مدیر عامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی(هما) اعلام کرد که نخستین هواپیمای مسافربری خریداری شده از ایرباس تحت مالکیت ایران قرار گرفته است و آخر این هفته وارد ایران خواهد شد.
فرهاد پرورش روز یکشنبه ۱۹ دیماه به خبرگزاری ایرنا گفت که این هواپیما ۱۹۵ نفره از نوع ای۳۲۱ است و گواهینامه آن به نام هما صادر شده است.
به گفته او این هواپیما با خدمه ایران ایر از جمله خلبان، کمک خلبان و کارشناسان،که در فرانسه آموزش دیده اند به زودی به ایران پرواز خواهد کرد و در خطوط داخلی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ایران ایر و ایرباس برای خرید یکصد فروند هواپیما قراردادی به ارزش ۱۸ تا ۲۰ میلیارد دلار امضا کرده اند.
در پی نهایی شدن قرارداد ایران و ایرباس، اصغر فخریه کاشان، قائم مقام وزیر راه ایران گفت که بر اساس این قرارداد، شرکت ایرباس تا پایان سال جاری خورشیدی یک فروند هواپیمای ۳۲۱ و دو فروند هواپیمای ۳۳۰ دوربرد به ایران ایر تحویل خواهد داد.
از سوی دیگر، شرکت آمریکایی بوئینگ نیز یک ماه قبل گفت که توافق این شرکت با ایران برای ساخت و تحویل ۸۰ هواپیما به ارزش ۱۶ میلیارد دلار پس از تایید دولت آقای اوباما، نهایی شد. با این حال کارشناسان گفتهاند که بوئینگ هم اکنون برای متقاعد کردن رئیس جمهوری منتخب، دونالد ترامپ تلاش میکند که اجازه دهد این قرارداد جاری شود .
منتقدان در کنگره آمریکا، از آقای ترامپ خواستهاند که معاملات ایران با بوئینگ را مسدود کند.
در همین رابطه، دارن سیندن کارشناس امور هواپیمائی تحویل گرفتن نخستین ایرباس پیش از مراسم تحلیف آقای ترامپ را بی دلیل نمی داند.
او در این باره گفت: «فکر میکنم ایرانیها و فرانسویها احتمالاً مایلند که این معامله را پیش از به قدرت رسیدن آقای ترامپ نهایی کنند. با وجود این، او میتواند بعداً کل قضیه را هم بهم بزند.»
وال استریت جورنال، پیشتر در گزارشی نوشته بود که با پیروزی دونالد ترامپ که از منتقدان جدی توافق اتمی ایران است، آینده قرارداهای ایرباس و بوئینگ زیر سئوال خواهد رفت؛ زیرا به گفته برخی از تحلیلگران، ایران ایر در فرستادن نیرو و تسلیحات به سوریه نقش دارد.
ناوگان هواپیماهای مسافربری ایران به دلیل قرارگرفتن تحت تحریمهای آمریکا از ۳۸ سال پیش نوسازی نشده و هواپیمای ایرباس ای۳۲۱ نخستین هواپیمای نو این ناوگان است.
در پی توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا با فروش هواپیمای مسافربری نو به ایران به طور موردی موافقت کرد و به شرکتهای ایرباس و بوئینگ برای معامله با ایران مجوز داد.