لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۱

پیروزی روحانی در آینه چشم اصولگرایان


رسانه های اصول گرا ضرورت تغییر وضع موجود را دلیل شرکت گسترده مردم در انتخاب روحانی دانسته اند، اما کیهان امید به هرگونه تغییر را بی جا می داند

پیروزی حسن روحانی، تنها نامزد میانه رو در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری بر رقیبانی که همگی درطیفی از جناح اصولگرا می گنجیدند، و فاصله چشمگیر آرای او با نفر بعدی، محمد باقر قالیباف، شهردار قدرتمند کنونی تهران و از فرماندهان پیشین نیروی انتظامی، بخشی از اصولگرایان را بر آن داشته تا به نقد و بررسی کاستی ها و کژروی ها در سیاست ها و برنامه های جناح های نزدیک به خود بپردازند.

آنچه از نتیجه این انتخابات بر می آید حکایت از عدم محبوبیت اصولگرایان در میان مردم دارد: از تندروترین آنان که سعید جلیلی آن را نمایندگی می کند، تا محسن رضایی که با وجود تعلقات اصولگرایی بیشتر خود را مستقل می داند. سایت ها ورسانه های معتدل تر اصولگرا پس از اعلام نتیجه انتخابات به بررسی دلایل این شکست پرداخته اند در حالی که تندرو هایی چون کیهان، و رجا نیوز سیاستی متفاوت پیش گرفته اند.

اجتناب ناپذیری شکست اصولگرایی و لزوم ایجاد تغییر
سایت تابناک که به محسن رضایی نزدیک است در مقاله ای با عنوان: «شکست اصولگرایی واجب بود، واجب تر از نان شب» نوشته است: «جریان اصولگرایی باید این نکته را درک کند که نمی توان ناکارآمد بود و انتظار داشت مردم بازهم فوج فوج به سمت آن حرکت کنند. باید درک کند که باید مسئولیت پذیر باشد و پاسخگو.» و با اشاره به عملکرد اصولگرایان در قبال احمدی نژاد می افزاید: «نمی تواند تمام قد به حمایت از یک کاندیدا ی ریاست جمهوری برخاسته در نیمه کار از او برائت اعلام کند».

این سایت با اشاره به شیوه های نادرست و غیراخلاقی اصول گرایان، اشاره به امضاهایی می کند که نمایندگان مجلس در حمایت از نامزدهای مورد نظر- و اصولگرای - خود یعنی قالیباف، ولایتی و جلیلی جمع کرده بودند. و درحالی که تعداد نمایندگان مجلس ۲۹۰ نفر است تعداد این امضاها نزدیک به پانصد عدد بود.

این سایت همچنین با برشماری مواردی مانند، به نوشته این سایت، شیوه مونولوگی و فرمایشی و دیکته کننده جریان اصولگرایی در قبال مردم، انحصار طلبی رسانه ای آنان از طریق داشتن رسانه های متعدد و در راس آنها صدا و سیما، سوء اداره و مدیریت کشور و کنار گذاشتن بخش مهمی از مردم از جریان اداره کشور، سردادن شعار در داخل و خارج از کشور که هرروز زندگی مردم را دچار تغییرات منفی بنیادین می کند، نتیجه گرفته است که «مردم به جریان اصولگرایی نه گفتند زیرا به دنبال زندگی و سلامی دوباره به زندگی بودند. جریان اصولگرایی باید بداند که مردم بیش از هر چیز دیگری طالب زندگی خوبند».

پیروزی روحانی: نه به اصولگرایان
سایت تابناک در مقاله تحلیلی دیگری نوشته است آنچه بیش از همه میان روحانی با نامزدهای دیگر فاصله گذاشت برنامه اقتصادی او نبود بلکه امید مردم به تغییر بود. این سایت می نویسد پیروزی حسن روحانی در انتخابات بیش از آن که «آری» به برنامه های او باشد، یک «نه» به شیوه های نادرست اقتصادی اصولگرایی حاکم بود.

آیت الله مصباح بالاتر از انقلاب
حسن قدیانی از حامیان محمد باقر قالیباف روز شنبه در حالی که هنوز نتیجه نهایی انتخابات اعلام نشده بود پیروزی روحانی را اعلام کرد.

ستون نویس روزنامه کیهان در وبلاگ شخصی خود پیروزی روحانی را به محمدباقر مصباح یزدی و به جبهه پایداری تبریک گفته و نوشته است: «این گروه با رفتار خود نشان داد که رای بیشتر حسن روحانی برایش قابل هضم تر از فزونی آرای حاج باقر است».

اشاره قدیانی به حمایت جبهه پایداری از سعید جلیلی و مخالفت آن با کناررفتن جلیلی به نفع قالیباف است. حسن قدیانی معتقد است که گرفتاری های اصولگرایان از پیش از ۳ تیر آغاز شد که به نوشته او رای و نظر مصباح یزدی برای برخی از کسانی که او «دوستان مومن و حزب اللهی» توصیف می کند، از انقلاب اسلامی مهم تر شد. با این حال این نویسنده محافظه کار، جبهه پایداری را در بیعت با آنچه «فرقه انحرافی» نامیده قرار می دهد. منظور از فرقه انحرافی نزدیکان به احمدی نژاد و بویژه اسفندیار مشایی است.

