لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۱۹

استاد سرشناس اقتصاد دانشگاه جانز هاپکینز: مردم ایران می دانند که تحریم جدید یعنی کسری بودجه بیشتر


استاد سرشناس اقتصاد در دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا، تورم موجود در ایران را حدود ۱۵۷ درصد دانست نه آنچه که دولت ایران اعلام می کند.

همزمان با آغاز رسمی تحریم‌های ایران از سوی دولت ایالات متحده، پروفسور استیو هانکه، استاد اقتصادکاربردی دانشگاه جانز هاپکینز در گفت و گو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت که مردم ایران می دانند که تهدید و اجرای تحریمها یعنی، باید منتظر کسری بیشتر بودجه کشورشان باشند و تنها راهی که دولت می تواند آنرا جبران کند، چاپ پول است.

رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا فرمان اجرایی بازگشت تحریم های جمهوری اسلامی ایران را که از سه سال پیش توسط باراک اوباما معلق شده بود، امضا کرد.

پروفسور استیو هانکه روز دوشنبه با اشاره به بحران های ارزی ماههای اخیر ایران گفت: «با توجه به آغاز تحریمها، مردم ایران در هر فرصتی ریال را با دلار، طلا، حتی شکر، آرد و خودرو معاوضه می کنند. به همین دلیل تورم در ایران در اوج است. برپایه ارزیابی امروز من، نرخ تورم سالانه حدود ۱۵۷ درصد است در حالیکه دولت آنرا حدود ۱۰.۲ دهم درصد اعلام کرده است.»

او همچنین با اشاره به بازگشت تحریم های جدید آمریکا علیه ایران گفت که به عنوان استاد اقتصاد در کل با اعمال هرگونه تحریم به علت عدم کارآمدی آنها مخالف است.

او توضیح داد: «هر چه تحریمها گسترده تر باشند، رژیم کنونی در ایران خود را بیشتر تثبیت می کند. در ثانی؛ با اعمال تحریمها شبکه مجرمانه بین المللی ایجاد خواهند شد، زیرا ایرانیها، روسها، کره شمالی ها، و ونزوئلایی ها و هر کشوری که آمریکا آنها را تحت تحریم قرار داده است، توانستند آنها را دور بزنند و از آن فرار کنند.»

این استاد دانشگاه ادامه داد: «آن کشورها برای اینکار به شبکه های تبهکاری متوسل می شوند و به قاچاق و دیگر اقدامات مجرمانه روی می آورند. تحریمها صرفا دو کارآیی دارند: یکی رژیم را در قدرت ابقا می‌کند و دیگری محیط را برای رشد مجرمان و مافیا مهیا می کند.»

در پی بحران ارزی ماههای اخیر در ایران و همزمان با بازگشت مرحله اول تحریم های آمریکا علیه ایران، دولت جمهوری اسلامی سیاست های ارزی جدیدی برای کنترل بازار ارز اعلام کرد.

بر اساس این سیاست ها که یکشنبه شب ۱۴ مرداد توسط رئیس بانک مرکزی اعلام شد، ممنوعیت معامله ارز توسط اشخاص برداشته شده و بازار ثانویه ارز برای معامله ارز بین صادر کنندگان و وارد کنندگان کالا تشکیل شده است.

نابسامانی در بازار ارز پس از آن شدت گرفت که رئیس جمهوری آمریکا شهریور ماه سال گذشته اعلام کرد آمریکا در صورت اصلاح نشدن برجام از آن خارج خواهد شد. دلار از آن پس از حدود ۳۷۰۰ تومان به بیش از ۱۰ هزار تومان رسید.

در هفته های اخیر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده است که دولت پرزیدنت ترامپ برای وادار کردن جمهوری اسلامی به تغییر رفتار در منطقه، احترام به حقوق بشر و دست کشیدن از برنامه هسته ای خود، فشار حداکثری به اقتصاد ایران را با اعمال تحریم‌های گسترده در نظر گرفته است.

از سوی دیگر، تصمیمات بانک مرکزی ایران از جمله عرضه نامحدود ارز و سکه در بازار و سپس ممنوع کردن معامله ارز آزاد بدون مجوزدولتی، انتقاد برخی از کارشناسان اقتصادی را در پی داشت.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG