لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۵

تجديد مناسبات ايران و مصر و عواقب آن در منطقه


تجديد مناسبات ايران و مصر و عواقب آن در منطقه
تجديد مناسبات ايران و مصر و عواقب آن در منطقه

نشنال، روزنامه انگليسی زبان امارات متحده عربی زير عنوان «ايران و مصر مجددا در انديشه تجديد مناسبات» می نويسد به نظر می رسد هيچيک از اين دو کشور قدرتمند در خاورميانه هنوز آماده برای برقراری مناسباتی کامل نشده اند.

تجديد مناسبات رسمی ميان ايران و مصر پس از توقفی ۳۱ ساله می تواند عواقبی جدی در منطقه داشته باشد.

پرس تی وی، تلويزيون دولتی انگليسی زبان ايران روز دوشنبه گزارش داد که تهران علی اکبر سيبويه، ديپلمات باسابقه و پسر يکی از روحانيون سرشناس را به عنوان سفير در قاهره برگزيده است.

وزارت امورخارجه ايران ديروز ضمن امتناع از تائيد اين گزارش آن را عجولانه و برپايه حدس و گمان توصيف کرد. اما يادآور شد که ايجاد مناسبات با مصر به سود هر دو کشور و منطقه است.

پيشتر در اوايل اين ماه نبيل العربی، وزير امورخارجه جديد مصر گفته بود قاهره تهران را دشمن نمی شناسد و گشودن فصلی جديد را در مناسبات با تمامی کشورها از جمله ايران باز می کند.

کليد اصلی در گشودن باب تاريخی مناسبات ميان دو کشور، حل و فصل اختلافی ديرين بر سر نام يک خيابان و يک نقاشی ديواری ۱۰ متری در يک منطقه تجاری تهران است. تهران با گذاشتن نام خالد اسلامبولی، سردسته ترورکنندگانی که انور سادات رئيس جمهوری مصر را در سال ۱۹۸۱ در سومين سال امضای نخستين قرارداد صلح در جهان عرب با اسرائيل کشتند، بر اين خيابان، و ارائه يک نقاشی ديواری از چهره او، عمل وی را ستوده است.

يک سفير سابق اروپائی در ايران می گويد هنوز معلوم نيست مسئله حل شده است، يا اينکه دولت جديد مصر با اين نامگذاری توهين آميز کنار می آيد و درخواست تغيير نام را کنار می گذارد.

تهران مناسبات با مصر را يک سال پس از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ و در اعتراض به اقدام قاهره در به رسميت شناختن اسرائيل قطع کرد.

تجديد مناسبات ميان ايران و مصر به احتمال قوی کشورهای عرب طرفدار غرب را بيمناک، اسرائيل را مرعوب، و آمريکا را نگران خواهد کرد.

مصر در دوران رياست جمهوری حسنی مبارک به ايران بدبين بود و با آمريکا و عربستان سعودی به عنوان يک کشور سُنیّ در مقابل ايران شيعه مناسباتی نزديک داشت.

به گفته ديپلمات سابق اروپائی در تهران نگرانی آمريکا بيشتر از آن است که افکار عمومی در مصر انتظار دارد قاهره در مناسبات خود با اسرائيل تجديد نظر کند.

مقامات وزارت امور خارجه مصر روز دوشنبه گفتند آقای العربی سفر به نوار غزه را بررسی می کند، که در کنترل حماس است. ايران حامی حماس است حال آنکه دولت آقای مبارک از حماس دوری می کرد.

آقای العربی همچنين اوايل اين ماه با توصيف حزب الله به عنوان بخشی از بافت جامعه سياسی و اجتماعی لبنان و اينکه مصر از تماس با اين تشکيلات مورد حمايت ايران استقبال خواهد کرد، اسرائيل را مضطرب ساخت.

دولت انتقالی قاهره همچنين دست دوستی به سوی سوريه بلند کرده است که يک متحد اصلی ايران و دشمن ديرين اسرائيل است.

قاهره با طبقه بندی های جديد در سياست خارجی خود می خواهد ضمن حفظ مناسباتی دوستانه ولی متوازن تر با آمريکا موضع خود را در منطقه به عنوان ميانجيگر اصلی پس بگيرد.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG