست چالش‌های تولید و استفاده از خودروهای برقی در ایران است.

در اسفند ۱۳۹۳ نیز خودروی دوگانه‌سوز برقی-بنزینی "رانا" که از سوی شرکت ایران خودرو تولید شده، توسط حسن روحانی رونمایی شد. در این مراسم عنوان شد که رانای دوگانه‌ سوز با یک بار شارژ می‌تواند ۸۰ کیلومتر بدون مصرف سوخت فسیلی و بدون آلایندگی به راه خود ادامه بدهد. اما جزئیات زمان و چگونگی به تولید انبوه رسیدن آن اعلام نشد.

یک ماه پیش از آن، "دیار خودرو" که خود را "اولین و تنها تولیدکننده خودروهای تمام برقی" ایران می‌نامد، خودروی "سابرینا" را عرضه کرده بود که توسط معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست رونمایی شد.

این شرکت خودروسازی در اردیبهشت ماه امسال خبر داد که به زودی با حمایت دولت، سابرینای برقی مورد استفاده ناوگان تاکسیرانی قرار خواهد گرفت. اتفاقی که تا امروز محقق نشده است.

شرکت خودروسازی جنوب نیز یکی از دیگر خودروسازان ایرانی است که از امکان تحویل دو نوع خودروی برقی به مشتریان خبر داده است.

از سوی دیگر همزمان با تلاش خودروسازان داخلی، خانم ابتکار در مرداد ماه از شرکت‌های خودروساز ژاپنی دعوت کرد تا کارخانه‌های تولید خودروی برقی در ایران احداث کنند.

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین اعلام کرد که ممکن است برای خریداری خودروهای دوگانه‌سوز "یارانه‌های ویژه" اختصاص دهد و برخی نواحی ویژه در مراکز شهرهای بزرگ را تعیین کند که منحصرا خودروهای غیرآلاینده و پاک در آنجا اجازه تردد داشته باشند.

تلاش برای سوق دادن خودروسازان داخلی به تولید خودروهای دوگانه سوز و برقی در حالی صورت می‌گیرد که در حال حاضر بازار خودروی ایران با رکود مواجه است و صنعت خودروسازی با بحران مالی دست و پنجه نرم می‌کند.

شهروندان ایرانی نیز خواستار کاهش قیمت تولیدات داخلی و امکان حضور خودروهای خارجی در بازار ایران هستند، که این خواسته تاکنون با مقاومت و مخالفت خودروسازان و وزارت صنعت و معدن مواجه شده است.

چالش بر سر کیفیت و قیمت خودروهای داخلی و نارضایتی مصرف کنندگان از این خودروها تا آنجا پیش رفت که در مهر ماه اعلام شد تولید انواع خودرو در ایران در مقایسه با سال گذشته نصف شده است.

بسیاری این وضعیت را ناشی از نارضایتی شدید خریداران و راه‌اندازی کمپین تحریم خرید نوی ایرانی می‌دانند؛ همان کمپینی که وزیر صنعت ایران مشارکت‌کنندگان در آن را "خائن" و "ضد انقلاب" نامید و اقدام آنها را "گناه" دانست.

XS
SM
MD
LG