چشیدن طعم احمدی نژاد و ترس از جلیلی
سایت فردا نیوز نزدیک به محمد باقر قالیباف نیز در تحلیل پیروزی حسن روحانی علت این امر را وجود چهار موج می داند.

موج اول که به نوشته این سایت در مناظره ها نیز تقویت شد، موج ترس از تداوم وضع موجود، و تلاش برای تغییر بود.

به نظر این سایت به دلیل وجود گزینه ای که مواضعی نزدیک به جریان هایی داشت که پیش تر از دولت موجود حمایت کرده و به نوشته این سایت «همیشه داعیه اصلح پنداری دارند»، مردم برای دوری از خطر این گزینه به سوی گزینه مقابل آن رفتند. منظور این مقاله از «گزینه»، البته سعید جلیلی است.

این مقاله موج دوم را به کناره گیری محمد رضا عارف مربوط می داند که میزان چشمگیری از رای ها را به سوی روحانی روانه کرد. این سایت حمایت جریان های اصلاحات، کارگزاران، چپ و جریان های همسان آنها را دلیل دیگر افزایش رای های روحانی می داند.

موج سومی که به نظر این سایت برای روحانی پیروزی به بار آورد، وجود مسائل مربوط به تحریم و نرخ ارز بود که بر توان اقتصادی مردم تاثیر شدید گذاشت.

و بالاخره هراس مردم از برسر کار آمدن احمدی نژادی دیگر توده ها را به سوی روحانی راند. در نهایت این سایت نتیجه گرفته است که مهم ترین دلیل انتخاب روحانی «چشیدن طعم رئیس جمهوری قبلی و رعب و ترس برای تداوم آن طعم در قوه مجریه آتی بود.»

ترس از جلیلی دلیل گرمی تنور انتخابات
سایت عصر ایران در مقاله ای از سهم هشت نفر در پیروزی حسن روحانی یاد کرده است. این سایت نیز مانند فردانیوز حضور جلیلی را یکی از مهم ترین دلایل شرکت مردم در انتخابات دانسته و نوشته است: «حضور سعید جلیلی به عنوان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، باعث ترغیب بخش های مهمی از جامعه برای شرکت در انتخابات و رأی دادن به گزینه جریان مقابل شد. بسیاری از مردم، نگران آن بودند جریانی که به تندروی معروف است بر سر کار بیاید و راه و روش احمدی نژاد، به سبکی جدید، استمرار یابد. اگر جلیلی کاندیدا نبود، خیلی ها اساساً دچار نگرانی نمی شدند که بر اساس آن نگرانی به پای صندوق ها بروند و به روحانی رأی بدهند».

عصر ایران سوای برشمردن ویژگی های شخصیتی شخص روحانی و سوابق کاری و داشتن برنامه و آراستگی بیان و کلام و ظاهر او، بر تاثیر افراد زیر در رای آوری او تاکید می کند. این سایت، این افراد را چنین معرفی می کند:
اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی، محمد رضا عارف، سعید جلیلی، محمود احمدی نژاد، علی اکبر ولایتی(که به نوشته عصر ایران در مناظره ها تابوی بحث هسته ای را شکست و سبب شد که مناظره روحانی- جلیلی به نفع روحانی تمام شود)، و در نهایت محمد باقر قالیباف (و سخنان او درباره حمله به کوی دانشگاه و حمله گاز انبری به دانشجویان).

بی اخلاقی مخالفان و حمایت اصلاح طلبان، مایه پیروزی روحانی
به نوشته ایسنا، سایت خبری کم شناخته ای به نام خط ۱۱ که خود را صدای نخبگان خاموش پیاده رو معرفی می کند، در تحلیلی که یک روز پیش از برگزاری انتخابات به دست داده با پیش بینی اقبال گسترده مردم از انتخابات و تبدیل روحانی به خاتمی و قالیباف به ناطق نوری ۲۲ خرداد، علت جهش آرای روحانی را در درجه اول درسایه مخالفان روحانی قلمداد می کند.

به نوشته این سایت، ابتکار غیراخلاقی خبری فارس و مهر درباره احتمال تجدید بررسی صلاحیت روحانی که سبب شد به فاصله یک شب آن را از سایت خود بردارند، به جهش آرای روحانی دامن زد.

به نوشته این سایت انصراف عارف نیز که نوعی کناررفتن اصلاحات به نفع روحانی تلقی می شد، و حمایت خاتمی از روحانی، خود از مهم ترین دلایلی بود که در آخرین روزها پیروزی روحانی را مسجل کرد.

وزن اصولگرایان در غیاب جریان احمدی نژاد
روزنامه دولتی ایران نزدیک به احمدی نژاد در تحلیلی متفاوت به علت شکست اصولگرایان پرداخت. این روزنامه با تاکید بر این که در این انتخابات وزن اصولگرایان در غیاب جریان احمدی نژاد مشخص شد، نوشت، جریان اصولگرایی در پی ناامیدی از قالیباف برای نمایندگی این جریان، سعید جلیلی را به عنوان اصولگرای ناب وارد میدان کرد و با رای ضعیف او به شکست نهایی رسید.

