بعد از جنگ کلامی بین مقام های دولت حسن روحانی، بالاخره فهرست دریافتکنندگان ارز دولتی یا رسمی اعلام شد؛ فهرستی که شیر بی یال و کوپال نام گرفت. در این فهرست تنها نام ۱۵۰۰ شرکت آمده که کره، گوشت، نخود، لوبیا، کاغذ، لپتاپ، تایر ماشین، یخچال،چای و قهوهساز و ... وارد کرده اند و خبری از دانه درشت های وارد کننده، بخصوص در حوزه واردات خودرو و قطعه نیست.
جزئیات ۱۵۰۰ شرکت را که با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی کالا وارد کردهاند، در این فایل ببینید:
انتشار این لیست هم جزئیات زیادی از رانت های اقتصادی و بعضی فساد مالی را نشان می دهد.
برخی می گویند چرا باید ایران که در شرایط سخت اقتصادی به گفته مقام های خود به سر می برد،۱۳ میلیون یورو صرف واردات عدس کند. پشت واردات عدس کیست؟
اختصاص ارز دولتی به کالاهای غیرضروری هم مورد توجه در این لیست است. در حالیکه اتوهای برقی تولید داخلی وجود دارد اما شرکت هایی توانسته اند چندصد هزار یورو ارز دولتی ارزان برای واردات دریافت کنند.
در این لیست همچنین شرکتی وجود دارد که در حوزه عمرانی و بتن فعالیت دارد اما به واسطه مناسبات با دولت توانسته ارز دولتی برای واردات چای دریافت کند. این در حالی است که تولید داخلی چای ایران روی دست چایکاران مانده است و آنها می گویند دولت با واردات به این صنعت آسیب زده اند.
شرکت خودروسازی «ماموت خودرو» هم با روابط خود برای واردات «چای ساز و قهوه ساز» ارز دولتی گرفت.
از سه ماه پیش که ناگهان ارزش دلار از سه هزار تومان به بیش از هشت هزارتومان رسید، دولت اعلام کرد به افراد واجد شرایط و واردکنندگان دلار ۴۲۰۰ تومانی می دهد. خیلی از مردم نگران اند که افراد صاحب نفوذ این ارز دولتی ارزان را گرفته و با قیمت تقریبا دو برابر به بازار متلاطم دلار وارد کنند.
خود مقام های دولت ایران اعتراف کرده اند که بعضی از وارد کنندگان مانند شرکتهای موبایل و لوازم جانبی با این دلار دولتی، کالا وارد کرده اما کالاها را به قیمت بسیار بالاتر در بازار فروختهاند.