بررسی گزارش تورم خرداد ۱۴۰۱ مرکز آمار ایران نشان میدهد نه تنها نرخ تورم ماهیانه ۵۰ سال اخیر در این ماه شکسته شده، بلکه قشر فقیر جامعه تورم بیشتری را نسبت به قشر ثروتمند تجربه کرده است.
براساس این گزارش نرخ تورم دهک اول جامعه ۴۲.۷ و نرخ تورم دهک دهم که در واقع ۱۰ درصد ثروتمند جامعه هستند در این مدت حدود ۳۸.۳ درصد بوده است. کارشناسان با هشدار نسبت به گسترش فاصله طبقاتی میگویند این اختلاف باعث کاهش امنیت اجتماعی شده است.
روزبه کردونی رئیس مؤسسه تامین اجتماعی سال گذشته گفته بود از ۸۰ میلیون نفر جمعیت ایران بیش از ۳۰ میلیون نفر زیر خط مطلق فقر زندگی میکنند.
معاونت رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اردیبهشت امسال در گزارشی در خصوص وضعیت معیشتی خانوارهای ایرانی اعلام کرد به صورت تقریبی ۳۸ درصد از جمعیت ایران در فقر مطلق به سر میبرند و نیازمند کمکهای معیشتی هستند.
اما آمارهای منابع غیردولتی نشان میدهد در حال حاضر بیشتر از ۴۲ میلیون نفر از جمعیت ایران یعنی حدود ۵۰ درصد زیر خط فقر مطلق به سر میبرند.
آمارهای رسمی و غیررسمی نشان میدهد نه تنها فقر رو به پایان نیست، بلکه با سیاستهای اقتصادی دولت و افزایش بیوقفه هزینهها، فقر روند صعودی گرفته و هر ماه بر شمار فقرای ایران افزوده میشود.
سایت انتخاب، در گزارشی با اشاره به افزایش شکاف طبقاتی و حجیمتر شدن طبقهی فقیر جامعه و همچنین رشد و گسترش حاشیهنشینی نوشته است: «افزایش فقر، باعث شتاب روزافزون جرم و بزه به ویژه سرقت در ایران شده است.
به گزارش این سایت طبق آمارهای رسمی سال ۸۵ شمار سرقتها حدود ۱۳۰ هزار و ۵۰۰ فقره در سال بوده که ظرف یک دهه یعنی تا سال ۹۵ به حدود ۳۴۳ هزار و ۴۳۰ فقره رسیده است، یعنی نرخ سرقت در این مدت ۲۶۰ درصد افزایش یافته است.
اما در چند سال اخیر روند سرقت در جامعه به شدت صعودی بوده به طوری که در سال ۱۴۰۰ تعداد سرقتهای ثبت شده ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار فقره بوده است. یعنی از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ نرخ سرقت تنها طی ۵ سال بیش از ۳۰۰ درصد افزایش یافته است.
روزنامه «شرق» هم ابتدای تیر ماه در گزارشی با اشاره به ارتباط مستقیم وخیم شدن شرایط اقتصادی جامعه با بالارفتن ناهنجاریها و جرائم عمومی، نوشت: سازمان زندانهای جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده حدود «۶۸ درصد» زندانیهای کشور به دلیل «جرائم مواد مخدر و سرقت» در زندان به سر میبرند که نیمی از آنها سرقت اولی هستند.
این رسانه با اظهار اینکه گزارشهای متعددی نیز از «سرقت دریچههای فاضلاب، پایه فلزی پلهای عابر پیاده، علائم راهنمایی و رانندگی، سیمهای برق و کابلهای مخابراتی» در ماههای گذشته رسانهای شدهاند، متذکر شده است: «رشد نرخ تورم» مدتهاست به «مرز هشدار» رسیده و در حال حاضر ایران «یکی از ۱۰ کشور جهان با بیشترین نرخ تورم» و «یکی از هشت کشور جهان با بیشترین نرخ فلاکت» است. شاخص فلاکت حاصل بیکاری و تورم است
ابراهیم رئیسی و مدیران ارشد او از خرداد ۱۴۰۰ و میانه تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری، همواره وعده رونقبخشی «سریع و انقلابی» به اقتصاد ایران، «تک رقمی شدن تورم» و «رفع فقر مطلق» را با ساز و کاری که آن را «جراحی اقتصادی» مینامند، دادهاند.