این روزنامه احمدی نژاد را به علم داری تشبیه کرد که اصولگرایان بایست گرد علم او جمع شوند تا بتوانند وزن پیدا کنند. وزنی که به نوشته ایران بدون احمدی نژاد به چیزی گرفته نمی شود.

جلیلی کاریکاتور احمدی نژاد
این روزنامه جلیلی را کاریکاتور احمدی نژاد دانسته که اصولگرایان خواستند به جامعه معرفی کنند اما احمدی نژاد ، به نوشته ایران، در دومرحله این پروژه را شکست داد: با همراه شدن با مشایی در روز ثبت نام و با اعلام موضع خود در عدم حمایت از کاندیداتوری آن فرد خاص.

روزنامه ایران بزرگ ترین شکست استراتژیک اصولگرایان را آوردن جلیلی به صحنه انتخابات و معرفی او به عنوان اصلح ارض و سما دانسته است و می افزاید اصولگرایان اکنون نمی دانند چگونه این شکست را توجیه کنند.

پیشنهاد جابه جایی یک درصد آرا
سایت رجا نیوز در تحلیلی شگفت آور نوشته است اگر یک درصد از آرای روحانی جا به جا می شد، کار به دور دوم می رسید و او نمی توانست برنده انتخابات شود.

گل روحانی با پاس جلیلی
تهران امروز که به قالیباف نزدیک است، در تحلیلی که از پیروزی روحانی به عمل آورده ضمن ستایش و تمجید از قالیباف و ادعای مظلوم واقع شدن او توسط اصولگرایان و اصلاح طلبان و ائتلاف تا صدای آمریکا و بی بی سی، بزرگ ترین دلیل پیروزی روحانی را حضور جلیلی ذکر کرده و نوشته است: «آقای جلیلی، پاس گل آقای روحانی را شما زحمت کشیدید».

تهران امروز با اشاره به این گفته جلیلی و حامیانش که او «به تکلیف خود عمل کرده» نوشته است: تکلیف همیشه عمل به فعل نیست بلکه برخی اوقات ترک فعل است.

تهران امروز با انتقاد از این که جلیلی انتخابات را به رفراندم هسته ای تبدیل کرد، با توجه به تعداد آرای او نوشت: جلیلی با این عمل نشان داد که حق مسلم هسته ای در ایران تنها حدود چهار میلیون هوادار دارد.

پیام انتخابات: اعتراض
سایت اصولگرای الف نزدیک به احمد توکلی نیز در تحلیلی که از پیروزی روحانی کرده پیام انتخابات را اعتراض مردم به وضع موجود در عرصه های «اقتصادی، معیشتی، دروغگویی، پنهان کاری، افراط در شعار و فداکردن مصالح ملی، محدود کردن آزادی ها، سانسور، فشار بر مخالفان، اقتدارگرایی و قیم مابی و بگیر و ببندهای سلیقه ای» ذکر کرده است.

این سایت دلایل شکست اصولگرایان را شفاف نبودن، فهم نادرست از وحدت، مماشات با احمدی نژاد، و بدرفتاری با اصلاح طلبان ذکر کرده و از انان خواسته است بدون برچسب «این سر یا آن سر فتنه» زدن به روحانی اورا رئیس جمهور همه مردم بدانند و به او کمک کنند تا هشت سال گذشته جبران شود.

این سایت نوشته است بسیج شدن رسانه ای و نهادهای مدنی و غیرمدنی و مخالفان برای ایجاد موانع درکار روحانی اشتباهی ست که به نوشته این سایت دود آن به چشم مردم و نظام خواهد رفت. این سایت نوشته است اصولگرایان چهار سال برای جبران اشتباه های خود وباز سازی خویش فرصت دارند.

شریعتمداری: تغییر در حد سلیقه سیاسی
در حالی که همه سایت های اصولگرا از نیاز مردم به تغییر سخن می گویند، حسین شریعتمداری در مقاله ای تند لحن که خطاب آن می تواند به همه مردم و شخص رئیس جمهور باشد، آب پاکی را بر دست همه رای دهندگان و تشنگان تغییردر وضع موجود می ریزد و تنها تغییری را که امکان دارد پیش آید «جابه‌جايي مسئوليت امور اجرايي کشور از يک سليقه سياسي به سليقه سياسي ديگري در چارچوب و بستر تعريف شده نظام» می داند.

در حالی که مهم ترین عامل تنگنای وضعیت موجود اقتصادی و معیشتی و اجتماعی مردم درنتیجه سیاست گذاری های کلی و کلان مملکتی ایجاد شده است، شریعتمداری با رد هرگونه امید به تغییر نوشته است، با توجه به اختیارات رهبری در تعیین سیاست های کلی و کلان نظام، با انتخاب حسن روحانی« این سیاست ها تغییری نکرده و نخواهد کرد».
XS
SM
MD
LG