لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۷

۲۹ روز تا انتخابات: بحث تأیید صلاحیتها


در فضای امروز ایران، بحث تعیین صلاحیت ها عمده ترین موضوع رسانه ها و دست در کاران سیاسی است.

شورای نگهبان مهلت بررسی ها را تمدید کرد
سخنگوی شورای نگهبان از تمدید مهلت بررسی صلاحیت داوطلبان شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران خبر داد. روز پنجشنبه آخرین مهلت قانونی برای بررسی صلاحیت ها بود.

به گفته عباس علی کدخدایی، این تمدید بر اساس قانون انتخابات و به مدت پنج روز اجرا می شود و دیگر قابل تمدید نخواهد بود. به این ترتیب شورای نگهبان باید تا آخر وقت روز سه شنبه ۳۱ اردیبهشت نتایج بررسی صلاحیت کاندیداها را به وزارت کشور اعلام کند.

تحویل پرونده تخلفات مشایی به دستگاه های نظارتی
سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس شورای ملی به خبرگزاری فارس گفت پرونده ای از سوی کمیسیون اصل نود در مورد اسفندیار رحیم مشایی تهیه و به دستگاه های نظارتی تحویل شده است .

به گفته مصطفی افضلی فرد، این پرونده در مورد شکایت نمایندگان مجلس هشتم از مشایی به خاطر، به گفته او، «برخی ریخت و پاش ها و حیف و میل بیت المال در مناطق آزاد تجاری و نیز پرونده مربوط به کیش» است. او شایعه مربوط به تشکیل پرونده برای دیگر کاندیداها را توسط کمیسیون اصل نود رد کرد.
نماینده اردبیل و نمین و سرعین در مجلس با اشاره به آن که پرونده اسفندیار رحیم مشایی به دلیل شکایت افراد حقیقی و حقوقی در کمیسیون همچنان مفتوح است ، احتمال رد صلاحیت او را بسیار زیاد و تقریبا قطعی اعلام کرد.

شکایت نمایندگان از رئیس جمهور
مصطفی افضلی فرد همچنین اضافه کرد که پرونده شکایت نمایندگان از رئیس جمهور به خاطر همراهی کردن مشایی در ستاد انتخابات به کمیسیون اصل نود ارجاع شده است. نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس گفت این پرونده با ۱۷۰ امضا در این کمیسیون در دست بررسی ست.

احتمالا حدود ده نفر تایید صلاحیت می شوند
یک عضو شورای نگهبان گفت در انتخابات تصمیم گیرنده نهایی مردم هستند. به گزارش خبرگزاری فارس، آیت الله محمد مؤمن روز چهارشنبه با اشاره به دشواری کار شورای نگهبان در تایید صلاحیت ۶۸۶ کاندیدای ریاست جمهوری ایران گفت این شورا ممکن است صلاحیت بیش از ده نفر را تایید کند اما انتخاب اصلح برعهده مردم است.

چهار انتخابات در یک سال
به گفته آیت الله مومن در سال جاری چهار نوع انتخابات برگزار می شود. انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شوراها، انتخابات میان دوره ای مجلس در چهار شهرستان و انتخابات خبرگان رهبری در کهکیلویه و بویراحمدی و آذربایجان.

همه نامزدها در همه انواع انتخابات باید از صافی تایید صلاحیت شورای نگهبان عبورکنند.

محمد یزدی و تعیین صلاحیت ها
به گزارش خبرگزاری حوزه نیوز، محمد یزدی، عضو فقهای شورای نگهبان و رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در دیداری با طلاب و اساتید و دیگر اعضای این جامعه به پرسش ها و ابهام هایی در زمینه بررسی صلاحیت ها در شورای نگهبان پاسخ داد.

محمد یزدی با تأکید بر دشواری کار شورای نگهبان در انتخابات ۱۳۹۲ گفت «امروز شرایط خیلی سخت است. ۶۸۶ نفر ثبت نام کرده اند تا رئیس جمهور شوند. البته اکثر آنها نمی خواهند رئیس جمهور شوند و فقط آمده اند بگویند ماهم هستیم و فیلمی از آنان تهیه شود.»

یزدی:زنان نباید رئیس جمهور شوند
عضو شورای نگهبان با اعلام آن که به گفته او در میان ثبت نام کنندگان ده، دوازده خانم حضور داشته اند، ریاست جمهوری را برای زنان غیرقانونی دانست. او با اشاره به این که یکی از زنان ثبت نام کننده گفته است در صورت رسیدن به ریاست جمهوری نیمی از کابینه خود را از مردان و نیمی را از زنان تعیین خواهد کرد گفت باید یه این خانم گفت کسی را به ده راه نمی دادند سراغ کدخدا را می گرفت.

او گفت شروط عمومی کلی برای رؤسای جمهوری در اصل ۱۱۵ قانون اساسی آمده است که مطابق یکی از آنها رئیس جمهور باید از میان رجال مذهبی ـ سیاسی انتخاب شود.

واژه «رجال» در عبارت «رجال سیاسی ـ مذهبی» همواره در میان هواداران حقوق زنان و حتی مراجع معتبرمذهبی و فعالان سیاسی مورد اختلاف نظربوده است. مخالفان ممنوعیت زنان از احراز مقام ریاست جمهوری در ایران می گویند واژه رجال در این متن قانون اساسی به معنای خاص آن، یعنی «مردان» نیست و به طور عام بر نخبه گان و شایستگان اطلاق می شود.

شورای نگهبان و بحث رجال
عباس علی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان به وجود اختلاف نظر درمورد معنای این واژه در میان اعضای شورای نگهبان تاکید کرده و گفته است به خاطر اختلاف نظری که میان اعضای شورای نگهبان بر سر کاربرد واژه رجال در اصل ۱۱۵ وجود دارد، شورای نگهبان در این باره تصمیم گیری نکرده و تعیین تکلیف آن را به آینده موکول کرده است.

ابهام در شرط « ایرانی الاصل » بودن
آیت الله یزدی همچنین در پاسخ به سوالی درمورد شرط ایرانی الاصل بودن رئیس جمهور و ابهام های آن، با اشاره به بحث حقوقی خاک یا خون برای تعیین ملیت افراد گفت این مبحث درمیان اعضای شورای نگهبان تا حدودی مورد اختلاف است.

او در این باره به مورد جلال الدین فارسی به عنوان تجربهای در این مورد اشاره کرد.

جلال الدین افغانی به عنوان اولین نامزد حزب جمهوری اسلامی در اولین انتخابات ریاست جمهوری ایران معرفی شد اما پس از روشن شدن ملیت افغانی او توسط شیخ علی تهرانی، به دستور آیت الله خمینی ناچار به کناره گیری شد.

محمد یزدی گفت این تجربه تا اندازه ای به روشن شدن مفهوم «ایرانی الاصل» بودن کمک می کند.

مدیر و مدبر بودن دو شرط دیگر اصل ۱۱۵ برای احراز مقام ریاست جمهوری اندکه جنبه عمومی و کلی دارند و می توانند ابهام آفرین باشند.
XS
SM
MD
LG