لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۷

کناره گیری دو نامزد ریاست جمهوری


 تهران-انتخابات ریاست جمهوری و شوراها
تهران-انتخابات ریاست جمهوری و شوراها
در حالی که سه روز بیشتر به یازدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران باقی نمانده است، روز دوشنبه دوتن از هشت کاندیدای ریاست جمهوری از شرکت در انتخابات روزجمعه این هفته انصراف داده اند. خبرگزاری سی ان ان در گزارشی در این باره دلایل این انصراف را نامعلوم توصیف کرده است.

محمد رضا عارف نامزد اصلاح طلب روز دوشنبه کناره گیری خود را از شرکت در انتخابات در وب سایت انتخاباتی خود اعلام کرد. چند ساعتی پیش از آن نیز غلام علی عادل از انصراف خود در شرکت در انتخابات خبر داده بود.

حداد عادل دلیلی برای انصراف خود ذکر نکرده است. اما محمدرضا عارف در وب سایت خود این تصمیم را در پیروی از نظر محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران ذکر کرده است. او نوشته است:«غروب دوشنبه بیستم خرداد ماه، مرقومه‌ای از جناب آقای سید محمد خاتمی دریافت نمودم. ایشان طی این نامه در مقام رهبری اصلاحات، ادامه حضورم را در صحنه انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری به مصلحت ندانسته اند.»

عارف، ۶۲ ساله و اصلاح طلب و معاون اول محمد خاتمی در دوره دوم ریاست جمهوری او بوده است. او در عین حال عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است که میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان حکمیت می کند.

حداد عادل ۶۸ ساله است. او نیز عضو مجمع تشخیص مصلحت است و پیش تر رئیس مجلس شورای اسلامی نیز بوده است. دختر او عروس آیت الله خامنه ای است.

فضای سرد انتخابات
به نوشته سی ان ان، بر خلاف انتخابات سال ۱۳۸۸ که بشدت دوقطبی وپرشوربود، انتخابات امسال سرد وبی رمق است. علی رضا اشراقی، مدیر برنامه ایران در مؤسسه «گزارش جنگ و صلح»به سی ان ان گفته است:«افکار عمومی ایرانیان بشدت خاموش است. سکوتی که حتی صدای رسانه های نزدیک به رژیم را هم در آورده است.»

او افزوده است:«بر خلاف چهار بار انتخابات ریاست جمهوری گذشته که در مدت مبارزات انتخاباتی خیابان ها به کارناوال هایی رنگارنگ و شاد و پر از جنب و جوش تبدیل می شد و حامیان نامزدهای مختلف با حرارت به بحث های بی پایان می پرداختند، امسال تنها دیوارهای پوشیده از پوسترها و شعارهای نامزدهاست که نشان از فضای انتخاباتی دارد.»

چهار سال پیش محمود احمدی نژاد برای دومین بار در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی رسید. منابع رسمی میزان آرای او را ۶۲/۶۳ درصد از کل آرا اعلام کردند. بنابر گزارش این منابع، میرحسین موسوی، رقیب انتخاباتی او، با ۳۳/۷۵ درصد آرا در نزدیک ترین فاصله به او قرار داشت.

با اعلان نتایج این انتخابات، تظاهرات اعتراضی خیابان های تهران را فرا گرفت که با سرکوب شدید روبرو شد و در طی آن ده ها تن کشته و عده بیشتری بازداشت شدند. با این حال و به رغم این اعتراض ها، علی خامنه ای از احمدی نژاد حمایت کرد و شورای نگهبان رسما احمدی نژاد را به عنوان رئیس جمهور اعلام کرد.

در پی انتخابات خرداد ۱۳۸۸ برخی از رهبران مذهبی نیزخواستار ابطال انتخابات شدند اما با خواست آنان موافقت نشد. با دامه اعتراض ها میزرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد و مهدی کروبی، دو کاندیادای معترض به نتیجه انتخابات در حصر خانگی قرار گرفتند.

دور دوم ریاست جمهوری احمدی نژاد خرداد ماه امسال به پایان می رسد. مطابق قوانین ایران رئیس جمهور نمی تواند بیش از دو دوره پیاپی به ریاست جمهوری برسد.
خلاصه شده از گزارش سی ان ان.
XS
SM
MD
LG