لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۳۲

تهران گرانی دلار را به بیگانگان نسبت داد


قیمت دلار در ایران از آغاز سال ۱۳۹۰ تا کنون ۵۲ درصد افزایش یافته است.
خبرگزاری مهر بعد از ظهر روز شنبه ۱۷ دی ماه با تاکید بر این موضوع که «قیمت ها در بازار ارز امروز هم پر نوسان است» اعلام کرد:
« با وجود پیشنهاد اعمال نرخ ۱۴۰۰ تومان فروش دلار توسط کانون صرافان، صرافی ها بی توجه به این پیشنهاد دلار آزاد را با نرخ ۱۵۹۵ تومان می فروشند.»
هر چند سایت مثقال تنها ساعتی بعد در ساعت ۳ بعد از ظهر به وقت تهران قیمت دلار را ۱۶۰۵ تومان اعلام کرد.همین منبع حدود ساعت ۶ بعد از ظهر، از دلار ۱۵۹۷ تومانی خبر داد.که در قیاس با روز پنج شنبه هفته گذشته کمی رشد داشته است.
دلار در ایران با چند نرخ از جمله: نرخ رسمی، نرخ ارز مسافری، نرخ بازار آزاد و نرخ ارز تجار قیمت گذاری می شود. در حال حاضر نرخ رسمی دلار از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ۱۱۲۳ تومان تعیین شده است.

حسین قاسمی،کارشناس امور اقتصادی، صبح روز شنبه ۱۷ دی ماه در گفت و گو با سایت فرارو، با اشاره به این موضوع که «ممکن است افزایش نرخ دلارتا مرز ۲۰۰۰ تومان پیش رود » گفت:
« هر چقدر دولت به اصلاح و یا اجرای طرح‌های کوتاه مدت که تاثیرات کوتاه مدت هم دارد بپردازد، نمی‌تواند تاثیر عمده‌ای بر بازار بگذارد و تا حدودی باعث افزایش این نوسانات خواهد بود مگر اینکه
یکبار برای همیشه سیاست تک نرخی یا اجرای شناور سازی ارز برای تک نرخی شدن به مرحله اجرا در آید کاری که سال ها قبل می بایست صورت می گرفت و اتخاذ سیاستهای پولی منفعلانه عامل مهمی در عدم اجرای آن شد.»

احمد علوی، کارشناس اقتصاد مالی و استاد دانشگاه در سوئد، با تاکید بر این موضوع که «که کنترل بر بسیاری از شئونات زندگی اجتماعی توسط حاکمیت یکی از اشکالاتش در عدم توانایی بر مدیریت اقتصادی کشور نمایان تر شده است » به صدای آمریکا گفت:
« در صورتی که نرخ دلار آزاد شود و کنترل دولت بر اقتصاد کم شود، آن گاه مشکلات اساسی اقتصاد نمودار خواهد شد، که شامل بی کفایتی و سوء مدیریت دولت می شود و آن جاست که این دولت و حاکمیتی که پشت آن است قاعدا باید مسئولیت بپذیرد، که آن هم در چارچوب این حاکمیت مسئولیت پذیری امکان پذیر نیست.»

محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه ۱۶ دی ماه در گفت و گو با خبرگزاری مهر، با اعلام این که بانک مرکزی برای تعادل بخشی و ثبات بازار ارز یکسری برنامه هایی دارد که آنها را به اجرا در خواهد آورد، گفت:
« البته به صلاح نیست که این برنامه ها را در رسانه ها اعلام کنیم.»

خبرگزاری جمهوری اسلامی ( ایرنا ) بعد ازظهر روز شنبه ۱۷ دی ماه از قول محمد رضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد:
«گروهی اندك با معاملات صوری و هماهنگی با بیگانگان سعی در اخلال در بازار ارز داشتند.»

احمد علوی، با تاکید بر این که «تلاطمی به این بزرگی در بازار ارز، و تغییرات آن در عوامل بنیادین در اقتصاد ایران، ما را به این نتیجه می رساند که دلایل واقعی برای سقوط ارزش ریال در مقابل دلار و سایر ارزها وجود دارد. » به صدای آمریکا گفت:
«استفاده از تئوری توطئه برای توضیح گرانی ارز نمی تواند به حل مشکل بی انجامد. به خاطر آن که اقتصاد ایران، اقتصادی است که از ۷۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار پول در آن گردش می کند. بنابر این به کار بردن لفظ گروهی اندک و اقدامات توطئه گرانه توضیح کافی نیست. آن هم با در نظر گرفتن به حجم بازار ارز ایران و تلاطم بازار آن هم در ظرف مدت زمانی به این کوتاهی. بنابراین باید به دنبال عوامل
بنیادین بلند مدت، در کنار عوامل کوتاه مدت روانی و اطلاعاتی گشت.»

در همین حال علیرضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی بعد از ظهر روز شنبه ۱۷ دی ماه، در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با اشاره به این موضوع که «درآمد كارگران ما به ريال است اما هزينه‌ها بر حسب دلار محاسبه مي‌شود.» خواستار افزايش دستمزد كارگران درسال آینده با توجه به درصد تغيير قيمت دلار در يكسال اخير شد.
احمد علوی، با تاکید بر این موضوع که «چنین اقدامی به معنای آن است که نرخ تورم در داخل ایران با تلاطم بازار ارز تعیین می شود » به صدای آمریکا گفت:
«امکان چنین کاری وجود ندارد چون دولت و موسسات اقتصادی ایران توانایی این را ندارند که خودشان را با دلار همگام کنند.

در ثانی این نا برابری عظیم ارزی میان دلار و ریال قطعا مشکلات اساسی و تازه ای را فراهم خواهد کرد و بسیاری از واحدهای تولیدی ایران را که یا ورشکست شده اند و یاکم تر از ظرفیت اسمی خود کار می کنند دچار ورشکستگی خواهد کرد. حتی به فرض اجرای افزايش دستمزد كارگران بر حسب نوسان قیمت دلار نه تنها مشکل کارگران حل نمی شود بلکه بر بار مشکلات آن ها می افزاید و در عین حال نیز مشکلات موسسات تولیدی را نیز بیش تر خواهد کرد. مشکل اساسی در ایران امروز این نیست که نرخ دستمزد کم است یا بالا است و یا حتی نوسانات ارزی، بلکه مهم ترین مسئله امروز
اقتصاد ایران این است که دستگاه مدیریت اقتصادی کشور توانایی حل مشکلات اساسی را ندارد. »

شاهین شایان آرانی، کارشناس امور اقتصادی نیز روز جمعه ۱۶ دی ماه در گفت و گو خود با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) با اشاره به این تحریم‌ها و همچنین عدم ورود دلارهای نفتی به ایران گفت:
« در صورت تداوم روند موجود در بازار سکه و ارز کشور با یک بحران جدی مواجه شده و به عبارت دیگر به یک آفت بزرگ تبدیل خواهد شد.»
به گفته وی، «بحران بازار سکه و ارز نمونه تبلور یافته اقتصاد مسموم ایران است.»

XS
SM
MD
LG